barn

Tre anledningar till att läsa Harry Potter på engelska

21:54

  1. Ordvitsarna
    På engelska blir Harry Potter faktiskt stundvis en riktigt humoristisk bok, medans den på svenska inte är humoristisk för fem öre. Till exempel i sjätte boken, när Weasley-bröderna lanserar sin nya skämtgrej, på svenska: "Du ska inte vara rädd för Du-vet-vem, utan för skit--kläm". Visst okej, lite lika kanske, men det får en helt annan effekt på engelska: "You-know who" - "You-no-poo".
  2. Namnen
    Vissa namn i böckerna har blivit ändrade - Gud vet varför, eftersom ingen ändå fattat vitsen med "Tom Dolder", förrän man hörde "Tom Riddle" på engelska. Gildenroy Lockhart, eller Gyllenroy Lockman, som han heter "på svenska", har också blivit ändrat, precis som Horace Snaghorn (sv. Horace Snigelhorn).
  3. Vissa saker förstår man bättre
    Är egentligen lite samma sak som den första. Men vissa grejer hänger faktiskt ihop mer på engelska. Det finns saker som jag inte har kopplat över huvudtaget innan, men som jag kopplade på engelska, för att det liksom... "hör ihop" på ett helt annat sätt, än när man översätter allt till svenska.

barn

Harry Potter and the Half-blood Prince

11:34

Jag tänkte bara säga att nu är det iiiiinte långt kvar av boken, så snart kommer ni få ett långt utlåtande om varför ni bör läsa den på engelska, istället för på svenska.

humor

jPod

11:07

Boktitel: jPod
Författare: Douglas Coupland
Antal sidor: 576
Handling: jPod handlar om Ethan som jobbar som datorspelsutvecklare och som har ett minst sagt galet liv. Avdelningen han jobbar på kallas på jPod, eftersom alla som jobbar där, av ett misstag, har efternamn som börjar på J. Ethans mamma ringer Ethan på jobbet en dag, för att få hjälp med en biker som hon råkat ta livet av. När dom har tråkigt på jPod så roar dom sig med att skriva kärleksbrev till Ronald McDonald, eller sälja sig själv på Ebay. I andra hälften av boken träffar Ethan även på Coupland själv.
Bra: Något som jag gillade mycket med den här boken är att utssendet inte är exakt likadant hela tiden, utan det händer att han stoppar inte lite kul grejer, typ som kinesiska tecken och sånt. Stundvis är den också Vanvettigt rolig och totalt utflippad.
Dåligt: Jag har faktiskt svårt för att hitta dåliga saker med den här boken. En grej är väl att det inte direkt är någon jättetydlig huvudhandling, förutom att man för följa med i Ethans helgalna liv.
Räkna med: Jag har skrattat rakt ut, eller frustat till flera gånger när jag läst den här boken, vilket gör att det ibland kan bli rätt pinsamt om man sitter på bussen eller tåget.

Slutsats: Jag ÄLSKADE den här boken! En verkligt humoristisk bok, som verkligen är helt GALEN.

hemlöshet

Hemlös - med egna ord

11:05

Boktitel: Hemlös - Med egna ord
Författare: Olika hemlösa som skrivit i Situation Stockholm

För lite mer än två veckor sen nu, gick jag förbi en Situation Stockholm-försäljare, och stannade, i syfte att köpa en tidning. När försäljaren frågade om jag ville ha tidningen, eller boken Hemlös - Med egna ord, sa jag, av ren impuls, att jag ville ha båda.
Jag måste säga att det är ett utav dom bästa impulsköp jag någonsin gjort! Boken är så otroligt bra, så otroligt hemsk och så otroligt sorglig.
Dödsfallen det står om i boken är många. Politikerna borde skämmas över att folk behöver dö på gatan, bara för att dom inte kan få någon hjälp att ordna upp sitt liv igen! Det är inte rätt! Räkna då också med att en väldigt stor del av dom dödsfallen det stått om i tidningen kan ju förmodligen inte ha kommit med i boken. Och räkna då också med att dom allra flesta dödsfall blir det förmodligen aldrig ens skrivet om.
I boken finns i alla fall samlade texter, skrivna av hemlösa, publicerade i tidningen Situation Stockholm. Berättelserna behandlar om splittrade familjer, tragiska barndomar, knarkavvänjning, om att hitta boende, och många fler ämnen än så. Jag får dåligt samvete bara av att läsa.
Min favorit är såklart Raines dagböcker, som handlar om en vardag som är totalt olik min egen. Den är i alla fall hemskt, hemskt, HEMSKT bra! Och alla MÅSTE läsa den. Köp den, och gör en god gärning på samma gång!

Här är jag

11:02

Här är jag, jag heter Anna, eller Svartlava i vissa fall, och tycker väldigt mycket om att läsa, så därför bestämde jag mig för att blogga om allt jag läser. Dels för att jag ska komma ihåg själv, och dels för att jag ska kunna tipsa om bra böcker, och "varna" om dåliga böcker.

Hoppas att det blir uppskattat!

Instagram

Populära inlägg