recension

Utan onda aningar

22:17

Titel: Utan onda aningar (Øyne blå)
Författare: Jan-Sverre Syvertsen
Antal sidor: 266
Passar bäst för: 17+
Handling: Tonje Kvamme, 13 år, försvinner spårlöst på väg hem från handbollsträningen. Tonje är som dom flesta andra vanliga 13-åringar. Hennes föräldrar har dock börjat reagera på att Tonje får mycket pengar på annat håll. Plötsligt har hon råd med saker hon inte haft förut. Tonje har börjat strippa i webkameran för den som kan betala. När dom utreder fallet Tonje nystas snart en stor pedofilhärva upp. Polisen i det lilla samhället Ski, där Tonje bott, inser snart att dom måste jobba snabbt. Snart kommer dom hitta bilder utav henne på nätet - eller värre - död.
Egna tankar: Jag tyckte den här boken var väldigt bra och spännande. Den tar upp ett ämne som är väldigt aktuellt idag, vilket gör den väldigt intressant. Slutet är riktigt bra! Jag tycker också att det är intressant att Sander Mørk, som är psykolog på Tonjes skola, får vara med i utredningen, och att han inte är en sån där typisk man som det brukar vara i deckare... Den känns också verklighetstrogen, vilket jag tycker är viktigt med deckare. Att den känns så pass verklighetstrogen är nog mycker för att det handlar om ett så pass högaktuellt ämne som det gör. Internet är en stor del i det hela också, vilket gör att det verkligen känns som att den utspelar sig idag. Dessutom så tycker jag att det är rätt så "mysigt" med sånna här deckare, som utspelar sig i små städer eller rent av byar. Det är kanske därför som jag tycker så mycket om tv-serien Midsomer Murders?

kärlek

Du tillhör mig

21:58

Titel: Du tillhör mig (Killing me Softly)
Författare: Nicci French
Antal sidor: 327
Passar bäst för: Från kanske 17 och uppåt.
Handling: Alice har aldrig sett honom förut, men blir direkt förälskad i Adam och hans blå ögon när dom går förbi varandra över ett övergångställe i London. När hon har slutat efter jobbet står Adam där och väntar på henne, och hon följer ned honom hem. Men det är inte bara en förälskelse, utan hon väljer att lämna sitt trygga samboliv för att flytta ihop med Adam, som hon bara har känt i några veckor. Alice umgås så mycket med Adam att hon tappar kontakten med alla sina vänner, och även med sin familj.
Adam är väldigt motvillig när det gäller att berätta om sina föredetta flickvänner. När Alice börjar gräva på egen hand upptäcker hon att alla som har lämnat honom har försvunnit helt spårlöst. Det kärleksfyllda, passionerade förhållande hon haft med Adam börjar snart förvandlas till en mardröm.
Egna tankar: Jag hatar sliskiga kärleksromaner. Det är nästan det enda jag inte läser. Ni vet, typ Harlequin-romaner, den typen. När jag läste på baksidan av den här boken lät den så himla bra. Men när jag började läsa blev jag så besviken. Hela första halvan av boken är typ som en enda lång sliskig kärleksroman där hon har svårt för att välja vilken kille hon vill ha. Men däremot den andra halvan var riktigt spännande och bra! När jag var nära slutet så hade jag svårt för att sluta läsa! Men eftersom början inte var så jättebra så tänker jag ge den en trea som helhet. Och det kanske är lite generöst. Den är nog snarare en 2,5:a.
Jag vill också läsa: Jag har inte läst något annat av Nicci French, men jag känner mig riktigt sugen på att läsa Var är min dotter?

recension

Pepparkakshuset

21:19

Titel: Pepparkakshuset (Första delen i Hammarbyserien)
Författare: Carin Gerhardsen
Antal sidor: 323
Passar bäst för: Kanske från runt 15-17 och uppåt. Den är inte speciellt svårläst, däremot kanske lite långtråkig om man är otålig av sig.
Handling: En äldre dam som har legat på sjukhus i flera veckor hittar, när hon kommer hem till sitt hus, en död man som ligger på hennes köksgolv. Under en kort tid inträffar flera mord i mellansverige, och Conny Sjöberg, kriminalkomissarie vid Hammarbypolisen reagerar på att alla offren är födda samma år. Snart upptäcker han också att morden hänger ihop.
Egna tankar: Jag tycker att den här deckaren var lite väl... jag ska inte säga långsökt, för det var den inte. Oväntad, kanske är det mest passande ordet. Jag kan inte säga så mycket mer för att inte avslöja slutet. Visst är det väl bra med oväntade deckare, det är liksom lite grejen. Men det är också lite grejen att det ska vara möjligt att lösa fallet själv. Jag tycker annars att det är en ganska bra bok. Dock lite långsam, och den går in på lite sidospår som inte är så relevanta för historien, tycker jag. Den var ganska lättläst, då språket inte var speciellt invecklat.

recension

Personliga Pronomen

18:26

Titel: Personliga Pronomen

Författare: Daniel Sjölin
Antal sidor: 144
Egna tankar: Anledningen till att jag inte har skrivit någon handling till den här boken, är att jag inte riktigt förstår handlingen. Det här är ett typiskt sånt där exempel där författaren har tänkt så mycket på språket att man inte förstår ett dyft utav handlingen. Varje mening är så invecklad att man bara blir helt snurrig i huvudet av att försöka förstå vad boken handlar om. Den här boken är inte läsvärd för fem öre. Det är den sämsta, och mest utträkande bok jag någonsin läst. Är bruksanvisningar inte tillräckligt bra sömnmedel? Då är det här garanterat en bra bok. Inte annars. Däremot så tycker jag att om du är på ett bibliotek så är den värd en liten titt i i alla fall. Som läsning en trevlig sommardag är boken totalt värdelös, men att bara ta en liten titt på språket i boken rekommenderar jag, då det är VÄLDIGT speciellt.
Ärligt talat läste jag faktiskt inte ens klart den. Jag kan slösa bort min tid på annat.


Nytt i bokhyllan

Lite nya bokinköp!

22:15

Jag, som faktiskt inte ens har läst ut dom senaste böckerna jag köpte sist jag shoppade böcker... Men det är okej. För nu är det sommarlov, och förhoppningsvis sover jag inte bara, utan läser lite också ;)
En kort berättelse om traktorer på ukrainska
av Marina Lewycka
"...ett stjärnskott."
- AFTONBLADET
Humor?

Hjärta av sten
av Renate Dorrestein
"...en psykologisk thriller med kvaliteter utöver det vanliga"
- SYDSVENSKA DAGBLADET
Psykologisk thriller

Händelser vid Kirkston Abbey
av Patrick Redmond
"En nagelbitare av högsta klass"
- DAILY MIRROR
Psykologisk thriller

Katten som inte dog
av Inger Frimansson
Psykologisk thrillerDu tillhör mig
av Nicci French

fantasy/sf

När jag hör din röst (New Moon)

18:08

Titel: När jag hör din röst
Orginaltitel: New Moon
Författare: Stephenie Meyer
Antal sidor: 452
Passar bäst för:
Ungdomar och unga vuxna mellan 14-25 år
Handling: Det här är den andra delen i Twilight-serien, där man får träffa Bella Swan som blir handlöst förälskad i Edward som är en vampyr. I den här boken har Edward och hans familj bestämt sig för att lämna den lilla staden Forks, dels för att sätta Bella i säkerhet, och dels för att det helt enkelt börjar bli dags för dom att röra på sig. Bella blir förkrossad, och går runt som i dvala i flera månader, innan hon börjar umgås med Jacob Black, hennes pappas bästa väns son som lever i ett indianreservat. Bella inser snart vilken monstermagnet hon är, då hon lyckas lista ut att Jacob inte heller är en vanlig människa, utan en varulv.
Egna tankar: Jag vet inte om ni kommer ihåg att jag inte tyckte så jättebra om Twilight, och jag kan tala om att det blir knappt bättre. När jag hör din röst är inte fullt lika seg som den första boken, men jag tycker fortfarande inte att den är fantastiskt bra. Jag tycker fortfarande att den känns något seg, och har därför bestämt mig för att ta en paus från serien för att läsa lite andra böcker. Till skillnad från mina systrar så tycker j
ag att det är ganska skönt att Edward försvinner ur boken ett tag, för berättelsen blir lite råare, och inte lika pluttinuttig. Det blir liksom lite ändring och lite nivåer, vilket gör serien i sig intressantare. Den här boken valde jag också att läsa på svenska, eftersom jag tänkte att även det kunde bidra till att boken kändes seg.

Instagram

Populära inlägg