Den hemliga trädgården

22:48

Den hemliga trädgården handlar om Mary – en nioårig engelsk flicka som är uppvuxen i Indien. Hennes föräldrar brydde sig inte om henne, men hon har haft ett helt hov av tjänare som lytt hennes minsta vink. När hennes föräldrar dör i en koleraepidemi måste hon flytta till England för att bo hos en avlägsen släkting.

Hos släktingen, en rik Archibald Craven, finns det ingenting att göra och Mary blir snabbt uttråkad. När en utav de anställda berättar om en hemliga trädgård som ingen har varit inne i på tio år beslutar sig Mary för att hon SKA hitta trädgården. Dock är inte mysteriet med den hemliga trädgården det enda som tar upp Marys tankar. På nätterna kan hon nämligen höra barngråt. Problemet är bara att hon är det enda barnet i huset – och hon gråter inte.

Ganska precis tio år tog det mig att läsa ut den här boken. Jag fick den i present när jag var nio år gammal. Eftersom den inte alls passade mig då lade jag ner den efter ett tag. Nu när jag försökte igen tänkte jag flera gånger att nioåriga Anna verkligen hade en poäng när hon tyckte att den var tråkig. Däremot tyckte jag nu att den var så pass lätttuggad att den slank ner ändå.

Mary är i början väldigt sur hela tiden. Ett inte alltför tilltalade barn alltså. Det är inte bara bokens karaktärer som har svårt för att gilla henne, utan även jag. Jag tycker inte ens synd om henne, faktiskt. Jag kan inte ens gilla henne när hon blir trevligare och gladare. Det är helt klart en stor del i varför jag tycker att boken är tråkig.

Jag tycker även att den är lite händelselös. Det känns som att det bara är samma sak om och om igen och i längden blir det lite enformigt. Dock har det inte gjort att jag blivit avskräckt från att läsa Frances Hodgson Burnetts andra böcker. En utav mina absoluta favoritfilmer när jag var liten var En liten prinsessa. Jag vill minnas att jag läste den som en lättläst variant (efter att ha googlat inser jag att det är den som är omskriven av Maj Bylock) ett par år innan jag fick Den hemliga trädgården, men kommer inte riktigt ihåg vad jag tyckte om boken.

Den hemliga trädgården | Frances Hodgson Burnett | En bok för alla 

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg