Om att gilla det en läser

08:48

I torsdags pratade vår lärare i Teori & Metod (läser alltså kandidatkursen i littvet om någon missat) om något som jag tycker är himla intressant. I en av de texter vi läst hävdades det att distansen mellan läsaren och den implicita författaren inte får vara för stor för att läsaren ska tycka om boken. Ni som läst om nykritik och nyartistotelism känner säkert igen det här, men för er som inte gjort det ska jag gör en grov förenkling: Läsare har en tendens att ogilla böcker som innehåller idéer och värderingar som läsaren inte gillar.

Det fick mig att börja fundera kring mitt eget läsande. Det absolut första som jag kom att tänka på var Enders spel som jag läste i höstas. Här handlade det kanske mindre om idéerna i boken, och mer om författarens åsikter. Efter att jag fick veta mer om författaren förstördes alla mina intryck utav boken, och jag blev med ens väldigt ambivalent inställd till den.

Jag kan också känna igen att jag har svårt för att gilla böcker där värderingarna går emot mina grundprinciper. Till exempel har jag svårare för att gilla böcker där alla människor inte är lika mycket värda (så länge som det inte är en del av problematiken. Alltså att till exempel könsroller, klasskillnader eller rasism problematiseras, eller framställs som något dåligt (till exempel i form av att samhället som innehåller dessa värderingar framställs som dystopiskt). Däremot är det ju inte så i typ The Walking Dead eller Breaking Bad, och dessa serier gillar jag ändå. Men de är också så bra i övrigt att det går att bortse från könsrollerna, till exempel (tycker nog att rasifieringen är problematisk också, men det är inte glasögon jag ständigt har på mig. Kön analyserar jag nästan hela tiden helt omedvetet. Angående rasifiering är jag ju själv privilegierad, och det är alltid svårare att se att en har ett privilegium än att en är underställd)

Men i mångt och mycket så tror jag faktiskt att det är så. Visst kan jag ibland uppskatta själva hantverket, eller vad en ska säga, hur texten är formad och ser ut även om jag inte gillar idéerna i boken, men idéerna är helt klart viktiga för att jag ska gilla helheten.

Hur tänker ni? Svara gärna i en kommentar eller ett blogginlägg (och länka!) om ni vill skriva längre! Vill jättegärna läsa vad ni tänker om det här!
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg