Beijing Doll

17:40

Titel: Beijing Doll
Författare: Chun Sue
Antal sidor: 222
Passar bäst för: 15-20 år
Handling: Chun Sue bor i Beijing, och den här boken handlar om hur det för henne har varit att växa upp och velat göra tonårsrevolt i ett samhället där det inte finns plats för några som helst bråkmakare. Hon hoppar av skolan, trots att hon är en utav dom bästa eleverna, men drömmar om att läsa journalistik på Beida - ett universitet. Man får följa med henne på jakten efter kärlek och ömhet och på konserter i Beijings ungdoms undergroundmiljö.
Egna tankar: Ni vet ju hur illa jag tycker om böcker utan mål? Det här är lite en sån bok. Den har inget mål, men den har en handling. Trots att den här boken inte har något mål, är det inte bara en mysbok. Det finns inget mål, men det finns ett problem, som hänger med genom hela boken. Chun Sue bor i Beijing. Jag trodde faktiskt inte att Kina var SÅ strängt med alla regler och sånt. Samtidigt som jag trodde att det skulle vara värre? Ja, jag vet inte riktigt vad jag hade fått för bild av Kina tidigare, och den här boken både bekräftar det jag trott OCH säger att jag har haft totalt fel.
Ibland känner jag att jag förstår exakt vad Chun Sue tänker och tycker. Ibland tycker jag att hon gör saker som jag skulle ha tyckt varit så pinsamt att jag nästan avlidit. Vem går fram och sätta sig i knät på en människa som man knappt känner? Eller ber någon man knappt känner hålla om en lite? Jag vet inte om det bara är kulturen...
Hursomhelst. Det var en ganska bra bok. Men jag störde mig ändå på att det inte fanns något mål. Det var intressant att se hur dom har det där borta.
Språket var väldigt lättläst och flöt bra. Sen blir det ju lite konstigt med ord som översätts till svenska. En hund som heter snöboll (fast det var ganska gulligt) och en kille som kallas för vattenkokaren? Riiiiight...
Trivia: Denna bok förbjöds i Kina när den kom ut.

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg