Recension: Rädda mig inte - Tahereh Mafi

20:49

Som jag har väntat på den här boken! Rädda mig inte är fortsättningen på Rör mig inte, som jag läste i våras och verkligen älskade. Den var till och med mitt sträckläsningstips i senaste jerkan! Då skrev jag att jag inte alls gillade Rädda mig inte lika mycket som jag gillade Rör mig inte. Jag måste nog faktiskt säga att den tog sig rätt mycket, men att den gjorde det väldigt sent.

Som vanligt vill jag varna för eventuella SPOILERS om du inte läst klart första boken.

Tillsammans med flera andra som är precis som Juliette - som också har olika övernaturliga krafter - slåss Juliette mot Återetablissemanget. Till början har hon dock svårt att anpassa sig till den nya miljön. Hon har svårt att sluta se sig själv som ett monster, och antar att alla andra också ser henne så. Castle vill att hon ska börja ta kontroll över sina förmågor - lära sig att sätta på och stänga av den. Något som är fullständigt omöjligt så länge som Juliette inte alls VILL använda sina förmågor.

De 150 första sidorna alltså, de är så otroligt sega. Jag var konstant okoncentrerad eftersom jag var konstant ointresserad. Sen tycker jag nog att det tog sig en hel del. På slutet kunde jag knappt lägga ner den.

Jag älskar att språket känns så trovärdig - vilket väl såklart också bidrar till att jag får en så nära relation till Juliette. Det känns verkligen som en person som berättar om det som har hänt hen, och det är omöjligt att inte bli tagen. Dock irriterar jag mig något extremt på hur en/ett är skrivet i boken. När jag började skriva på LitteraturMagazinet lärde de mig att man skriver med bokstäver upp till tolv, och från och med 13 skriver man med siffror - vilket jag försöker förhålla mig till så mycket som möjligt. Varför? För det ÄR faktiskt lättare att läsa. Varje gång det är siffror istället för bokstäver tappar jag flytet, stannar upp och irriterar mig på att det står: "Vi har ätit 1 sista måltid" (s. 301). Fruktansvärt irriterande.

Om förra boken skrev jag att den nästan var för intensiv. Den här är nästan också för intensiv, men jag uppskattar det faktiskt. Den gör stundvis så att jag bli plågsamt medveten om varenda andetag jag tar - eller kanske framför allt varenda andetag jag INTE tar. Men den är så fruktansvärt, fruktansvärt bra. När jag lägger ner boken kippar jag efter andan och jag brinner när Juliette brinner - vilket är nästan konstant.


Rädda mig inte | Tahereh Mafi | 398 s. | B. Wahlströms | 2013

Du kanske också gillar

6 kommentarer

 1. Hej, jag undrar om du vet när den sista boken kommer på svenska?

  Jag älskar din blogg, den är bra skriven och det är roligt att höra vad andra tycker om bökerna man läser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till att börja med: Tacktacktack för komplimangerna om min blogg! Blir så himla glad!

   Jag vet tyvärr inte när del tre kommer till Sverige. Jag skulle gissa på att det är ungefär vid den här tiden om ett år, eftersom den här släpptes i februari i år och kom hit i april och nästa släpps i februari 2014 på engelska.

   Radera
  2. Hej! För alla er som undrar kommer bok 3 på svenska i augusti 2014! Med vänlig hälsning/Rebecka på B. Wahlströms Bokförlag

   Radera
  3. Rättelse: i maj 2014, inte augusti, ursäkta förvirringen! /Rebecka igen

   Radera
 2. Funderade också på siffrorna (svensklärare som jag är) men jag tror att det är ett medvetet val pga att siffrorna betyder mycket för Juliette och att räkna gör henne lugn och ger henne fokus. Bara en tanke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hum, du har ju en poäng, men jag tycker fortfarande att det är irriterande.

   Radera

Instagram

Populära inlägg