Norwegian Wood

11:02

Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: 384
Från Adlibris: "När den trettiosjuårige Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood" spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan så är det som om hans huvud sprängs i bitar. Som av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet.

Hon hette Naoko, och var flickvän till en av Torus vänner. När vännen tog sitt liv drev de isär, men när de båda träffas igen av en slump blir han kär och får uppleva en förälskelse som till lika delar är öm, intensiv och omöjlig. Naokos psyke är bräckligt. Hon försvinner till ett vårdhem och Toru bestämmer sig för att vänta, skriva brev och leva för några få korta besök. Samtidigt är han starkt dragen till en studiekamrat, som tydligt visar sitt intresse för honom. Toru lever i förvirring och ensamhet i spänningsfältet mellan dessa kvinnor.

Norwegian Wood är en kärlekshistoria som är intensiv på ett lågmält sätt, på en gång erotisk och oskuldsfull, lika självklar och komplicerad som kärleken själv."

Jag älskade Haruki Murakamis första bok, Kafka på stranden. Jag har tidigare pratat om min hylla i hjärtat som är till endast för världens bästa böcker. Kafka på stranden platsar absolut på den hyllan.
Därför är det egentligen konstigt att jag inte tidigare läst Norwegian Wood, eller någon annan utav författarens böcker. Å andra sidan har jag inte gett mig in på t ex Djurfarmen av George Orwell, som också skrivit 1984 som finns med på hyllan.

När jag väl fick tummen ur att låna den här boken låg den länge på mitt skrivbord och bara skräpade. Ville jag inte förstöra bilden av den fantastiskt underbare Haruki Murakami, som skrivit en utav de mest fantastiska böcker jag någonsin läst? Kanske lite så faktiskt. Och jag hade rätt. Kafka på stranden är fantastisk. Norwegian Wood känns... vanlig. Den känns inte alls unik på samma sätt som Kafka på stranden.

Det är en bra, fin och mysig bok, men den är inte Kafka på stranden.
//Svartlava


Du kanske också gillar

1 kommentarer

  1. Hittade din blogg genom bloggjerkan. Roligt med någon som verkar läsa samma böcker som en själv. Speciellt när din topp tio lista toppas av en bok jag inte läste för allt för länge sen, en bok jag gillar mycket och den här som jag håller på att läsa nu. Kommer återkomma

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg