Lite utmaningsinspiration!

20:58

Igår utmanade jag er att läsa novellsamlingar. Om ni fortfarande inte är övertygade om att ni vill vara med i utmaningen så kommer här ett litet inlägg om vad jag har läst, vad jag har planerat att läsa och vad som finns i min bokhylla. Eftersom jag har funderat på det här ett tag har jag faktiskt hunnit läsa en novellsamling i april redan!

Vad jag har läst

Fel grav och andra berättelser av Kelly Link
Fel grav innehåller fem stycken noveller i olika längd. Jag tyckte alla förutom den första var lite sega men känner att den nog kan uppskattas av någon människa som låter böcker ta lite tid. Väldigt roliga berättelser i grunden!

Vad jag har tänkt och tror är rimligt att jag hinner läsa

Grymhet av Birgitta Lindqvist
Grymhet innehåller ett gäng noveller som alla har någon sorts koppling till Kina. Historiskt och nutida, men alla med grymhet som utgångspunkt.

Kärlek genom ett fönster
20 noveller av 20 författare. Alla välkända, men inte alla för mig bekanta. Noveller är ett jättebra sätt att smaka på en författare, eftersom det är en berättelse i miniformat. Några utav de bekantskaper jag kommer se fram emot i den här boken är Viktor Rydberg, Selma Lagerlöf och Ivar Lo-Johansson.

Edgar Allan Poes samlade noveller volym 1
Edgar Allan Poe är en författare vars noveller jag har fått berättade för mig sen jag var liten. Alltså, berättade som sagor, i barnformat. Nu är det dags för mig att lära känna hans författarskap lite bättre.

Vad som också finns i min bokhylla

H.P. Lovecrafts Skräcknoveller
I augusti förra året gav Vertigo ut denna fantastiskt vackra bok som innehåller 37 av Lovecrafts skräcknoveller. Jag är sugen på att läsa den, men sidantalet gör att jag kanske inte vågar mig på att läsa alla i sträck. Det kanske blir en novell här och en novell där.

Samlade svenska kulter av Anders Fager
Anders Fager har jämforts med en utav mina absolut favoritförfattare – John Ajvide Lindqvist. Om han håller måttet vet jag inte än, men om jag hinner tänker jag ta reda på det redan under april månad!

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist
Den enda anledningen till varför denna bok inte finns med i min planering är för att det inte är en regelrätt novellsamling. Den innehåller nämligen en del texter av en annan typ än novell. Den här samlingen får snällt stå bredvid Samlade svenska kulter och vänta.

Hoppas att ni blev något inspirerade i alla fall! Om du inte är intresserad av att läsa en hel novellsamling, men ändå vill vara med på ett hörn rekommenderar jag Novellix eller Centrum för lättläst - som båda har noveller i fickformat! Jag har inte hunnit läsa något från Centrum för lättläst än, men Novellix klassikerfyra har jag tagit mig igenom.

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg