drömmar

F-ordet: Mot en ny feminism

13:39

Titel: F-ordet: Mot en ny feminism
Redaktör: Petra Östergren
Antal sidor: 192

F-ordet är en samling nytänkande texter om feminism. Till exempel skrivs det om att kalla sig feminist, feminism i djurporr, aborter och annat. Otroligt intressant bok, även om jag inte kan säga att jag håller med om allt som skrivs. Ett par texter tycker jag känns provocerande, medan andra mest får mig att tänka igen.
 //Svartlava

drömmar

Leka bland vuxna

13:23

Titel: Leka bland vuxna
Författare: Sophie Dahl
Antal sidor: 278

Kitty bor på engelska landsbygden med sin mamma och sina två småsyskon. Hon tycker att livet är underbart, vilket hennes mamma inte håller med om. Mamma Marina saknar något i livet, och flyttar på inrådan av hennes guru till New York. Hon tar med sig hela familjen - förutom Kitty. Kitty får istället stanna kvar i England på en internatskola där hon inte alls trivs. När Kitty återförenas med sin familj i New York så stannar de inte längre.
Kitty får kämpa med att hålla ihop sin familjnär hennes mamma inte gör det. Genom flyttar, skolbyten, män och droger.

Jag tycker att den här boken var riktigt bra. Det är kul att få "vara med" Kitty, och den liknar inte någon bok jag läst. Man känner sig övergiven tillsammans med Kitty när hennes mamma flyttar, och man är glad med Kitty när de återförenas. Språket är enkelt och avskalat.

//Svartlava

2:a VK

Flugornas Herre

02:30

Titel: Flugornas herre
Författare: William Golding
Antal sidor: 210
Övrigt: Boken har även filmatiserats två gånger!

Ett gäng skolpojkar hamnar ensamma på en öde ö då deras plan kraschar. Tillsammans gör de upp egna lagar och fördelar alla sysslor. Skräcken är dock överhängande - i skogen skymtar The Beast (då jag läst boken på engelska vet jag inte exakt vad de kallar allt på svenska och ber om ursäkt för de engelska uttrycken). När pojkarna inte kommer överens klyvs gruppen, och några flyttar till andra sidan ön. Rivaliteten mellan grupperna ökar och det som hade kunnat bli en spännande upplevelse blir istället en mardröm.

Det här ska vara boken som alla skolungdomar hatar - bara för att de är tvungna att läsa den i skolan. Jag såg filmen en gång när jag gick på högstadiet, och kände att det skulle vara intressant att också läsa boken. Såhär i efterhand är jag glad att jag läst den, samtidigt som jag ångrar mig lite. Jag fick ont i magen av att läsa den här boken. Fantastiskt bra, och fruktansvärt hemsk. Det är svårt för mig att säga något om språket, då jag som sagt läst den på engelska.

//Svartlava

funderingar

Böcker

15:33

Jag brukar undgå att gå in i bokhandlar. Varför? För att jag vet att när jag väl går in i den där bokhandeln kommer jag vilja köpa varenda bok, och får nästan ångest för att jag inte kan ta med allihopa hem. Sanningen är egentligen att jag älskar bokhandlar. Jag skulle kunna spendera timmar i en och samma bokhandel och bara lukta på sidorna i boken, dra fingret utmed ryggarna på böckerna och känna på tyngden. Jag älskar böcker på ett sätt som jag själv faktiskt har svårt att förstå. Jag tycker om formen på böcker. Att alla har samma form - men ser olika ut. Att man kan passa ihop dem - ställa dem på en jämn rad och få en regnbåge i alla möjliga färger. Att man kan ordna dem i bokstavsordning på titel, på författarens förnamn, på författarens efternamn, i färgordning, efter utgivningsår osv.

Förutom böcker som ting älskar jag såklart en bra historia!

/Svartlava

funderingar

Dåligt med läsning

22:51

På senaste tiden har jag varken haft tid, ork eller motivation till att läsa något faktiskt. Det har känts extremt konstigt, i och med att läsning är mitt typ andra största intresse efter musik! Men nu är jag där igen, och snart kommer det upp två stycken nya böcker! Håll utkik!

//Svartlava

Instagram

Populära inlägg