Den döende detektiven

17:00

Titel: Den döende detektiven
Författare: Leif GW Persson
Sidor: 510
Kategori: Deckare

Lars Martin Johansson, numera pensionerad f.d chef för Rikskriminalen, är fortfarande in business. Kanske mer tack vare tur än skicklighet, för i den här boken hinner hans hälsomässigt tvivelaktiga leverne ikapp honom. Ett 25 år gammalt och preskriberat mord/våldtäkt på en liten flicka hinner också ikapp honom. Han brottas med hälsan och fallet sida vid sida, framsteg och bakslag avlöser varandra. Vem är mördaren? Och kommer Lars Martin Johansson skärpa till sig och få tillbaka hälsan?

GW har ett speciellt sätt att skriva på. Det återfinns i alla hans böcker och så klart även i denna. Rent storymässigt går han metodiskt fram och man vet vad man får. Det blir inga transvestiter med schizofreni, som annars är populärt i svenska deckare. Brottslingarna och händelseförloppen känns äkta. Det blir inte många svängningar, historien går på en rak stig mot mål, men är inte en mindre sidvändare för det.

Det är ganska svårt att känna igen sig i de dialoger och tankar han beskriver. Jag har aldrig hört någon säga "koka lim på fanskapet" i verkligheten, men i GW's böcker säger/tänker var och varannan karaktär detta (i denna bok fanns uttrycket dock bara en eller ett par gånger, vilket bör vara ett nytt rekord). Uttrycken och orden är föråldrade och likartade oavsett om det är en 18-åring eller en 70-åring som pratar.

Men jag kan inte låta bli att älska det. För det känns inte krystat, inte verklighetsfrånvänt. Det känns som om jag ser världen genom ett par GW-glasögon.

Det här är inte hans bästa bok, men förtjänar absolut en plats i var deckarälskares bokhylla.


fakta

Brev till en kristen nation

17:33

Titel: Brev till en kristen nation (Letter to a Christian nation)
Författare: Sam Harris, förord av Richard Dawkins.
Sidor: 94
Kategori: Facklitteratur.

Sam Harris slog ner som en bomb i det superkristna USA med sin första bok The End of Faith: Religion, Terror and the Future Reason. Efter den dränktes han i brev från både fans och haters. Den här boken är ett svar på dessa brev.

Det här är en måste-bok för så väl den religiöse som ateisten. Jag kunde inte sluta läsa den och blev törstig efter mer när den tog slut.

Det som drar ner betyget från en solklar femma till en stark fyra är att boken helt klart är skriven för den amerikanska marknaden. Många argument och synsätt är svåra att relatera till när man kommer ifrån sekulariserade Sverige. Jag har t. ex aldrig träffat någon som förnekar evolutionen, men i USA är situationen så att endast 12% av befolkningen tror att livet har utvecklats genom naturliga processer. Men det är inte bara kristna och USA boken handlar om, så väl Moder Teresa som islam får sig en släng av sleven. Böcker som smädar Moder Teresa dräller det inte direkt av, så det här är guld för dig som letar efter sånt.

Sam Harris skriver med själ och hjärta och passion, stödd på vetenskap. Det här är en lätt bok att börja med för dig som intresserar dig för religion. Och oavsett vilket håll du lutar åt kommer du få en hel del att ånga upp dig över.

kärlek

Darling Jim

00:16

Titel: Darling Jim
Författare: Christian Mørk
Antal sidor: 335

Desmond brukade under sina postrundor alltid bli inbjuden på en kopp kaffe hos Mrs Walsh. Snart slutar inbjudningarna komma, och en dag när han ska dela ut sin brev ser han genom fönstret en död kropp ligga på golvet. Mrs Walsh är död - mördad. När polisen kommer dit hittar man också två flickor på övervåningen som blivit brutalt torterade och svultit till döds.
När Niall sitter på postkontoret hittar han ett brev adresserat till "Vem som helst, postkontoret, Townyard Lane, Malahide" . Han öppnar brevet som innehåller en dagbok, tillhörande en utav de döda flickorna i huset. Boken börjar:  
"Kära okända vän. Var snäll och lyssna å mig. Jag finns här och ajg har inte mycket tid kvar. Jag efterlämnar min historia och morgondag till dig, för vi kommer vara döda snart. Vi kommer att dö i det här huset för att vi älskade en man so hette Jim utan att känna till hans sanna natur. Lyssna noga när jag berättar för dig vad som hände..."

Det här var alltså den bok som jag suktat så efter att läsa. Och jag kan faktiskt säga att den var minst lika bra som förväntat! Det är en otroligt "snygg" historia, otroligt välkomponerad. Den är både spännande och mysig, och helt klart en höstig bok som jag gärna läser när det regnar ute!
//Svartlava

Nytt i bokhyllan

Kommande böcker

22:46

Mitt favoritband har sen jag gick i andra klass varit Red Hot Chili Peppers, när min pappa spelade dom på högsta volym i bilen. Jag tog till mig musiken enormt mycket, och gjorde den till min egen. Sen dess har bandet alltid funnits i mitt liv, trots att jag har gått igenom ganska stora förändringar i musiksmak. Genom vanlig pop, till hiphop och r&b, till hårdrock, till punk, tillbaka till hårdrock, till emo, till indiepop, till allt. Genom alla dessa förändringar har Red Hot Chili Peppers varit min grundstomme som jag alltid kommit tillbaka till när jag varit ledsen, eller behövt en lyssnande vän.

Därför blev jag galet glad när jag såg att Scar Tissue äntligen, äntligen kommer på pocket. Jag ogillar starkt inbundna böcker - till största del för att dom inte går ner i min favoritväska, och därmed är opraktiska att släpa på.

Scar Tissue är inte den enda efterlängtade bok som kommer på pocket nu snart! På min bevakningslista hittar ni även Vad är konst II? av Ernst Billgren och Utrensning av Sofi Oksanen. Historien om hur jag hittade till Sofi Oksanen får jag berätta en annan gång, för den är lite smålustig. Hursom så ligger även hennes Baby Jane och väntar på att de andra böckerna ska komma in så jag kan skicka iväg beställning, samt boken Det som ska sonas.

Vilka böcker ser ni fram emot framöver?

//Svartlava

Instagram

Populära inlägg