Bokbloggsjerka 12-15 juli

15:00

Nu var det länge sedan jag svarade på Annikas frågor, men den här helgen tänker jag ta mig tid. Jag gör det dessutom lagom till en sjukt svår fråga, nämligen följande:

Känner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?

 

Till att börja med, så nej, jag kan inte komma på någon som har fått ett annat namn. Jag har ett vagt minne om att jag någon gång upprörts över det, men kan inte komma ihåg vilken filmatisering det då gällde.

Till den andra frågan: Jag skulle ha väldigt svårt för att godta en ursäkt för att byta namn på en karaktär. Jag menar, varför göra det ens? När karaktären nu fått namnet bytt är den ju inte längre samma karaktär. Namn tycker jag har otroligt stor betydelse. Jag tycker i alla fall att jag läser in olika saker i om en karaktär heter Emma eller Elsa, för att ta ett exempel. Jag tror att författaren ofta har en poäng med hur hen namnger sina karaktärer. Och då menar jag inte att det namnet betyder det och passar på den personen, utan snarare - om jag ska utgå från mitt eget skrivande - så vet en ibland bara att den här karaktären heter Julia. Till exempel.

I och för sig kan jag se en poäng med att ändra namn på en karaktär som har samma funktion som en karaktär med ett annat namn i boken, men har fått så skilda egenskaper att det helt enkelt krävs ett nytt namn. Men då är det ju inte exakt samma karaktär, utan två olika, men med samma funktion.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Jag kan inte heller se någon anledning till namnbyte. Om man nu ska filmatisera en bok så får man följa boken, annars ska man kanske vara försiktig med att säga att det är en filmatisering.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte heller riktigt varför man ska byta namn på karaktärer.

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg