Cathys bok

18:45

Titel: Cathys bok
Författare: Cathy Brigg, Jordan Weisman & Sean Stewart
Antal Sidor: 143

Cathy blir dumpad av sin pojkvän Victor, men vägrar acceptera att han gjort slut utan anledning. Dessutom tror hon att han drogat henne, och för att få svar på sina frågor åker hon hem till honom - trots kompisen Emmas protester. Väl där bryter hon sig in i hans hus och upptäcker att hon inte är den enda som bestämt sig för att göra det just den här kvällen. 

Cathys bok är egentligen mer än bara en bok. Om du prövar att ringa numret på sidan kommer du mötas av ett meddelande från Zack, där du uppmanas att tala in ett meddelande efter pipet om du hittade hans kompis Cathys bok. Både Zack och Cathy har egna sidor på myspace. Cathys bok är alltså ett helt mysterium där du själv kan vara delaktig. 

När jag plockade med mig den här boken hem från biblioteket hade jag inte läst baksidan på boken. Det enda jag gått på var fickan på insidan av främre pärmen. Däri ligger nämligen bland annat en servett med ett meddelande om att vi ses på tisdag, ett foto av en man, en kvinna och ett barn, några tidningsurklipp, ett brev plus lite teckningar och annat tjafs. Denna lilla ficka med roliga grejer i var alltså det som charmade mig. 

Alltså har det här konceptet full potential att bli något fantastiskt. Och det ser ju ut att vara fantastiskt fram tills man börjar läsa boken. Eftersom jag i förväg inte hade en aning om vad boken handlade om hade jag väntat mig en vanliga tonårsdagbok om kärlek, skolan och kompisar. Istället fick jag en rörig mysteriebok som jag bara fattar hälften av. 

Att den är så pass rörig och konstig är väldigt synd, för själva grundberättelsen är inte dålig. Om den inte hade berättats i dagboksform av en förvirrad tonårstjej hade den kunnat vara långt mer begriplig. Dock hade konceptet runt boken då dött, vilket hade varit ännu mer synd. Om man skippat de skruvade och osammanhängande händelserna hade boken kanske till och med känts trovärdig (så trovärdig som en bok av detta slag kan bli.Men jag tycker att även fantasy och scifi kan berättas på trovärdiga och icke trovärdiga sätt. När det absurda blir logik och när berättaren är skicklig kan det gå att tro på vilken berättelse som helst. På samma sätt kan den enklaste, mest realistiska kärlekshistoria kännas icke trovärdig för att den berättas fel). 

Nä, jag kan nog inte rekommendera andra att läsa denna bok. Den fallerar på för många punkter. Jag VILL verkligen gilla den, pga det fantastiska konceptet, men kan inte. Ändå valde jag att läsa klart boken, och ändå överväger jag att läsa del två. Det är något med den här boken som får mig att inte kunna låta bli att läsa den. Men tack och lov så är det en bok på lite drygt 100 sidor, samtidigt som den är lättläst, så det går fort. Jag behövde bara lägga ner en dag på den här boken, och mer hade jag nog inte velat lägga heller.

 

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg