Böcker jag minns #13: Män som hatar kvinnor

11:46

Eftersom filmen The girl with the dragon tattoo hade premiär den 21:a, och jag var och såg den i tisdags tyckte jag att det var lämpligt att komma ihåg Stieg Larsson Män som hatar kvinnor den här veckan.

Det var sommaren -08. Jag och min fästman (fast då var han ju förstås bara min pojkvän) låg och blev kokta i ett tält på en festivalcamping i Borlänge (Peace & Love. Sommren jag lärde mig älska Johnossi och dog coolhetsdöden under Sex Pistols). Han envisades med att hela tiden ta min bok, eftersom han hade varit dum nog att inte ha med sig någon egen. Mina fötter gjorde så ont att vi inte kunde gå någonstans (30 grader + gummistövlar. Behöver jag ens nämna ordet skavsår?). När jag efter ett tag tröttnat på att behöva dela med mig av min bok stack jag en annan i händerna på honom, Fruktansvärdet (som det nog är läge att minnas en annan gång). Då fick jag äntligen läsa klart den i lugn och ro...
Den 22 september 1966 försvinner sextonåriga Harriet Vanger spårlöst. Nästan fyrtio år senare får journalisten Mikael Blomkvist ett ovanligt uppdrag. Han kontaktas av industriledaren Henrik Vanger som vill att han ska skriva släkten Vangers historia. Släktkrönikan är dock bara en täckmantel för det verkliga uppdraget: att ta reda på vad som egentligen hände med Harriet. Mikael, som nyligen har blivit åtalad och fälld för förtal, känner att han behöver en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium och åtar sig jobbet. Han får hjälp av den unga, struliga datahackern Lisbeth Salander. Tillsammans börjar det omaka paret att gräva i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg