Dagbok 1973 - 1982

14:00

Titel: Dagbok 1973-1982 (orginaltitel: The journal of Joyce Carol Oates 1973 - 1982)
Författare: Joyce Carol Oates
Antal sidor: 568 (inkl register)/ 560 (exkl register)
Passar för: 17+
Handling: Det här är alltså Joyce Carol Oates dagbok under en period av tio år. Det är under den här perioden som Oates blir mer och mer populär. I början är hon inte alls lika känd som i senare i slutet av boken, då hon får åka runt på många fler uppläsningar, och hon gör även en tur i Europa för att göra reklam för sina böcker. Man får läsa om hennes vardag, åsikter, undervisningen på universitet (universiteten, I början Windsor, och lite senare flyttar hon till Princeton).
Egna tankar: Jag gillar böcker som har ett mål. Sanningen är att jag starkt ogillar ”mysböcker” som jag brukar kalla dem. Mysböcker är alltså en bok som inte egentligen har någon större handling – till exempel icke fiktiva dagböcker (med undantag för Anne Franks dagbok, eftersom hon är en väldigt speciell flicka, i en väldigt speciell tid). Jag ogillar ”klassikern” Go ask Alice (Fråga Alice tror jag den heter på svenska), eftersom den är urbota tråkig. Ändå var det med sann entusiasm jag började läsa min favoritförfattares dagbok! Besvikelsen var ganska stor när jag upptäckte att den var minst lika ointressant som alla andra dagböcker. Vissa avsnitt är ganska intressanta, när hon kommer med egna åsikter – en del politiska – och när hon berättar om sitt skrivande. Så den KAN vara ganska intressant. Men den har förmodligen inget värde över huvud taget om man inte gillar – eller rent av älskar – Oates’ böcker. Om man vill lära känna personen bakom Foxfire, Bellefleur och alla hennes andra böcker, så rekommenderar jag den starkt. Men om du aldrig läst en bok av Oates, så tror jag att du skulle somna om du läste den här.
Om du aldrig har läst en bok av Oates: Då har du verkligen missat något! Hennes skönlitterära böcker är långt ifrån lika träliga som hennes dagbok. Jag har mest läst hennes ungdomsböcker, och jag rekommenderar allihop! Vilda gröna ögon, Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg, Snygg och Stor i käften, Men min absoluta favorit är garanterat Foxfire – En tjejligas bekännelser!

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg