Du en av oss

19:37

Titel: Du en av oss
Författare: Vera Efron
Antal sidor: 320
Passar bäst för: Ungdomar/unga vuxna mellan 15 och 25 år.
Handling: Boken handlar om Erika, som, under andra världskriget, jobbar på den tyska krigsmakten för spionage, kontraspionage och sabotage, Abwehr. Hennes pappa är stark motståndare till nazisterna, och Erika gillar inte heller nazisterna.
En dag kommer en svensk man in på kontoret där Erika jobbar, och hon blir blixtförälskad! Efter att ha dansat vals i den fallande snön ute på gatan, lämnar mannen henne kvickt, och hon tror aldrig att hon ska få se honom igen.
Erika blir så småningom förflyttad till Sverige, där hon igen kommer i stöter på den underlige mannen, som visar sig heta Teddy. Teddy vill att Erika ska bli en "agent in place" åt svensk underrättelsetjänsten. Kärlek till Teddy får Erika att tacka ja till jobbet, men när hon gjort det kan dom inte träffas igen...
Det handlar om omöjlig kärlek, om att vara spion under andra världskriget, när kvinnor kunde få brösten avskurna, eller tungan eller naglarna av Gestapo för mindre.
Egna tankar: Jag säger då det! OJ OJ OJ! Den här boken var riktigt svår att lägga ifrån sig! Jag blev riktigt ledsen när den tog slut! Jag tycker att det är kul att man får veta vad som händer Stalin och hans assistent i Kreml samtidigt också, vilket ger en liksom lite större bild av kriget, och vilken fara Sverige faktiskt är i. Jag har nog aldrig heller fått en sån tydlig bild av hur Sovjet agerade under kriget, och hade faktiskt ingen aning om att dom också förföljde judar.
Hursom, tillbaka till Erika. Historien om Erika och Teddy är verkligen sorglig och passionerad. Jag gråter när Erika gråter, jag är förbannad när Erika är förbannad, jag är glad när Erika är glad. Kort sagt en väldigt gripande bok, och en utav dom bästa jag läst.
Den här boken, och Såld har fått mig att börja räkna Vera Efron till en utav mina absoluta favoritförfattare.
Mer av författaren: Såld, som handlar om en rysk tjej som blir såld och tvingas prostituera sig.
Vill du veta mer om Erika? I så fall finns det en kort text om henne på Wikipedia, och hon har även skrivit en självbiografi som heter Kodnamn Onkel

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg