funderingar

3

12:22

Den här veckan sjönk tack och lov antalet nya böcker i bokhyllan ännu mer. Det skulle bli jobbigt om jag fick 11 nya böcker varje vecka. I så fall skulle jag ha nästan 600 fler böcker när 2012 är slut än när 2012 började. Hua.

Nåja. De två understa är jag nog helt säker på att ni kan läsa texten på. Den översta är Konsten att bokblogga

Glashuset har jag redan börjat läsa. Än så länge är den jäkligt bra. Vampyrer på det sätt jag vill ha dem. Farliga, går inte att lita på och onda. För vampyrer är ONDA. Just det. ONDA. Inga mesar som i Twilight! Döda flickors dans är fortsättningen som släpptes nyligen.

Tematrio: Olästa författare

21:55

Den här måndagen är tematrion Olästa författare. Jag väljer tre stycken från min boktolva.
 1. August Strindberg
  Nu när det är Strindberg-år och allt så känner jag att det är dags. Jag mjukstartade med att se Dödsdansen på Stadsteatern i december, och ska se Spöksonaten på Dramaten i februari. Sen ska jag våga mig på litteraturen också!
 2. Jane Austen
  Henne fick jag ju ett litet smakprov på i Stolthet och fördom och zombier, och jag gillade det. Nu vill jag ha Austen själv. På originalspråk.
 3. Stig Larsson
  På svenskan i skolan tittade vi på ett klipp ur Babel, där Horace Engdahl och Stig Larsson blev intervjuade tillsammans. Jag blev såld!

Efterlysning

23:10

Okej, nu vet jag inte vad jag ska göra längre. Jag letar desperat efter Den bedrövliga byn, del 7 i Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv. Den kan ju inte bara... inte finnas. Någon måste ju sitta inne med ett exemplar som den inte vill ha. Om DU gör det, hör av dig till mig så kan vi diskutera pris!

Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 27 – 30 januari

22:49

Nu var det ett tag sedan jag var med i bokbloggsjerkan, men den här helgen får det bli dags igen!

Veckans fråga: Om du hittar en bok du gillar går du då bananas för att få tag på samtliga böcker som denna författare har skrivit?
Kort svar: Ja.
Långt svar: Nja. Det beror lite på. Framför allt går jag bananas om det är en serie (till exempel Syskonen Beaudelaire). John Ajvide Lindqvist har jag också varit bra på att samla. Saknar bara Låt den rätte komma in och Hanteringen av odöda av de som finns i pappersform. Något som jag däremot är myyyyyycket noggrannare med är att alla böcker ska vara i samma format. Har tidigare fått Låt de gamla drömmarna dö i danskt band, men nu har jag även köpt den på pocket. Och det endast för att jag har resten av böckerna i pocket...


Har du en bokblogg och tycker det här verkar roligt? Klicka då här!

funderingar

Fan art-tävling

12:39

Jag såg Rabén & Sjögrens hemsida att de just nu har en tävling kring Cirkeln (som jag skrev om igår). Tävlingen går ut på att man ska skicka in egna bilder av karaktärerna i boken. Jag tänkte själv inte delta, men vill tipsa andra. Är väldigt spänd på att se alla bilder sen i alla fall! Om man är med kan man vinna ett ex av den kommande boken Eld, som är del två i trilogin.


Klicka på bilden för att komma till tävlingen!

Engelsfors-trilogin

Cirkeln

19:15

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Antal Sidor: 515
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

En magisk kraft får sex väldigt olika tjejer att samlas i folkparken under blodmånen. Anna-Karin har blivit mobbad i hela sitt liv. Minoo är bäst i allt, men inte har några vänner. Rebecca vågar fortfarande inte tro att hennes pojkvän älskar henne. Ida är populär och mobbar alla de som är svaga. Linnéa är alternativ och har vuxit upp med alkisföräldrar. Vanessas mamma var 17 när hon fick henne, men vägrar låta Vanessa växa upp. Ingen utav känner varandra mer än ytligt, och nu måste de enas när de ska rädda världen. De är De Utvalda

Samtidigt som de på egen hand måste lista ut vad det är som pågår är det någon som försöker döda dem en efter en. De måste också hantera sitt vanliga liv - för utåt sett får ingenting synas.

Den här boken handlar inte bara om att som ungdom har pressen på sig att rädda världen. Den handlar också om att finna kvalitéer i någon man aldrig skulle ha sett åt i vanliga fall, och att hitta egenskaper man gillar även hos den man hatar. Ingen utav tjejerna i boken har något gemensamt. Vissa skulle till och med kunna kallas fiender, men inför den kommande apokalypsen måste de bli vänner.

Jag tror att många skulle kunna uppskatta den här boken tack vare att den har så många huvudpersoner. Det finns liksom någon för alla. Mina favoriter är Minoo och Rebecca. Kanske för att jag själv känner igen mig i väldigt mycket av det de tänker. Minoo är nog den som jag identifierar mig mest med (vilket låter väldigt skrytigt, med tanke på att jag högre upp skrev "Minoo är bäst i allt", men det jag menar är att jag alltid varit duktiga tjejen, besserwissern).

Berättelsen är snabb. Den stannar aldrig av, tappar inte tempot. Den blir liksom aldrig tråkig. I och med att det är så många huvudpersoner hinner man heller aldrig störa sig på någon utav dem. Jag kan ibland känna när jag läser vissa böcker att huvudpersonen blir jäkligt irriterande för att den gör si och så. Vad det gäller den här boken känner jag att jag väldigt gärna läser om samma personer i två böcker till. Precis som när jag läst exempelvis Harry Potter eller Hungerspelen så känner jag verkligen att det är en berättelse som jag vill återvända till flera gånger. Ett exempel på motsatsen är Under kupolen. Det var en galet bra bok, men jag hade inte varit så himla sugen på att läsa flera böcker om samma personer, utan känner mig väldigt färdig.

Språket är lätt och målande. Jag läste ungefär 200 sidor om dagen, vilket är mycket för att vara jag. Så jag tycker inte att man ska känna sig avskräckt utav längden, för den känns verkligen inte lika lång som den är.

Trailer:
 

funderingar

Fem kända musiker döda i seriekrock

18:46

 John Ajvide Lindqvist har skrivit en utav de pjäser som kommer gå på Dramaten i vår, Fem kända musiker döda i seriekrock. Min fästman och jag bokade biljetter igår för att se den den 17:e februari.


John Ajvide Lindqvist är ju en av mina favoritförfattare, så därför blev jag himla glad när jag såg att den skulle gå. Ännu gladare blev jag när jag kom på att de till och med är billigare än att gå på bio om man är under 26. 100 kronor känns ju nästan som ingenting.

Pjäsen handlar om bandet Tropicos, som har varit ett återkommande inslag i hans böcker. Det ska bli roligt att få se en berättelse där de står i centrum. Såhär står det om den på Dramatens hemsida:

Efter 35 år på vägarna ska dansbandet Tropicos sammanfatta karriären i ett direktsänt tv-program. Men i logen börjar minnena från åren tillsammans bubbla upp till ytan. Blev allt verkligen som de hade tänkt sig? Vad hände med alla drömmar? Och hade det inte varit bättre om de faktiskt hade frontalkrockat med den där lastbilen för 20 år sen när bandet låg på topp?

Fem kända musiker döda i seriekrock är en ödesmättad komedi om livets djupa frågor. Här träffar vi den folkkära sångaren Roland, låtskrivarna Max och Allan som egentligen vill ägna sig åt mer konstärliga saker, ensamma Gregory som älskar bandgemenskapen och den bittra och väldigt explosiva Tommy. Tillsammans har de ägnat livet åt att sjunga om lycklig kärlek som håller i alla år – men deras verklighet verkar ha blivit en annan.

Med i leken är även vålnaden av en av alla de grävlingar som mist sitt liv under turnébussens tyngd.

Nytt i bokhyllan

8

12:34

Vecka 3s bokhyllepåfyllning var inte lika stor som den i vecka 2, men fortfarande alldeles för stor. Jag skyller på Syskonen Beaudelaire och att jag älskade Molly Moon när jag var yngre. Bilden är av precis lika kass kvalité som den var sist, så det blir lista här med:
 1. Cigaretten efteråt (Horace Engdahl)
 2. Molly Moons fantastiska bok om Hypnos (Georgia Bying)
 3. Den slippriga sluttningen - Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv del 10 (Lemony Snicket)
 4. Det tvetydiga tivolit - Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv del 9 (Lemony Snicket)
 5. Det hotfulla hospitalet - Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv del 8 (Lemony Snicket)
 6. Det hemliga hisschaktet - Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv del 6 (Lemony Snicket)
 7. Den skräckfyllda skolan - Syskonen Beaudelaires olycksaliga liv del 5 (Lemony Snicket)
 8. Barnflickan (Hanna von Corswant)
Som ni vet har jag till och med hunnit läsa och recensera Cigaretten efteråt!

funderingar

Vill att det ska fungera!

21:25

Bokmässans community verkar ligga nere. Tråkigt tycker jag, för jag hade tänkt gå in och starta en Kafka-diskussion. Nåja, den kan väl vänta tills felet är fixat.

makt

Processen

20:44

Titel: Processen
Författare: Franz Kafka
Antal Sidor: 308
Bokförlag: Bonnier pocket
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Josef K. blir en dag gripen i sitt hem. Han får inte veta vad för brott han blivit anklagad för, och kan fortsätta sitt liv som det är fram tills domen faller. K. gör allt som står i hans makt för att få domaren att förstå att han är oskyldig. Det är ett jobb som verkligen inte är lätt när han inte ens vet vad han skulle vara skyldig till.

K. är en fruktansvärt otrevlig man, som trots hans humör och översittarattityd skaffar sig en hel del vänner. Något jag slogs av var att alla i hans närhet helt kallt antog att han var oskyldig, och ville hjälpa honom att bli frikänd. 

Nu får jag bocka av min första i min Boktolva! Känner mig lustigt nog omåttligt stolt, och det har nog tyvärr mycket med boken att göra. Enda anledningen till att jag läste ut den här var för att jag vill kunna säga att jag läst den, hela, inte bara att jag började och sen la av (som jag gjorde med 1984 typ 3 gånger). Faktum är att Processen får vara hur mycket hyllad, och hur mycket klassiker den vill. Jag vet inte om jag någonsin kommer kunna säga att jag tyckte att den här boken var bra. Jag vill väldigt gärna gilla den, men det går inte att komma ifrån att den är en utav de mest långtråkiga böcker jag läst. Ofta maler han på och maler på och maler på och maler på i flera sidor om hur bokens fiktiva världs rättssystem fungerar vilket gör att den stundvis känns mer som en faktabok. Jag förstår ju att den är starkt samhälls- och rättskritisk, men det gör den inte bra. Det är en intressant röst i en debatt, men det gör den fortfarande inte bra.

Det tråkiga är att det inte är berättelsen som är dålig. Innan jag läste den har jag alltid tänkt på den som en blandning mellan 1984 och Mästaren och Margarita. Jag vet inte riktigt varför, för den påminner inte om någon av dessa böcker. Och nä, berättelsen är inte dålig. Grundidén är bra, men med alla utbroderingar så blir det så urbota tråkigt. Ett samtal mellan K. och någon annan kan ta tio gånger så lång tid som det behöver. Jag hinner tröttna väldigt fort, och precis som när jag läste Cigaretten efteråt tänkte jag flera gånger: "Varför läser jag det här egentligen?". Stundvis, när det bara var jättejättelånga, utförliga beskrivningar som var totalt irrelevanta för den fortsatta historien, kändes den totalt meningslös. 

Trots att jag tyckte den var så tråkig, måste jag ändå medge att den är läsvärd. Men det är helt okej att hoppa över stycken. I slutet tog den sig lite, typ i det oavslutade kapitlet (kapitel 8 eller något sådant. Ni som har läst den förstår vilken jag menar), men jag har ändå svårt att förstå varför man älskar Kafka. Så, tell me. Varför älskar man Kafka?film

Nostalgi på bio

11:47

Idag ska jag tillsammans med min lillasyster gå och se Lejonkungen i 3D på bio! Det var min absoluta favoritfilm när jag var liten (det råkar ven vara vår ena hunds favoritfilm) och jag hade massor av grejer med Simba på. Tröjor, tavlor, muggar, matlådor. Jag blev jätteglad när jag såg att den skulle gå på bio nu igen. Eftersom den kom när jag var endast 1 1/2 år gammal var det lite svårt för mig att se den på bio då...

funderingar

Seg läsning

13:54

Just nu läser jag två stycken böcker som jag inte är överdrivet förtjust i. Processen av Kafka och Vår man i Shanghai av Åsa Lantz. Processen tycker jag tyvärr är fruktansvärt tråkig. Det får vara en klassiker hur mycket den vill, jag vet ändå, ärligt talat, inte om jag kommer orka mig igenom den. Jag vill å ena sidan väldigt gärna kunna säga att jag har läst den. Å andra sidan är livet alldeles för kort för att läsa böcker man inte gillar. Efter Processen ligger Cirkeln och väntar, då jag ska på bokcirkel och diskutera den. Cirkeln känns just nu mycket mer lockande.

Vad gäller Vår man i Shanghai så kommer jag bara inte in i boken. Jag vet inte riktigt vad som är problemet. En sak är i alla fall säker: Det är inge vidare kul att läsa när man måste tampas med böckerna.

Böcker jag minns

Böcker jag minns #14: Grattis, ha ett bra liv

10:30

Jag skrev kort om denna bok tidigare i måndags i tematrion, men tänkte att det borde få ett alldeles eget inlägg! När jag först kom i kontakt med den här boken var det helt klart den fantastiskt ironiska titeln som fångade mig. Vi hade boktips i skolan. Alla var tvungna att läsa en egenvald bok och sedan berätta om den i en redovisning. En tjej i klassen hade läst den här och sa att den var så himla bra. Om den inte hade haft en fantastisk titel hade jag nog fastnat för den en då. Ett tag hade jag nämligen dille på att läsa om självskadande tjejer (bokens huvudpersons syster), och det måste ha varit ungefär samtidigt eller ett litet tag innan jag läste Vingklippt ängel.

Familjen Borg, en familj som andra. Om kärlek och hemligheter Elly är yngst. Lou är Ellys storasyster som är deprimerad och skär sig själv. Som om det inte var nog med det ligger pappa i badkaret och vill inte komma upp. Mamma håller ställningarna och går till jobbet på banken och ger placeringsråd till sina kunder. Den här hösten händer bra och dåliga saker. Men allt är inte galet, i alla fall inte dumt galet. Elly träffar Roger. Och varje dag när det regnar ses de vid bänken i parken inne i stan. Roger är som ingen annan Elly träffat. Och då har hon ju en rätt speciell familj att jämföra med. Han bor i ett träd, åtminstone ibland. Var han kommer ifrån vågar inte Elly fråga, för tänk om han bara är en dröm. Det här är en här och nu-berättelse om Elly som inte fattar när man säger att hon verkar så ilsken; om mamma Gittan som en dag minns när hon var fjorton år och kär för första gången; om pappa Fredrik som bär på en hemlighet och om Lou som bara vill sova och inte orkar någonting.

recension

Cigaretten efteråt

12:59

Titel: Cigaretten efteråt
Författare: Horace Engdahl
Antal Sidor: 155
Bokförlag: Albert Bonniers
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Cigaretten efteråt innehåll en hög "mikrobetraktelser" för att använda Horace egna ord. Han sätter ord på sina tankar om livet, beteenden, konst, litteratur, tja i princip vad som helst.

Jag tycker att boken känns väldigt mycket som en samling bloggtexter eller tweets. Om herr Engdahl själv hade fått höra det hade han väl gått i taket, eftersom "bloggen är skrivandets återfall i adolescensen" (hans egna ord från boken). Ibland tycker jag att han skriver helt klockrena grejer, ibland tycker jag att han begår hybris (det hade han själv aldrig skrivit. Han hade skrivit megalomani) och ser sig som förmer än alla andra. Det irriterar jag mig lite på, men jag antar att det bara är sådan han är.

Jag gillar verkligen "kortisarna". De tankarna som är på max 4 meningar. För även om jag tycker att han är uppblåst och stundvis dödstråkig så kan jag knappast förneka att han kan formulera sig på de mest fantastiska sätt. De lite längre texterna blir däremot snabbt långtråkiga. Efter att jag läst ca 100 sidor kommer jag på mig själv med att tänka: "Varför läser jag det här egentligen? Vad har jag över huvud taget för nytta av att läsa hans tankar? Det här angår ändå inte mig", och där någonstans började jag hoppa över långa stycken.

Några utav mina favoriter från boken:
"Du skall titta på människor runt omkring dig och säga dig att deras efterfrågan på din uppgivenhet är mycket begränsad"
"Problemet med elitism är att man bara får med sig de näst bästa. De bästa identifierar sig med allmänheten och ser sig själva som vanliga.
"Den mest älskade svenska glädjepsalmen, "Härlig är jorden" , är skriven av en dansk. Utan våra bröder och systrar söder om landsvägen skulle vi ha gått under i melankoli och skogsberättelser."
"Gärna oordning, men på särskilda, därför avsedda platser!"
”Världens undergång skulle vara en fullt uthärdlig tanke om det bara vore möjligt att ta en cigarett efteråt.” 

favoriter

Revolt

20:29

Titel: Revolt
Författare: Suzanne Collins
Antal Sidor: 329
Bokförlag: Månpocket
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Det här är tredje och sista delen i Hungerspelstrilogin. Rebellernas ledare vill att Katniss ska bli Härmskrikan - den som samordnar distrikten i kampen mot huvudstaden. Peeta finns fortfarande i president Snows våld och Katniss vet inte om hon kan lite på rebellerna.

Tja, jag vet faktiskt inte riktigt var jag ska börja. Ett tag kände jag lite samma sak med den här som med sista Harry Potter-boken. I Harry Potter tycker jag att berättelsen känns tom för att den saknar Hogwarts. Den här tyckte jag kändes tom för att den saknade Hungerspelen. Men å andra sidan skrev jag om Fatta eld att den var alldeles för lik den första, och om även den här hade innehållit ett hungerspel så hade det nog blivit för mycket.

I början tyckte jag att den här helt klart var den sämsta av de tre, men varefter den gick blev jag mer och mer säker på att det var den bästa. Början är tråkig, innehållslös. Sen börjar allting hända samtidigt, och slutet är så himla bra.

Något som jag också har tänkt på under läsningen är det här att dessa böcker är alldeles för hemska för att marknadsföras som ungdomsböcker. Jag har visserligen pushat min lillasyster till att läsa alla tre, och hon älskade dem. Däremot vet jag folk i hennes ålder (hon är ändå 16, så inte jätteliten) som jag nog inte hade tyckt var lagom mogen för att läsa dem. Jag tyckte att det var jobbigt. Jag drömde mardrömmar. Jag hade svårt att andas en hel dag. Jag är 19, och skulle ändå (ursäkta hybrisen) se mig själv som mer mogen än många andra i min ålder. Frågan skulle ju också kunna vara om det inte är det som är problemet också. Ju mognare man är, desto bättre förstår man innebörden och desto mer lider man. Om man inte förstår den på samma sätt kanske det bara är en spännande bok. Dock tycker jag nog inte att det är en bok för de som inte förstår den fullt ut heller.

Eli läser och skriver har skrivit två inlägg om trilogin som även innehåller en hel del av det jag tänker runt dessa. Jag kanske skriver lite mer om någon vecka när jag hunnit smälta det lite mer. Hennes inlägg kan man i alla fall läsa här och här.


funderingar

Så var det slut

01:52

Nu, vid tio i två mitt i natten har jag storgråtandes läst klart Revolt, sista delen av Hungerspelen. Känns lite jobbigt att det är slut. Har drivit mig själv till att bara fortsätta läsa, läsa, läsa hela kvällen. Har känt ett obehagstryck över bröstet genom nästan hela boken. Eller tja, obehaglig räcker liksom inte till när man ska beskriva den hör boken. Nåja, en ordentlig recension kommer efter att jag har sovit!

ungdomar/YA

Tematrio: Skrivande svenskor

19:57

I den här veckans tematrio är Skrivande svenskor temat. Jag har valt att ta temat ett steg längre. Jag har valt ut tre svenskor som skriver väldigt bra ungdomsböcker! Jag börjar med två utav de författare som var mina favoriter när jag var lite yngre, och fortsätter med den tredje som snabbt kom att bli en favorit när jag läste hennes böcker!
 1. Cannie Möller var en utav mina absoluta favoritförfattare när jag var kanske 13-14. Grattis ha ett bra liv var en utav mina favoriter. Likaså Tagg i hjärtat.
 2. Katarina von Bredow. Jag säger då det. Jag tror att alla böcker jag läste av henne var mina favoritböcker. Syskonkärlek och Hur kär får man bli? är favoriter såhär i efterhand.
 3. Min tredje får bli Jenny Jägerfeld, som inte har gett ut så många böcker än, men som jag gillade direkt. Ser fram emot att i framtiden få läsa mer av henne. Min favorit av hennes två är Här ligger jag och blöder.

funderingar

Fina ord

12:04


Jag har tidigare sagt att jag älskar ord. Senast var när jag postade min önskelista inför födelsedagen. Det finns ord som jag kan säga hur många gånger som helst för att de låter så himla fina. Ett utav mina absoluta favoritord är rikoschett. Här ovan fotat i Under kupolen.

Rikoschett enligt SAOL:
rikosch'ett [-et'] s. -en -er
- projektils studsning; studsande projektil

Joyce Carol Oates

11

12:24

Det är det antalet böcker som flyttat in i min bokhylla i veckan.Och ni får ursäkta den halvdåliga bilden, men det är inte lätt när det är mörkt ute och man ska fota med en telefonkamera (trots att iPhone 4's kamera är ganska bra. Men mest bara i dagsljus...).

De 7 (ja, 7. SJU) första är recensionsexemplar, och de sista fyra var min födelsedagspresent till mig själv. Eftersom bilden är kass, som sagt, så är här en liten lista på vilka böcker det egentligen är:
 1. Hej och tack för ingenting (Måns Gahrton)
 2. 3095 dagar (Natascha Kampusch)
 3. Pink Floyd (Bengt Liljegren)
 4. En fager mö (Joyce Carol Oates)
 5. Den allvarsamma leken (Hjalmar Söderberg)
 6. 101 historiska myter (Åker Persson och Thomas Oldrup)
 7. Krigiska ord (Olle Bergman)
 8. Den fördröjda finalen - Syskonen Baudelairs olycksaliga liv del 12 (Lemony Snicket)
 9. Den gruvliga grottan - Syskonen Baudelairs olycksaliga liv del 11 (Lemony Snicket)
 10. Slutet - Syskonen Baudelairs olycksaliga liv del 13 (Lemony Snicket)
 11. TXTR (Thåström)
Syskonen Baudelair kostade endast 60:- st, så därför slog jag till trots att jag bara har fyran. Hade ju tänkt att jag skulle samla och läsa alla, och eftersom det ändå är 13 böcker i serien blir det ju en del pengar att lägga ut. Därför ville jag passa på, trots att det var de tre sista.
TXTR trillade tyvärr isär direkt när jag öppnade den. Därför tänker jag faktiskt gå tillbaka och reklamera den (jag har aldrig reklamerat en bok innan. Men det måste man väl kunna göra?).

De andra ser jag spänt fram emot att få tid att läsa!

favoriter

Fatta eld

16:42

Titel: Fatta eld
Författare: Suzanne Collins
Antal Sidor: 319
Bokförlag: Månpocket
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Fatta eld är andra boken i trilogin Hungerspelen. Katniss och Peeta är hemma, men förbereds inför segerturnén de ska göra i landet. Katniss tror att allt ska vara över, att hon ska få vara ifred efter segern, men en dag får hon besök av president Snow. Han hotar att döda alla hon älskar om hon inte ser till att lugna ner oroligheterna hon skapat med sin upprorshandling i sluttampen av Hungerspelen. Hon måste alltså fortsätta spela att hon är galet förälskad i Peeta, trots att hon egentligen vill vara med Gale.

Sen är det dags för kvartssekelskuvning. 75 år har gått sedan starten, och spellednigen har planerat något alldeles speciellt. Något så speciellt att Katniss och Peeta återigen blir fiender på arenan.

Jag älskade Hungerspelen när jag läste den. Jag kunde inte lägga ner boken alls. Senare delen av Fatta eld blev jag lika fångad av, men jag tyckte att början var lite seg. Det var lite för lite action i början.

Något jag kände genom hela boken var en väldigt obehaglig känsla i magen. Jag insåg inte vad den där känslan var förrän på sida 289. Den obehagliga känslan var känslan av att pressa ner gråten i magen för att den inte skulle slippa ut. Istället för att känna hopp, att de en dag kommer lyckas bli fria, känner jag bara att allt är så himla fel och hopplöst. Att det aldrig kommer gå.

Tja, annars tycker jag att den är väldigt lik första boken. Tack och lov tycker jag ändå att det fungerar.


fantasy/sf

Under kupolen

10:52

Titel: Under kupolen
Författare: Stephen King
Antal Sidor: 1178
Bokförlag: Bra böcker
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Den 21 oktober händer det ett flertal olyckor runt den lilla staden Chester's Mill i Maine. Ett litet flygplan kraschar med ingenting, likaså en stor timmerbil. En kupol verkar ha slutit sig runt hela den lilla staden. Ingenting kommer ut ur staden, och ingenting kan komma in.

Fd militärkaptenen Dale Barbara ska precis fly. Han har lämnat alla sina grejer och sagt upp sig från jobbet för att kunna försvinna från staden. Kupolen tvingar honom att stanna kvar. Hans gamla överste James Cox ber honom ta över befälet i staden och ta reda på hur kupolen kommit dit och hur man får bort den.

Det ingår dock inte i viceborgmästaren Big Jim Rennies planer. Kupolen var en lika stor chock för honom som för alla andra, men den skulle kunna vara exakt det han behöver för att ta över staden.
Under kupolen påminner väldigt mycket om Flugornas herre, som också bygger på att bli strandsatt utan hjälp från omvärlden och vad som händer när vanliga lagar och regler inte kan nå en. Skillnaden är att Flugornas herre handlar om små pojkar. Under kupolen handlar om vuxna människor, men det ter sig väldigt lika. Chester's Mill under kupolen skulle egentligen kunna vara vilken diktatur som helst. Jim Rennie skulle kunna vara Kim Jong-II. Han manipulerar all information för att stärka sin egen position och för att vända folket under kupolen mot Dale Barbara.

Jag kan säga att jag inte kunde ha börjat året på ett bättre sätt. Och jag kunde inte ha börjat mitt Stephen King-läsande på bättre sätt heller. Tidigare har jag endast läst Raseri (som först utgavs under pseudonymen Richard Bachman). Jag kan meddela att det här nog kommer bli en livslång romans. Trots sina 1178 sidor blir den här boken aldrig tråkig. Trots att saker upprepas gång på gång på gång ur olika perspektiv blir den aldrig jobbigt repetitiv.

Ett utav Stephen Kings absolut bästa stildrag är det här att jag vet att något kommer hända, men inte vad. Karaktärerna vet ingenting än, men jag vet att något kommer att hända. Ibland är berättelsen till och med förutsägbar, men det gör ingenting. Ibland bygger till och med spänningen på förutsägbarheten, och den gör att jag vill fortsätta. Jag vill veta VAD som händer, inte bara att något kommer att hända. Exempel:

”'Vilken vacker jävla dag!' utbrast Claudie. Chuck skrattade. De hade fyrtio sekunder kvar att leva.” (s 18)

Plantering av föremål är också något han använder superbt. Dessutom kan han konsten att brodera ut stycken utan att göra de långtråkiga. Exempel på brodering:

”Alla nålarna på instrumenträdans mätare föll ned till noll och låg stilla.
'Vad i helvete?' sade Claudie Sanders. Hon vände sig mot Chuck. Han hade spärrat upp ögonen med såg inte panikslagen ut, bara förbryllad. Panik hade de inte tid med.
Chuck såg aldrig instrumentbrädan. Han såg att Senecans nos knycklades ihop mot honom. Sedan såg han att de båda propellrarna löstes upp i sina beståndsdelar.
Han hann inte se mer. Han hann ingenting mer. Senecan exploderade ovanför Route 119 och det regnade eld över landsbygden. Och kroppsdelar. En rykande underarm - Claudettes - landade med en duns bredvid det prydligt halverade skogsmurmeldjuret.
Det var den tjugoförsta oktober.” (s 19-20)

Han hade kunnat skriva att planet kraschade och att de dog. Typ. Alla hade förstått vad han menat och ingen hade klagat på att det var för rättfram. Ändå så gör han inte det.
Det är nog sällan som jag stött på en författare som har så fin hand med språket. Jag har två citat från boken som är mina absoluta favoriter:

”Vi har tagit en tur runt hela det strumpformade Chester's Mill och kommit tillbaka till Route 119. Och tack vare berättandets magi har inte ett ögonblick förflutit sedan den drygt sextioårige karlen i Toyotan rusade rakt in i något osynligt men mycket hårt och bröt näsan.” (s 54)

”Vem som helst som vårdat en obotligt dödssjuk patient kan tala om att man kommer till en punkt då förnekelsen dör och acceptansen sätter in. De flesta i Chester's Mill nådde den punkten på förmiddagen den tjugofemte oktober, när de stod där antingen ensamma eller i sällskap med sina grannar och såg fler än trehundra människor som störtade ner i skogen i TR-90” (s 817)

Idag är ingen vanlig dag

12:45

För idag är det min födelsedag, hurra, hurra, hurra!

19 år gammal. Nästa år är jag inte tonåring längre. Fastän jag vet att åldern säger en annan sak tänker jag att andra som är födda 93 (alltså mitt födelseår) är barn. Särskilt de födda 94. Ändå känner jag mig inte som ett barn. Nåja.

Vet att jag kommer få en box med alla Harry Potter-filmer av min mamma (hon spoilade det redan innan jul) och har fått lite bokpengar av en vän. Jag <3 bokrelaterade presenter.

Tänkte faktisk köpa en födelsedagspresent till mig själv också, men vi får se vad det blir för något! Har sneglat på superfina bokstöd med hundar med monokel på Chilli som jag funderar lite på... Vi får väl se!

funderingar

Världens finaste kalender?

22:36

Nu är den min. Världens finaste kalender. Visst gillar jag min iPhone. Att det sen går att se i datorn vad jag har lagt in för något, men å ena sidan känner jag mig så himla oseriös när jag lägger in det i kalendern i telefonen (vet inte varför) och å andra sidan är det jäkligt opraktiskt att titta i kalendern när man faktiskt PRATAR i telefonen. Nu blev jag inspirerad av Maddis och sökte upp en fin en på ebay. Och det blev en med min favorittjej på. Vem då, vem då? Jo, Alice, såklart!


funderingar

Den längsta bok jag någonsin läst

21:59

1178 sidor. Under kupolen är därmed slut. Jag kan inte låta bli att säga äntligen. Ska försöka svänga ihop en recension, men kanske måste vänta ett par dagar med det. Är så himla tagen av slutet. Och tja, det här hade blivit en f-a-n-tastisk film.

funderingar

Att läsa till

10:04

Är ni en sån där som jag, en sån där som faktiskt gillar att lyssna på musik samtidigt som jag läser? För ett tag sen knepade jag ihop en spellista på Spotify med låtar som helt enkelt är väldigt trevliga att läsa till. Innehållet är blandat. Ni hittar bland annat Fleetwood Mac, Simon & Garfunkel och Nina Simone. 20 lugna, fina låtar som det går bra att läsa till.

Neil Gaiman

Önskelistan

12:35

Nu var det lite mer än en månad sedan jag publicerade min senaste önskelista. Eftersom jag faktiskt fyller år på torsdag tycker jag att det är okej att publicera en till. Sen efter torsdag får det vara slut på önskelistandet.

Några böcker finns inte längre kvar på listan. Dash & Lilys utmaningsbok köpte jag så fort den släpptes på Adlibris. Juliet Naked köpte jag precis innan. Hungerelden dök upp i min brevlåda i förra veckan. I min allra första önskelista som jag publicerade för jättelänge sedan fanns Snabba Cash med. Den fick jag i mitt julbokbytespaket!

Sen senast har det alltså försvunnit fyra böcker. Det har även tillkommit fyra. Nämligen dessa:

 1. House of Special Purpose - John Boyne
  Jag håller på att lyssna på Pojken i randig pyjamas just nu (jag vet att det går långsamt, men den enda cd-spelare jag har är min dator, tyvärr), och gillar den verkligen. Den här har så fantastiskt omslag att jag blir sugen på den med!
 2. Engelska uttryck och vad vi säger på svenska - Mia Carlstedt & Kerstin Johanson
  Jag älskar ord och uttryck. Både på svenska och engelska. Såklart, jag är tjejen som bett att få ärva Svenska Akademiens Ordlista när min farfar inte kan läsa den längre och vars bästa vän är SAOL-appen och Urban Dictionary.
 3. Coraline - Neil Gaiman & Dav McKean
  Filmen är fantastisk, och boken måste vara ännu mer fantastisk?
 4. We have always lived in the castle - Shirley Jackson & Jonathan Lethem
  Till den här har jag inte ens någon bra motivering. Det var bara någonting med den som jag fastnade för.

funderingar

Yes!

22:07

Min lillasyster kom in och gnällde lite: "Annaaaaaaa, jag har inget att läsaaaaa". Lyckades övertala henne att läsa En dag. Håller tummarna för att hon gillar den bara!

Kan för övrigt meddela att jag ligger på sida 808 i Under kupolen. Hejaheja, det går ju framåt! Och jag har inte tröttnat än! Hör och häpna. Tvärtom är jag lite tveksam till om jag någonsin vill att den ska ta slut. Fast jag vill ju läsa andra böcker, så någon gång vill jag väl att den ska ta slut...

omslag

Fantastiska omslag

12:49

Något jag nästan omöjligt kan få nog av är sånna där böcker som har så fantastiska omslag att man blir alldeles svag i knäna och fäller några tårar blod bara för att de inte står i just MIN bokhylla. Lyckan när de sedan infinner sig i MIN bokhylla är obeskrivbar.
2 sådana böcker hittade jag i min farfars bokhylla. Ivanhoe av Sir Walter Scott och David Copperfield av Charles Dickens.

Nytt i bokhyllan

Nytt i bokhyllan

15:13

Januaris och årets första vecka utökade jag min bokhylla med två stycken böcker. Äntligen anlände Hungerelden, fortsättningen på Kråkflickan som jag läst i höstas. I min farfars bokhylla hittade jag även Edgar Allan Poes samlade noveller volym 1. Vaddå? Den har du ju redan? Tja, men jag hade den i storpocket, och den här var inbunden. Och Volym 2 hade jag också som inbunden. Eftersom jag är lagom nördig gillar jag att ha böcker i samma serie i likadant format. Det betyder alltså att jag har två Edgar Allan Poes samlade noveller volym 1. Den i storpocket funderar jag lite på vad jag ska göra med. Jag funderar på om jag ska ta den med mig till inspirationsträffen för bokmässans bloggambassadörer i februari eller om jag ska ge bort den. Vi får se helt enkelt.


fakta

Orgasmboken

15:05

Titel: Orgasmboken
Författare: Katerina Janouch
Antal Sidor: 191
Bokförlag: Pocketförlaget
Köp den här: Adlibris | Bokus | Bokia

Boken innehåller 250 tips uppdelat i två delar. En del för kvinnorna, en del för männen. Den är även fullspäckad med massor av orgasmfakta. Till exempel står det en del om varför orgasmer är så bra för gravida.
Den är väldigt lättläst och jag tar mig igenom den ganska snabbt. Tipsen är konkreta och enkla, och vissa för mig helt nya. Om man annars läser tjejtidningar som Solo och Veckorevyn är de ofta väldigt repetitiva och kommer alltid med samma tips varje gång. Den här boken har faktiskt en del tips jag inte kan minnas att jag läst någonstans tidigare.
I slutet av den här boken tycker jag tyvärr att även den blir lite repetitiv, men det kanske är för att den är gjord för att man ska kunna läsa de kapitel man känner för bara(?).
Överlag är det dock en mycket bra bok.


film

Simon och ekarna - filmen

23:58

Nu är jag hemma! Vid 9.30 imorse tog jag med mig min lillasyster och min fästman till bussen för att åka in till Arkitekturmuséet för att möta upp farmor. Jag har alltså varit iväg hela dagen, så det var jätteskönt att komma hem till en varm och glad liten hund nu. Jag är trött i typ hela kroppen.

Nåja, Simon och ekarna. Något som jag tyckte var tråkigt var att i princip allt det jag gillade med boken var borttaget i filmen. Jag såg boken som så att själva "budskapet", eller liksom den filosofiska biten var mer viktig än själva berättelsen. Någonstans förstod jag ju att det aldrig skulle gå att vis allt det där i en film, men jag blev ändå besviken.

Nu blev det liksom bara en berättelse utan mål, och så många gånger som jag skrivit att jag starkt ogillar berättelser utan mål... Det kan vara det mest tråkiga jag vet - när det inte finns något tydligt mål dit karaktärerna är på väg.

Jag tyckte tyvärr att filmen blev lite tråkig ibland, men visst är den värd några utav det guldbaggenominerongar den fått. Till exempel Bästa klipp skulle den vara värd, men jag tyckte varken att Helen Sjöholm (Karin) eller Jan Josef Liefers (Ruben) gjorde några exceptionellt bra insatser.

Jag var även missnöjd med att de hade ändrat så pass mycket utav handlingen (t ex är Lumpen-delen inte med alls, inte heller om Simons äventyr vid utgrävningarna. Hur Simon hittar sin pappa är också ändrat), och att de körde på fel sida. Högertrafikomläggningen var inte förrän 67, men i filmen kör de på höger sida ändå... (detaljer som man stör sig på när man tittat för mycket på film...)

funderingar

I biosalongen

15:50

Nu sitter jag i biosalongen på mitt andra biobesök det här lovet.

Innan har vi varit på Arkitekturmuséet för att titta på pepparkakshusen - något vi gör varje år. För den som inte hunnit se pepparkakshusen och vill hinna se dem börjar det bli bråttom, eftersom utställningen tar slut på söndag. Kan tipsa om att de även har en fantastisk tomatsoppa i resturangrn också. Var där tidigt! När vi gick därifrån vid ett-halv två-tiden var det kö ända ut på gården utanför.

Nåja, nu ska jag ägna mig åt lite reklamtittande innan Simon och ekarna börjar!

funderingar

Himlen börjar hos Amanda

16:22

Just nu har Amanda på Böcker jag läser en tävling där man kan vinna boken Himlen börjar här.
Även om ni inte är intresserade av boken eller redan har den tycker jag att ni ska titta in hos henne, för det är en väldigt trevlig blogg! Det är kul att vi verkar ha ganska liknande boksmak också.

Tematrio - Bokliga löften

10:45

Eftersom det nya året precis inletts är veckans tema på Lyrans Noblesser nyårslöften. Jag är väldigt avogt inställd till hela konceptet nyårslöften. Kanske för att jag aldrig i hela mitt liv hållt ett enda nyårslöfte. Istället vill jag kalla mina löften för utmaningar. Det ganska låter som en fånig eller obetydlig skillnad, men för mig gör det stor skillnad. Jag skulle aldrig kunna nobba en utmaning, men ett löfte är alldeles för enkelt att bryta.

1. Liksom Lyrans Noblesser själv är en utav mina utmaningar att ha färre olästa böcker i bokhyllan när 2012 tar slut än när 2012 började.

2. Att ta mig mer tid till läsningen. Som sågs i min statistik jag la upp häromdagen så läste jag ingenting på flera månader. Jag vill utmana mig själv till att läsa lite mer.

3. (här hade jag jättesvårt att komma på något, så min pojkvän föreslog boka Prag-biljetter...) Boktolvan får nog bli min sista utmaning. Att faktiskt läsa sånt jag planerar att läsa. Annars brukar jag vara hemskt ostrukturerad och glömma de böcker jag vill läsa innan jag hunnit blinka. I år vill jag inte glömma!

funderingar

Tävla hos Polichinelle

23:07

Nu är det här ju en helt och hållet icke-bok-relaterad post, men den får hamna här ändå. Min fina vän Polichinelle har en tävling på sin blogg där man kan vinna ett presentkort från JH Shop. Jag skulle hemskt gärna vilja vinna, så därför gör jag ett litet inlägg här!

film

Min dator är tillbaka!

18:20

Nu kommer det bli lite lättare för mig att blogga igen, eftersom jag fått tillbaka min dator. De har bytt till ett nytt moderkort, och allting som var mitt är kvar på dator! Så nu är jag superglad. (Det första jag gjorde var att ta bort tomteluvan och snön på headern...)

Förresten så har ju guldbaggenomineringarna presenterats nu! Simon och ekarna har fått hela 13 nomineringar (alltså i alla kategorier som är möjliga förutom manliga huvudroll och manuskript(de som alltså inte är möjliga är Bästa kortfilm, Bästa dokumentär och Bästa utländska film)!). Det gör mig ännu mer spänd på att se den på fredag. Pepp!

Apflickorna såg jag i höstas och tyckte den var JÄTTEDÅLIG. Älskad av kritikerna, men den gick verkligen inte hem hos mig.  Den har blivit nominerad till Bästa manuskript, Bästa film, Bästa regi och Bästa ljud. Den här Bästa ljud är jag mest förvånad över, för jag tyckte ljudläggningen var dålig... Ljud som verkligen inte låter som de ska osv. Nåja, jag har ju inte sett någon annan film som är nominerad, så jag vet ju inte vad som finns att jämföra med. Men jag kan ju knappast tänkta mig att alla skulle vara såhär dåliga...

Statistik

12:50

Inspirerad av Enligt O gjorde jag slag i saken som jag funderat över när jag gjorde årsavslut för 2010 och 2009 också. Statistik. Med diagram. Då kan jag tydligt se hur jag har läst. Så här kommer det: en hel hög med statistik!

Först ut är genrer. Romaner innebär i det här fallet all skönlitteratur som inte passar in i någon annan kategori. I memoarer och biografier har jag även inkluderat samlingen Stå aldrig still, som ändå på något sätt måste ses som biografisk.


Om könen har jag inte så mycket att säga. Tydligen läser jag ändå någorlunda jämställd. Det gillas!

 I den här kategorin har jag räknat författare för författare. Det var lättast så, eftersom jag läst böcker skrivna av författarduos från två olika länder.
Såhär i efterhand blir jag förvånad över mitt läsande. Läste jag såhär lite i början av året? Under tre hela månader läste jag inte en enda bok. Under augusti läste jag om alla Harry Potter-böckerna, så ni kan ju tänka in en fin sjua där!

Nåja, det här året ska jag läsa mer!

film

Jullov är biolov

18:55

På jullovet ska man liksom gå på bio många gånger. Det här blir min andra (och nog sista) gång under det här jullovet. Såvida inte jag och Victor får för oss att gå och se Tinker tailor soldier spy nu i helgen (men det skulle jag knappast tro).

Nu har jag köpt biljetter till Simon och ekarna. På fredag klockan 15:50 blev det. Om det är någon mer som tänkt se den så var det fortfarande ingen annan än vi som bokat biljetter till den föreställningen!


funderingar

You can't start a fire without a spark

14:23

Jag måste nog ta lite extra jullov från bloggen. Jobbar massa den här veckan och börja dessutom bli sjuk. Är snorig och det kliar i halsen. Så jag fortsätter med att ta hand om barnen på dagis och kurera mig Under kupolen.

Det är lustigt det här med nya år. Nu när det slagit över känns 2011 minst lika avlägset som 2010 eller 2009. Just det här året - starkare än något år - känner jag att det är en omstart. Kanske för att omvälvande saker kommer hända i mitt liv, kanske av någon annan anledning. 2011 gick på tomgång, men 2012 ska leva. Jag tar studenten, ska ut på en eventuell tågluff i sommar, kanske besöka en festival jag aldrig varit på, gå på bokmässan. 2011 blev året då jag tog tag i saker och fann någon sorts gnista. 2012 är året då jag ska använda gnistan för att starta en eld. I år vill jag våga ta chanser - våga vara lite mer jag än 2011.

Det känns bra att lämna det gamla året bakom mig. Nytt år, ny start, nya böcker. På bokfronten måste jag ideligen påminna mig om att jag faktiskt inte ens levt en fjärdedel av livet än = jag har minst tre gånger så lång tid som jag har levt KVAR att läsa på.

Oj, nu spårade det här lite längre än vad jag hade tänkt.

Men god fortsättning på er! På fredag ska jag se Simon och ekarna så allra senast då lär jag väl vara tillbaka!

(rubrikhänvisning: Bruce Springsteen - Dancing in the Dark)

David Levithan

Årsresumé 2011

00:00

Så var ännu ett år till ända. Det känns som att det var igår jag skrev förra årets resumé, men tydligen så har det gått ett helt år.
För mig har det bokmässigt varit ett himla bra år. Jag har börjat ta bloggen på mer allvar än jag gjorde tidigare, vilket också har märkts på antalet läsare och trevliga kommentarer. Jag är verkligen superglad för att fin respons jag fått och det sporrar mig till att skriva ännu mer, och läsa ännu mer.
Självklart blir det ett år till. Hur ska jag kunna sluta nu? Dessutom är jag ju bloggambassadör för bokmässan fram till slutet på november nästa år. Nej, mitt seriösa bloggande har bara börjat.
Nåja, jag har ju läst några böcker i år också. Här kommer sammanställningen:

Årets bästa: Hungerspelen, 1984 & Dödssynden
Årets flopp: Undersökningen
Årets thriller: Mannen som föll i glömska
Årets roligaste: Här ligger jag och blöder
Årets fantasy: Hungerspelen
Årets ungdomsbok: Dash & Lilys utmaningsbok
Årets samling: Stå aldrig still
Årets mest tankeväckande: Hungerspelen & Dödssynden
Årets snyggaste omslag: Mannen som föll i glömska & Mirakel

Alla årets böcker:

 1. 1984 - George Orwell
 2. Vyssan Lull - Carin Gerhardsen
 3. Kalle och Chokladfabriken - Roald Dahl
 4. Stå aldrig still - Staffan Björkman
 5. Scar Tissue - Anthony Kiedis
 6. Norwegian Wood - Haruki Murakami
 7. Baby Jane - Sofi Oksanen
 8. Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
 9. Woodstock - Elliot Tiber
 10. Blind Lydnad - Will Lavender
 11. Konspirationsfabriken - Sara Erson & Åsa Lovén
 12. I det tysta - Vicky Jaggers
 13. Barfota Änglar - Linnéa Willén
 14. Dansar Elias? Nej! - Katarina Kieri
 15. Jag är med bandet - Pamela de Barres
 16. Tretton skäl varför - Jay Asher
 17. Kort kjol - Christina Wahldén
 18. Gängkrig 145 - Jens Lapidus & Per Bergting
 19. Kråkflickan - Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sunquist
 20. Stolthet och fördom och zombier - Jane Austen & Seth Graham-Smith
 21. Zelda - Lina Neidestam
 22. Spegelsken - Cecilia Hansson
 23. Bree Tanners andra liv - Stephenie Meyer
 24. Så jävla normal - Nina Hemmingsson
 25. Undersökningen - Kristina Hultman
 26. Niceville - Kathryn Stockett
 27. Nick & Norahs oändliga låtlista - Rachel Cohn & David Levithan
 28. Dödssynden - Harper Lee
 29. En dag - David Nicholls
 30. Bländverk - Thomas Erikson
 31. Du vet var jag finns - Rachel Cohn
 32. Cathys bok - Cathy Brigg, Jordan Weisman & Sean Stewart
 33. Alice's Adventures in Wonderland - Lewis Carrol
 34. Den unge Werthers lidanden - Johann Wolfgang von Goethe
 35. Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld
 36. Hål i huvudet - Jenny Jägerfeld
 37. Dash & Lilys utmaningsbok - Rachel Cohn & David Levithan
 38. Mirakel - Renate Nedregård
 39. Naomi & Ely's kyssförbudslista - Rachel Cohn & David Levithan
 40. Hoppas - Åsa Anderberg Strollo
 41. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag - Sara Ohlsson
 42. Mannen som föll i glömska - Mia Ajvide
 43. Hungerspelen - Suzanne Collins
 44. Djävulens märke - Magnus Nordin
 45. Simon och ekarna - Marianne Fredriksson
 46. Den sämsta får du gratis - Henrik Lange
Totalt 46 böcker av 43 olika författare/författarpar. 35 utav dessa var helt nya för mig.

Instagram

Populära inlägg