fantasy/sf

Twilight

22:02

Titel: Twilight
Författare: Stephenie Meyer
Antal sidor: 434

Passar bäst för: Ungdomar och unga vuxna mellan 14-25 år
Handling: Bella har precis flyttat till den lilla, regniga, händelselösa staden Forks i Washington. Hon antar att hennes vistelse där kommer bli precis lika tråkig som staden, men ganska snart träffar hon Edward, som hon blir blixtförälskad i. Efter ett litet tag upptäcker Bella att Edward är en vampyr.
Egna tankar: Jag vet att jag är typ 10 år efter med att läsa den här boken, men jag gillar inte saker som det blir någon jättestor hype runt. Och jag tyckte inte att filmen var sådär fantastiskt, fantastiskt bra som alla sa. Efter ett tag ökade mina förväntningar, och till sist var jag tvungen att läsa boken ändå, eftersom alla sa att den var bättre än filmen. Sanningen att säga så är jag jättebesviken. Det här var inte alls den 5:a jag hade väntat mig. Jag tänker faktiskt inte ens ge den en 4:a. Visst, det är en jättebra historia, och själva historien är ju intressant och så. Språket är jättefint, med långa, svåra ord (jag har alltså läst den på engelska. Jag håller på att läsa tvåan på svenska, och tycker att den är mer lättläst på svenska). Men det är så sjukt långtråkig! Jag var tvungen att göra en paus, och det var ändå i den händelse i slutet där det hände som mest! Jag tänker inte avslöja några detaljer för dem som inte sett filmen. Jag tycker dock ändå att den är läsvärd, och håller just nu på att läsa tvåan som sagt.

fakta

Vad är konst?

21:49

Titel: Vad är konst? och 100 andra jätteviktiga frågor

Författare: Ernst Billgren

Antal sidor: Det står inga sidnummer i, och sidnumrerna spelar inte så stor roll i den här boken, eftersom frågorna är numrerade, och texten oftast inte ens fyller en hel sida. Det är dock 117 stycken frågor
Passar bäst för: Alla från 16 år och uppåt med humor
Handling: Det här är ju då ingen skönlitterär bok, utan Billgren ger svar på 117 viktiga frågor runt konst. På varje fråga ges ett kort och ett långt svar
Egna tankar: Det här är ju inte direkt den typen av bok som man sträckläser och fastnar i, utan man kan ju använda den som ett uppslagsverk om man vill, eller så kan man givetvis (som jag) läsa den rakt igenom. Svaren på de flesta utav frågorna är väldigt cyniska och/eller ironiska, och jag som älskar sånt tyckte att den här boken var riktigt rolig
Läs också: Jag tror att om man gillar Vad är konst? så gillar man nog också Erfarenhetslexikon av Kjell Eriksson och Ola Karlsson!

hänt på riktigt

Hatet

21:42

Titel: Hatet
Författare: Anders Nyqvist
Antal sidor: 316
Passar bäst för: Från 16 och uppåt
Handling: Anders bor med sin mamma, sin pappa och sin lillebror i ett radhus. Det är sjuttiotal, och Anders pappa har pluggat till ingenjör. Anders pappa börjar dricka mer och mer, och misshandlar och förgriper sig på Anders mamma. Utåt sett är familjen en helt vanlig förortsfamilj. Mamma jobbar som vanligt, men med polotröja på för att dölja strypmärkena runt halsen, pappa har ett så pass flexibelt jobb att han kan sköta jobbet samtidigt som han dricker, och Anders och hans lillebror Håkan går i skolan precis som vanligt. Anders vågar aldrig ta med några kompisar hem från skolan, och han har inga kompisar att ta hem heller. När Anders blir äldre börjar han träna. Han börjar träna för att bli stark, och för att kunna slå tillbaka.
Egna tankar: Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Det gör lite ont i mig att dissa en sann historia, och säga att: "Nej, den här var inge bra", när det trots allt faktiskt inte är en historia, utan en riktigt händelse. Det gör ont att säga: "Din livshistoria var inte underhållande". Jag tycker inte att historien är tråkig och ointressant. Långt ifrån. Men jag har blivit lite skadad av att läst för många sånna här böcker. Jag har läst för mycket om alkoholiserade pappor, och alla utav dom är sanna. Och alla är (nästan) likadana. Efter ett tag börjar det bli lite ointressant. Om det här hade varit den första boken av den här typen jag hade läst så hade jag förmodligen tyckt att den varit fantastisk. Men det tycker jag inte nu, för jag tycker att det finns fler böcker som handlar om alkoholiserade pappor som är nästan exakt likadana, men bättre skrivna.
Läs också: Svinalängorna av Susanna Alakoski, den är av samma slag, men 104 gånger bättre!
Betyg: 2/5

drömmar

Militärmusik

21:22

Titel: Militärmusik
Författare: Vladimir Kaminer
Antal sidor: 174
Passar bäst för: Jag tror att den kan uppskattas av både ungdomar och vuxna med humor.
Handling: Boken handlar om Vladimir, som är jude, men bor i Sovjet på 70-80-talet. Man får följa med honom från det att han går i grundskolan, fram tills han flyttar till Berlin strax efter att Gorbatjov sett till så att det gick att ta sig från Sovjet. Det händer verkligen mycket i Vladimirs liv. Först börjar han på teaterskola, eftersom han sagt till sina föräldrar att han vill bli skådespelare, eftersom han inte kunde säga att han egentligen vill bli mongoloid och hamna på dårhus.
Egna tankar: På bokens omslag står det: "En rysk Populärmusik från Vittula", och jag måste faktiskt säga att jag inte kunde ha sagt det bättre själv (och ni minns ju vad jag gav Populärmusik från Vittula) Den påminner på många sätt om Populärmusik från Vittula, men det är en helt egen historia. Humorn är av precis samma sort! Jag tycker verkligen att den speglar exakt den bild man har fått av ryssar, för dom dricker verkligen vodka HELA TIDEN! Det är verkligen sjukt hur mycket dom dricker i den här boken. Den så handlar den ju lite om Sovjet också. Jag vet inte om jag har lyckats visa upp det ännu, men jag + Sovjet = kärlek! (Jag vill påpeka att jag absolut inte tycker det Lenin, Stalin eller någon annan superkommunist gjorde var bra, jag bara älskar historia)
Läs också: Ja, Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi har jag ju redan nämnt.

2:a VK

Godnatt Mister Tom

20:51

Titel: Godnatt Mister Tom
Författare: Michelle Magorian
Antal sidor: 287
Passar bäst för: Barn och ungdomar, 13-18 år
Handling: Tom bor i en liten by i England under andra världskriget. Han är en enstöring, och deltar inte de olika aktiviteter som anordas i byn. En dag får han ta hand om den lilla pojken William, som har evakuerats från London, på grund av kriget. William är väldigt reserverad, och Tom märker snart att hans mamma brukar slå honom, och att han behöver väldigt mycket kärlek för att kunna leka som ett normalt barn.
Egna tankar: Jag har läst den här boken 3 gånger, och jag har gråtit lika mycket varje gång! Det är en utav min absoluta favoritböcker. Första gången jag läste den tror jag att jag var kanske... 13 år gammal? 11-13 år var jag nog. Den kanske låter hemsk, men jag tycker absolut att den är lämplig även om man är så pass "liten". Jag älskar verkligen den här boken, och blev helt överlycklig när jag hittade den nerpackad i en låda här hemma (jag rensade bort alla böcker som jag redan läst för några månader sen). Jag skulle nog kunna läsa den tio gånger till utan att tröttna på den! Eftersom den också är skriven för barn så är språket väldigt enkelt, och det går fort att läsa. Jag har skrivit att den pasar bäst för 13-18-åringar, men om man är vuxen och inte har läst den här boken än, så tycker jag verkligen att man ska avlägga lite tid på den!
Mer av författaren: Jag har faktiskt inte läst något mer utav Michelle Magorian, men jag har länge varit sugen på att läsa En liten kärlekssång, som jag har hört ska vara väldigt bra. Nu tänkte jag beta av alla böcker jag har hemma liggandes först, men den kommer sen på min lista!


Hej igen alla!

20:50

Jag har haft sjukt mycket att göra, och inte haft så mycket tid över till läsning faktiskt. Det var bara några få veckor sen som jag började läsa böcker igen efter ett långt uppehåll. Nu har jag en hög med 7 stycken böcker som väntar på recensioner, så håll ut!

Instagram

Populära inlägg