Recension: Stjäla the show - Emmy Abrahamson

12:32

Det här börjar ju kännas pinsamt. Stjäla the show är också del två i en serie, vars förstabok jag aldrig recenserat. Nåja, det känns lite sent att skriva en recension av Only väg is upp nu.

Böckerna handlar om Filippa Karlsson, en oerhört excentrisk och naiv tjej, som flyttar till London. Där vill hon gå på The Royal Drama School - en av världens mest prestigefyllda scenskolor. Första boken handlar om hennes första tid i London. Den andra börjar precis innan hon ska börja på scenskolan.

Jag är himla kluven till både första och andra boken. Å ena sidan tycker jag att Filippa är sinnessjukt rolig. Hon är fantastisk att ha som ögon, kanske mest för att hon är så totalt olik mig. Å andra sidan blir berättelsen så himla ytlig. I första boken tyckte jag att det var jobbigt. I den här vet jag inte riktigt.

Jag har jättesvårt för att acceptera att böcker är övergripande, eller vad man ska säga. Jag gillar när berättelserna skildrar ett visst skede, och liksom gör nedslag på en viss punkt. Så när jag läser en bok som inte är så har jag en tendens att tycka att den är dålig och ytlig bara för att jag inte kan acceptera att berättelsen inte är som jag allra helst vill ha den. Jag övar mig jättemycket på det nu, och när jag kan släppa den kontrollen och acceptera att berättelsen ÄR ytlig och väldigt övergripande så tycker jag helt klart att den är intressant. Jag försöker tänka att det inte nödvändigtvis behöver sitta ett likhetstecken mellan övergripande och dåligt.

För det är ändå tre år som skildras under bokens 313 sidor. Att beskriva ett så stort tidsspann på så få sidor är svårt, och berättelsen måste bli generell. Jag känner liksom att jag läst så mycket andra böcker där relationerna är huvudkonflikten att jag även i den här fokuserar på relationerna. Hela tiden försökte jag påminna mig och att det inte är relationerna som ska vara i centrum, utan skolan. Jag blir liksom hela tiden förvånad av konceptet.

Men sanningen är ju att det fungerar himla bra. Boken är ju rolig och intressant när jag väl påminner mig om vad den egentligen handlar om.

Stjäla the show | Emmy Abrahamsson | 313 s. | Rabén & Sjögren | 2013

Stjäla the show

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg