Elin under havet

23:48

Det här är ett seriealbum som bygger på fenomenet nätgrooming – eller gromning, som det heter på svenska. Det innebär att en vuxen person skapar ett känslomässigt band till ett barn i syfte att utföra sexuella övergrepp.

Boken handlar om Elin. Elin drömmer om att träna kampsport. På internet får hon kontakt med André, som är kampsporttränare. Han erbjuder Elin privatlektioner fram tills hon kan börja i en grupp. Han talar om för Elin att hon var ond i sitt förra liv, och därför behöver han hjälpa henne genom arbeta viss punkter i hennes kropp.

Efteråt försvinner Elin in i sin egen värld. En värld under havet.

Den här berättelsen är så hemskt. Hemskt och så himla snyggt framförd. Den är så välritad. Jag älskar verkligen Sofia Malmbergs stil och hoppas att hon kommer släppa fler böcker. Hon har varit sparsam med text, vilket jag verkligen gillar. Man får tolka in lite eget i bilderna. Allt finns inte serverat framför en.

Något jag blev lite konfunderad över var slutet. Det blir lite abrupt och avklippt. Det känns ihopstressat. Det känns som att det har gått väldigt kort tid, men egentligen får läsaren aldrig veta hur lång tid som faktiskt gått.

Jag skulle vilja se att lärare plockade fram den här i skolorna. Ja, jag vet, det är ett seriealbum och ingen riktig bok. Men det kanske är dags för lärare att inse potentialen för seriealbumet i undervisningen. Serier är ofta lätta att ta till sig även om man inte är någon storläsare. Det här albumet avhandlar ett ganska viktigt ämne, och genom att plocka fram det tidigt kanske man kan göra barn mer medvetna när de surfar på internet.

Elin under havet | Sofia Malmberg | Rabén & Sjögren | 2012

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg