recension

Dansar Elias? Nej!

14:45

Titel: Dansar Elias? Nej!
Författare: Katarina Kieri
Antal sidor: 240
Från Adlibris: "Vad har Anna-fladdret, Jussi Björling, ju-jutsu-Julia och tanten som ska dö gemensamt? Jo, alla griper de in i sextonårige Elias tillvaro. På något vis hänger allt ihop. På något vis behöver vi varandra för att bygga berättelsen om våra liv."

Den här boken fick jag i julklapp för flera år sen, men har inte orkat läsa den, eftersom jag inte tyckt att den verkat så jättebra. Nu tänkte jag att jag väl i alla fall kan LÄSA den, så får vi se sen vad jag tycker.


Eftersom det är en ungdomsbok är språket lätt, och sidorna bara svischar förbi. Och själva berättelsen... tja, jag känner mig inte speciellt berörd. Jag känner precis igen Elias känslor, och hur svårt han har det (även om jag inte förlorat någon så närstående som han har), men jag känner ändå inte att jag riktigt kan identifiera mig med honom. 


Boken handlar alltså om Elias som bor ensam med sin pappa. Hans mamma är borta. Därför mår Elias inte bra. Han vill inte vara med kompisar, och inte hitta på något annat heller. Boken handlar om hans väg till att må bättre.


Det konstiga med den här boken är att jag stör mig lite på den, samtidigt som jag på något sätt gillar den. Det händer egentligen inte så mycket. Det finns inget tydligt mål i berättelsen, vilket jag hatar. Men ändå fångar den mig. Jag har läst alla stunder jag hunnit, för även om jag inte gillar den, så gör jag det ändå.


Egentligen vill jag ge den här boken en 2½, men jag avrundar uppåt, så betyget får blir en svag 3:a.


favoriter

Dag 04 - Favoritbok i din favoritserie

14:39

Oj, oj, oj. Det här blir riktigt, riktigt svår. Jag vet helt klart vilken jag tycker är den sämsta boken i serien: Harry Potter and the Order of the Phoenix (nr 5 i ordningen), som också är den tjockaste. Av filmerna är min favorit Harry Potter and the Deathly Hallow part 2 (nr 8), och jag tror att Deathly Hallows är min favorit av böckerna också. Jag saknar dock Hogwarts, så det kan vara Half Blood Prince också.

Ett slutgiltigt svar kan jag inte ge förrän jag har läst om alla Harry Potter-böckerna, vilket jag tänkte göra inom en snar framtid. Jag får nog faktiskt återkomma då med vilken jag gillar bäst.
Den här gången kommer jag nog läsa böckerna på svenska, bara för att det är så himla nostalgiskt att läsa Harry Potter på svenska!

favoriter

Dag 03 - Din favoritserie

15:22

Åhåhå, hur har någon kunnat missa? Min absoluta, absoluta, bästaste finaste favoritserie är ju SÅKLART...

Harry Potter!

Harry är min barndom, min uppväxt, min tonår och tja... min relativa vuxenhet. Jag kommer aldrig växa ifrån Hogwarts. Om man mot förmodan skulle tröttna på böckerna kan man läsa om dom på engelska istället. Det är en helt ny läsupplevelse, och dessutom är de hundra gånger bättre på engelska!
Om du inte är övertygad så har jag skrivit om tre anledningar till att läsa Harry Potter på engelska.

Du som fortfarande inte har läst Harry Potter av någon anledning behöver göra det, nu. De första böckerna är lättlästa - eftersom de är skrivna för barn. När man väl blivit fast måste man läsa de senare böckerna också, som är lite svårare. Man skulle kunna säga som så att det är ganska lagom att vara lika gammal som Harry i varje bok. Det vill säga - i första boken är språket lagom för en 11-åring, i andra boken är språket lagom för en 12-åring, osv. Sista boken har alltså ett språk som passar bättre för en 17-åring än en 11-åring.

Svammel, svammel. Bara läs dem. Okej?

favoriter

Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger

13:54


En utav mina absoluta favoritböcker är Godnatt Mister Tom. Jag fick den av min farmor och farfar julen 2002, och har sen dess varit en utav mina allra käraste böcker. Det är en sån där bok som man gärna vill ha inbunden, för att efter att man läst en pocket för fjärde, femte, sjätte gången trillar den isär. Jag fick den som inbunden. Och trots att jag läst den så många gånger har jag varit så försiktig, så att man nästan skulle kunna tro att den stått orörd i bokhyllan sen dess. Men det har den alltså inte. Fyra gånger tror jag att jag läst den, och jag känner att det börjar bli dags igen.

Från senaste gången jag läste den.

funderingar

30 dagar med böcker

17:24

Tänkte pröva på en sån här. Vissa kommer bli jättesvåra, en kul ändå! Blir kanske inte prick en per dag, men jag ska göra mitt bästa i alla fall :)

Dag 01 – Bästa boken du läste förra året
Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger
Dag 03 – Din favoritserie
Dag 04 – Favoritbok i din favoritserie
Dag 05 – En bok som gör dig glad
Dag 06 – En bok som gör dig ledsen
Dag 07 – Den mest underskattade boken
Dag 08 – Den mest överskattade boken
Dag 09 – En bok som du inte trodde att du skulle gilla men som du älskade
Dag 10 – Favoritklassiker
Dag 11 – En bok som du hatade
Dag 12 – En bok som du brukade älska
Dag 13 – Din favoritförfattare
Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare
Dag 15 – Favoritkaraktär: manlig
Dag 16 – Favoritkaraktär: kvinnlig
Dag 17 – Favritcitat från din favoritbok
Dag 18 – En bok som gjorde dig besviken
Dag 19 – En favoritbok som blev film
Dag 20 – Den bästa romantiska boken
Dag 21 – Favoritbok från din barndom
Dag 22 – Den bästa boken du äger
Dag 23 – En bok som du har velat läsa en längre tid
Dag 24 – En bok som du önskar att flera hade läst
Dag 25 – En karaktär som du kan relatera dig själv till
Dag 26 – En bok som ändrade din åsikt om något
Dag 27 – Det konstigaste/mest överraskande handlingen/slutet
Dag 28 – Favorittitel
Dag 29 – En bok som alla hatade men som du älskade
Dag 30 – Din favoritbok - always

biografi

Barfota Änglar

13:08

Titel: Barfota änglar
Författare: Linnéa Willén
Antal sidor: 116
Från Adlibris: "En sann historia om två svenska tonårstjejers flykt. Om jakten på spänning och ett bättre liv i Asien.
  20-åriga Linnea och 18-åriga Emma står inte ut med livet i Sverige så de bestämmer sig rymma och hitta en bättre tillvaro någon annanstans. De lämnar en lapp i lägenheten i Tomelilla där det står att de åkt frivilligt och att de inte vill bli eftersökta. De har hört att värdinnejobb på klubbar i Tokyo är välbetalda och spännande och med sina sista pengar tar de sig hela vägen dit. 
  Verkligenheten blir inte alls som de tänkt sig. Bakom de neonglimrande fasaderna finns en värld av beräknande svek, utnyttjande, sprit och droger. Men Linnea och Emma har varandra, och tillsammans kämpar de för att överleva i den onda spiral som drar dem längre och längre ner i destruktiviteten.
  Barfota änglar är en sann historia som inte kommer att lämna någon läsare oberörd. Den handlar om två unga svenska tjejers sökande efter sig själva och någonting bättre i främmande miljöer."

 Jag tyckte att den lämnade rätt mycket att önska. Slutet är väldigt abrupt och avskuret. Själva berättelsen kändes, trots känsloinslag, ytlig. Jag stör mig på hoppandet. Hon försöker berätta tre historier på lite drygt 100 sidor, vilket gör att ingen utav dom känns fullständiga. I slutändan förstår man ändå ingenting av någonting och hela läsningen känns bara fullkomligt meningslös. Jag förstår inte riktigt vad hon vill säga med allt.

droger

I det tysta

16:32

Titel: I det tysta
Författare: Vicky Jaggers
Antal sidor: 319
Från Adlibris: "I 18 år var Vicky Jaggers i sin brors våld. En sann och ovanlig berättelse om syskonincest.
  När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfektabarnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.
  Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.
  I det tysta är en skakande sann berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad, av sin egen bror. Idag är Vicky Jaggers 34 år och bor i Storbritannien med sin man och sina fyra barn."humor

Konspirationsfabriken

14:15

Titel: Konspirationsfabriken - lögner, hemligheter och konspirationsteorier
Författare: Sara Ersson & Åsa Lovén
Antal sidor: 166
Från Adlibris: "Är Harry Potter satanist? Häller Systembolaget kräkmedel i spriten? Är Paul McCartney död och har ersatts av en vinnare i en lookalike-tävling? Finns det rymdödlor som styr över världen och är det George W Bush som är ödlornas herre? Kan man höra konstiga budskap om man spelar Britney Spears låtar baklänges?


I den här boken har vi letat fram några av de underligaste konspirationsteorierna genom tiderna. Resultatet är en bok fullspäckad med roliga, bisarra och underliga historier. Vissa är sanna, andra är halvsanna och några är rena skära lögner."

funderingar

Harry Potter och dödsrelikerna del 2

18:20

Nu är det slut, borta, avklarat. Jag kanske måste läsa om alla Harry Potter-böcker nu, bara för att suga ut det allra bästa bokminnet ur min barndom. Och tonårstid. Jag har vuxit upp med de här böckerna, och nu när det är helt slut känns det tomt. Ett Harry Potter-format hål finns i mitt hjärta.

funderingar

10 böcker jag ska läsa

13:35

Här kommer min nya lista med böcker!
 1. Dansar Elias? Nej! - Katarina Kieri                   Påbörjad
 2. En god människa - Nick Hornby
 3. Femtio seriemördare - Charlotte Greig
 4. Gängkrig 145 - Jens Lapidus och Peter Bergting
 5. Kort kjol - Christina Wahldén
 6. Kråkflickan - Jerker Eriksson
 7. Jag är med bandet - Pamela Des Barres 
 8. Stolthet och fördom och zombier - Jane Austen och Seth Grahame-Smith
 9. Systerskap - Katerina Janouch
 10. Tretton själ varför - Jay Asher

funderingar

10 böcker jag ska läsa

13:23

Eftersom jag har alldeles för mycket böcker att läsa tänker jag ta upp min lista igen. Eftersom jag dessutom har alldeles för mycket olästa böcker hemma också så kommer jag ändra min ursprungliga lista lite - och skriva in böcker som jag har hemma. T ex är Jag är med bandet av Pamela des Barres (som jag för övrigt fick av en kompis häromdagen, eftersom hon ändå redan läst den, och hade hittat den på ett tåg) ny på listan. Vid närmare eftertanke får jag nog göra en helt ny lista.

Såhär lyckades jag alltså med den förra listan:

Alltså 5/10 böcker. En ny lista kommer jag publicera imorgon, så håll utkik då!

  recension

  Blind Lydnad

  13:22

  Titel: Blind Lydnad
  Författare: Will Lavender
  Antal sidor: 302
  Från Adlibris: "När studenterna på Winchester University börjar en ny kurs får de ett uppdrag som de aldrig trodde de skulle få. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. Till att börja med är alla studenter förväntansfulla och tycker att uppgiften är annorlunda och lockande. Men snart börjar mysteriet Polly att ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Finns Polly på riktigt? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de börjar ta sin uppgift på allvar?"

   Den här boken har jag verkligen sett fram emot att läsa, men har av någon anledning skjutit upp det jättelänge. Nu när jag väl bestämde mig för att ta tag i saken blev jag inte besviken. Den är hundra gånger bättre än vad jag hade väntat mig till och med. Trots att jag har andra saker jag måste ta tag i kan jag knappt lägga boken ifrån mig, för jag vill lösa mysteriet med Polly lika mycket som Mary, Brian och Dennis vill. Baksidan säger "Blind Lydnad är en psykologisk thriller där inget är vad det först verkar vara". Och det är så sant. Inte ens när boken var slut kunde jag förstå att den slutat som den gjort. Men slutet är åtminstone väldigt tillfredsställande. Psykologiska thrillers utan ordentliga skitbra slut som ger svar på alla frågor är det värsta jag vet. Blind Lydnads slut ger svar på alla frågor man har - och några till.

  Läs den. Nu.

  Instagram

  Populära inlägg