Twilight

Twilight-serien

17:59

Jag ville ge ett helhetbetyg på serien också. Dom enskilda recensionerna får ni läsa i inläggen. Klicka på bilden för att gå till den bok du vil läsa om, eller på bilden med alla om du vill läsa alla recensionerna.Helhetsbetyget på serien är ett genomsnitt av vad jag gett böckerna. Men jag tyckte att böckerna var väldigt ojämna, och dom två sista tycker jag är mer läsvärda än dom två första (men såklart är det svårt att läsa dom två sista böckerna i en serie...).

fantasy/sf

Så länge vi båda andas

17:43

Titel: Så länge vi båda andas (Orginaltitel: Breaking Dawn)
Författare: Stephenie Meyer
Antal sidor: 554
Passar bäst för: Ungdomar och unga vuxna mellan 14-25 år

Handling:
Bella har gått med på att gifta sig med Edward, trots att hon är totalt emot bröllop. Smekmånad får ett abrupt avslut när Bella upptäcker något som ingen i familjen Cullen trodde kunde hända. Bella är gravid med Edwards barn, och barnet växer i en makalös takt! Bella vägrar göra sig av med barnet, och får medhåll från Rosalie - ett beslut som får förödande konsekvenser för alla inblandade.

Egna tankar:
Jag tycker att boken är väldigt ojämn. Början är faktiskt inte alls speciellt bra, kanske en trea. Inte förrän långt efter mitten på boken går den upp på en femma. Jag vet inte riktigt om jag tycker att den här är bättre eller lika bra som den tredje boken - Eclipse/Ljudet av ditt hjärta.

Jag kommer hur som helst sakna den här världen. Det kändes så sorgligt när den var slut att jag faktiskt grät lite. Det här är den enda utav Twilight-böckerna som faktiskt har fått mig att börja gråta. I slutet grät jag av spänning, till råga på allt när jag satt på bussen... Nu gråter jag för att det är slut. Jag kommer sakna hela familjen Cullen som har blivit lite som mina vänner under Twilight-tiden. Under den tredje delen i boken - när Bella berättade - snurrade hela mitt liv kring boken, och alla händelser i verkliga livet kunde jag jämföra med Twilight.

Men ja, det känns väldigt sorgligt. Twilight no more.


droger

Innan jag dör

23:27

Titel: Innan jag dör (Before I Die)
Författare: Jenny Downham
Antal sidor: 305
Passar bäst för: Ungdomar och unga vuxna, men kan även uppskattas av lite äldre.
Handling: Tessa har leukemi, och läkarna har gett upp - hon kommer snart dö. Hon gör upp en lista på saker hon ska göra innan hon dör, för att fortsätta leva och för att få ut så mycket som möjligt av sin sista tid. Listan innehåller bland annat att ha sex, kärlek, droger och att bryta mot lagen.
Egna tankar: Jag började läsa den här boken en gång för länge sen, men jag la bort den, antagligen för att det kom en annan, bättre bok i vägen. Efter det har jag hört flera stycken prata om den här boken, så igår morse fick jag för mig att jag skulle ge den ett nytt försök. Det är jag verkligen glad att jag gjorde. Jag tror jag har lärt mig något av den här boken - att uppskatta det jag har. Att aldrig glömma hur lyckligt lottad jag är. Det är en fantastisk bok. Den är stundvis oerhört jobbig, men samtidigt lättsam. Trots att Tessa har cancer, så är det lätt att sätta sig in i hennes situation. Det är lätt att känna hur hjärtat slits sönder i dom stunder hennes hjärta slits sönder. Detta mycket tack vare språket i boken. Den är väldigt lättläst, och lätt att hänga med i. Och sen så vill jag bara säga att det är en galet snygg framsida också!

recension

Levande begravd

23:14

Titel: Levande Begravd (Dead Simple)
Författare: Peter James
Antal sidor: 399
Passar bäst för: Passar både för ungdomar, unga vuxna och äldre vuxna.
Handling: En svensexa går väldigt fel. Michael blir levande begravd i en kista med en flaska whiskey och en walkietalkie och dom enda vänner som vet var han finns dör i en bilolycka. Polisen inser snart att allt inte riktigt står rätt till med de utav Michaels vänner som fortfarande är i livet. Ska dom hinna hitta honom innan det är försent?
Egna tankar: Den här boken är sådär underbart nervkittlande och spännande. Det är svårt att lägga ifrån sig boken, och man sitter hela tiden som på nålar. Berättelsen hoppar lite mellan Michael, som befinner sig i kistan, Mark, Michaels affärskompanjon, Ashley, Michaels blivande fru, Roy Grace, som utreder fallet och Davey, som är en utvecklingsstörd pojke som är den enda som vet var Michael befinner sig. Att få höra historien från olika håll hela tiden gör att man får en bättre bild av händelseförloppet. James avslöjar "halva" saker, vilket gör att man drivs till att fortsätta att läsa mer, och mer, och mer.

fantasy/sf

Ljudet av ditt hjärta

17:29

Titel: Ljudet av ditt hjärta (orginaltitel: Eclipse)
Författare: Stephenie Meyer
Antal sidor: 527 (svenska)/628 (engelska)
Passar bäst för: Ungdomar och unga vuxna mellan 14-25 år
Handling: Det här är då tredje delen i Twilight-serien. I den här har Edward kommit tillbaka, och hela familjen Cullen bor hemma i sitt gamla hus igen. Victoria är tillbaka som vanligt, men också något annat. En annan vampyr har brutit sig in i Bellas hus, utan att skada hennes pappa Charlie, för att ta saker från Bellas rum.
Bella slits mellan Jacob, som har talat om för Bella att han är kär i henne, och Edward som gör allt för att Bella inte ska åka till Jacob i La Push.
Egna tankar: Jag har tidigare skrivit om både ettan och tvåan i serien, och jag måste såhär i efterhand säga att jag var ganska generös med betyget. Om jag hade satt betyg nu så hade jag satt tvåor på båda två. Nog pratat om dom andra böckerna!
Den här boken tycker inte jag är lika sötsliskigt romantiskt. Här studsar dom inte runt på små rosa moln där hela världen går ut på att Bella är en liten flicka som måste skyddas mot det hemska onda i världen av en stor och stark vampyr. Nej, här börjar det faktiskt knaka lite i fogarna, och det är i ärlighetens namn ungefär 20 gånger intressantare att läsa om. Dessutom så är slutet i den här med spännande och nervkittlande än någonsin. Jag vet ju att det finns en till bok, så alltså måste dom båda överleva. Men det är svårt att komma ihåg sådär mitt i boken. Den här var i alla fall galet bra, jämfört med dom andra två böckerna!

droger

Beijing Doll

17:40

Titel: Beijing Doll
Författare: Chun Sue
Antal sidor: 222
Passar bäst för: 15-20 år
Handling: Chun Sue bor i Beijing, och den här boken handlar om hur det för henne har varit att växa upp och velat göra tonårsrevolt i ett samhället där det inte finns plats för några som helst bråkmakare. Hon hoppar av skolan, trots att hon är en utav dom bästa eleverna, men drömmar om att läsa journalistik på Beida - ett universitet. Man får följa med henne på jakten efter kärlek och ömhet och på konserter i Beijings ungdoms undergroundmiljö.
Egna tankar: Ni vet ju hur illa jag tycker om böcker utan mål? Det här är lite en sån bok. Den har inget mål, men den har en handling. Trots att den här boken inte har något mål, är det inte bara en mysbok. Det finns inget mål, men det finns ett problem, som hänger med genom hela boken. Chun Sue bor i Beijing. Jag trodde faktiskt inte att Kina var SÅ strängt med alla regler och sånt. Samtidigt som jag trodde att det skulle vara värre? Ja, jag vet inte riktigt vad jag hade fått för bild av Kina tidigare, och den här boken både bekräftar det jag trott OCH säger att jag har haft totalt fel.
Ibland känner jag att jag förstår exakt vad Chun Sue tänker och tycker. Ibland tycker jag att hon gör saker som jag skulle ha tyckt varit så pinsamt att jag nästan avlidit. Vem går fram och sätta sig i knät på en människa som man knappt känner? Eller ber någon man knappt känner hålla om en lite? Jag vet inte om det bara är kulturen...
Hursomhelst. Det var en ganska bra bok. Men jag störde mig ändå på att det inte fanns något mål. Det var intressant att se hur dom har det där borta.
Språket var väldigt lättläst och flöt bra. Sen blir det ju lite konstigt med ord som översätts till svenska. En hund som heter snöboll (fast det var ganska gulligt) och en kille som kallas för vattenkokaren? Riiiiight...
Trivia: Denna bok förbjöds i Kina när den kom ut.

genus

Jag är din flickvän nu

14:07

Titel: Jag är din flickvän nu
Författare: Nina Hemmingsson
Antal sidor: 126
Passar bäst för: Främst kvinnor (igenkänningshumor), men även för pojkvänner och äkta makar som lever nära någon kvinna, och känner igen hennes beteende
Handling: Det här är ett seriealbum med korta serier, och några stycken ”enrutingar”. Nina Hemmingssons serier handlar om en kvinna med typiska kvinnliga egenskaper, men förstärka till en psykisk störning.
Egna tankar: Jag känner verkligen igen mig i väldigt mycket utav det huvudpersonen, som följer med i olika berättelsen genom hela albumet, tycker och tänker. Mycket utav sakerna tänker i alla fall jag mig som typiskt kvinnliga (med risk för att låta politiskt inkorrekt). Till exempel att hon klagar över övervikt, orakade ben, tröstäter och har allmänt dålig självkänsla, vilket tyvärr verkar vara ganska vanligt bland kvinnor idag. Det här är igenkänningshumor av högsta klass! Jag vet inte som gör det här bättre och mer unikt än Nina Hemmingsson!


dagbok

Dagbok 1973 - 1982

14:00

Titel: Dagbok 1973-1982 (orginaltitel: The journal of Joyce Carol Oates 1973 - 1982)
Författare: Joyce Carol Oates
Antal sidor: 568 (inkl register)/ 560 (exkl register)
Passar för: 17+
Handling: Det här är alltså Joyce Carol Oates dagbok under en period av tio år. Det är under den här perioden som Oates blir mer och mer populär. I början är hon inte alls lika känd som i senare i slutet av boken, då hon får åka runt på många fler uppläsningar, och hon gör även en tur i Europa för att göra reklam för sina böcker. Man får läsa om hennes vardag, åsikter, undervisningen på universitet (universiteten, I början Windsor, och lite senare flyttar hon till Princeton).
Egna tankar: Jag gillar böcker som har ett mål. Sanningen är att jag starkt ogillar ”mysböcker” som jag brukar kalla dem. Mysböcker är alltså en bok som inte egentligen har någon större handling – till exempel icke fiktiva dagböcker (med undantag för Anne Franks dagbok, eftersom hon är en väldigt speciell flicka, i en väldigt speciell tid). Jag ogillar ”klassikern” Go ask Alice (Fråga Alice tror jag den heter på svenska), eftersom den är urbota tråkig. Ändå var det med sann entusiasm jag började läsa min favoritförfattares dagbok! Besvikelsen var ganska stor när jag upptäckte att den var minst lika ointressant som alla andra dagböcker. Vissa avsnitt är ganska intressanta, när hon kommer med egna åsikter – en del politiska – och när hon berättar om sitt skrivande. Så den KAN vara ganska intressant. Men den har förmodligen inget värde över huvud taget om man inte gillar – eller rent av älskar – Oates’ böcker. Om man vill lära känna personen bakom Foxfire, Bellefleur och alla hennes andra böcker, så rekommenderar jag den starkt. Men om du aldrig läst en bok av Oates, så tror jag att du skulle somna om du läste den här.
Om du aldrig har läst en bok av Oates: Då har du verkligen missat något! Hennes skönlitterära böcker är långt ifrån lika träliga som hennes dagbok. Jag har mest läst hennes ungdomsböcker, och jag rekommenderar allihop! Vilda gröna ögon, Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg, Snygg och Stor i käften, Men min absoluta favorit är garanterat Foxfire – En tjejligas bekännelser!

Instagram

Populära inlägg