Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 28 februari - 3 mars

12:00

Den här veckans bokbloggsjerka lyder:

Har du gjort några fynd på bokrean i år? Om ja, vilken bok är du särskilt sugen på att läsa? Om nej, vad fällde avgörandet för att du bestämde dig för att avstå?


Jag tänker svara på alla frågor, eftersom jag egentligen inte hade tänkt handla något på bokrean i år... Men ja! Jag har fyndat! Vilket jag redan bloggat om här. Har till och med redan hunnit hugga in på Precious. Dock ser det ut som att jag kanske måste lägga den lite åt sidan nu, för det har dykt upp en annan grej som jag måste ta tag i.

Dock hade jag då tänkt att jag skulle avstå, eftersom jag ändå inte skulle ha så mycket pengar den här månaden och inte hittat något som jag jättejättegärna ville ha. Jag hade inte ens tänkt att jag skulle gå in i en bokhandel för att slippa frestas. Men så skulle min mamma dit, och jag sa att okejdå jag kan väl följa med. Och Ica Maxi går ju liksom inte att undvika.
__________________________________________________________________________________

utmaningar

Nu utmanar jag mig själv

08:56

Jag tänker dra igång en till utmaning för mig själv det här året. Jag tror att jag flera gånger pratat om hur lat jag är när det kommer till att läsa på engelska. Superlat. Gör det i princip aldrig om jag inte måste. MEN nu har det ju faktiskt gått två månader på det här året, och jag har i alla fall läst EN bok på engelska! Vid den här tiden förra året hade jag läst exakt ingen bok på engelska under året. Just det! Så heja mig, fan vad jag är bra osv.

Men vore det inte himlarns bra om jag kunde läsa en bok på engelska typ... varje månad? Skulle inte det vara typ SVINbra? Att jämför med det exakta antalet av TRE böcker, det vill säga 0,25 böcker per månad jag läste förra året. På engelska alltså. Vi kan skita i januari, det har ju redan gått, men alla andra månader. Jag har ju liksom en del böcker att beta av i bokhyllan.

Så, nu är det färdigt och bestämt. Jag ska läsa EN bok på engelska varje månad. Klara färdiga gå lycka till och allt sånt.

Den som vill hänga på får hemskt gärna göra det! Om ni redan är bra på att läsa böcker på engelska kanske en bok i månaden är lite lite. Då kan ni dra upp. Bestäm att minst hälften av alla böcker ni läser ska vara på engelska. Eller vad som helst!

Här är lite inspirationspepp till mig och alla andra som vill bli bättre på att läsa på engelska. Alla titlar är hämtade direkt ur den olästa delen av min bokhylla:

__________________________________________________________________________________

Nytt i bokhyllan

Även jag föll för bokrean

20:39

Jag tappade helt flow under den där jäkla hemtentan och hamnade i någon bloggsvacka. Vet ju att jag kommer VILJA blogga om jag BÖRJAR blogga, så det är bara att ge sig själv en spark i rumpan då... Tänkte i alla fall visa upp de senaste tillskotten i bokhyllan!

Jag hade ju egentligen inte tänkt handla något på bokrean... MEN har ändå köpt två böcker. The Magician's Elephant snubblade jag över på En annan bokhandel i Skärholmen (den heter alltså så, En annan bokhandel). Har varken sett, hört eller läst något om den förut, men jag föll för det superfina omslaget, illustrationerna i boken (alltså, är en sucker för illustrerade böcker), den cirkus-aktiga känslan jag får av titeln (läste aldrig baksidan, så vet faktiskt inte vad den handlar om...) och prislappen (60:-).

Precious fick jag med mig hem från Ica Maxi. Har velat läsa den länge, men inte fått ändan ur och beställt ett recex. Men 20:- kunde jag allt betala för den, tyckte jag.


Marly's Ghost köpte jag för ett tag sen på Adlibris. Jag köpte på inrådan av Gudrun Schyman SCB:s lilla lathund På tal om kvinnor och män och tyckte att jag lika gärna kunde handla upp till gränsen för gratis frakt (I remember the days when Adlibris had gratis frakt på allt alltså... men fattar att det inte är hållbart).

Åh, justja, kom på att de dessutom har bokrea på Myrorna! Halva priset på alla böcker. Jag plockade på mig tre pocketar. Hade säkert kunnat hitta fler jag ville ha, men pga platsbrist hemma, pengabrist i plånboken och ordningsbrist i bokhyllorna hos Myrorna* nöjde jag mig med Besatt av Anne Cassidy, Doktor Romand av Emmanuel Carrère och Bevis: Dagbok av Caroline B. Cooney.

* böckerna står i bokstavsordning på författarens efternamn MEN inom varje bokstav står de helt huller om buller! Vilket betyder att det på G visst kan finnas fler böcker av Jonas Gardell men de står helt utspridda. Mvh tjejen-som-fick-huvudvärk.
__________________________________________________________________________________

Joyce Carol Oates

Top Ten Tuesday Rewind

08:25

I den här veckans Top Ten Tuesday fick en själv välja vilket av föregående teman en ville skriva om! Eftersom jag ändå inte gjort så många klickade jag på måfå och fick upp... De böcker som har stått olästa i min bokhylla längst! Det kändes rätt bra, eftersom jag bland mina 100+ olästa böcker måste finnas minst tio som stått där superduperlänge (alltså, jag överdriver inte. Jag HAR fler än 100 olästa böcker. På riktigt. INGET SKÄMT).


 1. Sagan om ringen - J.R.R. Tolkien
  Det här är nog tveklöst den äldsta olästa boken jag har i min bokhylla. Jag fick den i födelsedagspresent någon gång innan jag fyllde 13. Jag började läsa den och kom kanske en tredjedel, men tyckte under hela den tredjedelen att den var så urbota tråkig. Så till slut gav jag upp. Jag har aldrig öppnat den igen efter det.
 2. Sweeney Todd
  Den här köpte jag när jag var i Cambridge med min kör i nian. Jag hade plockat på mig 2 för £10-skivor på HMV (Blondie, Velvet Underground, the Killers, bland annat) och snappade åt mig den här precis i kassan. Eftersom jag älskade filmen och det var Johnny Depp på omslaget. Meeeen, den är alltså fortfarande oläst.
 3. Pretty Vacant - Philip Strongman
  Den här boken är också köpt under ovanstående resa. Jag gick in på en bokhandel och tänkte att jag väl åtminstone måste ha med mig EN bok hem. Det blev den här.
 4. Fallen - Joyce Carol Oates
  En gång i tiden brukade min farmor inleda varje skollov med att ta med oss till Drottninggatans Bok & Bild där vi fick välja ut en bok var som hon köpte åt oss. Precis efter att jag läst Foxfire i åttan eller nian valde jag ut den här. Jag läste långt, men orkade aldrig igenom den.
 5. Det här är inte en bok - Linda Skugge
  Jag köpte den här second hand efter att ha läst Men mest av allt vill jag bara hångla med nån (även den köpt second hand). Minns inte exakt när jag köpte den, men jag har i alla fall inte läst den.
 6. Självbiografin - Johnny Cash
  Ett tag prenumererade vi på en sån här pocketklubb när jag bodde hemma, och jag valde under min rockbiografi-period att få den här. Sen gick perioden över och boken blev oläst.
 7. En god människa - Nick Hornby
  Alltså jag ÄLSKAR ju Hornby, men den här boken har så fult omslag att jag drar mig att läsa den bara för det.
 8. The Dirt - Mötley Crüe & Neil Strauss
  Den här är också köpt under min rockbiografiperiod. 20 spänn på loppis i superfint skick. Sen kom min sambo och bröt ryggen på den. Ville strypa honom lite då.
 9. Saker vi kunde berätta - Tony Parsons
  Den här har jag börjat läsa fleraflera gånger, men aldrig kommit längre än några kapitel. Den verkar ju ändå rätt bra, så förstår egentligen inte varför det inte går...
 10. Två husvagnar - Marina Lewycka
  Tror jag köpte den här för att jag gillade omslaget. Och det är rätt fint. Och jag gillade Lewyckas bok En kort berättelse om traktorer på ukrainska. Men vet inte, det här har slutat vara min smak. Någonstans började jag rata vuxenböcker. Och någonstans tror jag att skräck och fantasy tog över mitt hjärta helt och fullständigt.
Förresten, på tal om SKRÄCK. Har mer och mer börjat fundera på att göra en hel-sleeve med skräcktema (alltså tatuering, över hela armen). Är så himla sugen. Har redan en del klar som jag vill göra. Men vill inte tala om så någon kan sno min idé, haha.


__________________________________________________________________________________

recension

Recension: Kvinnan i svart - Susan Hill

13:04


Hallå! Idag postar jag min andra recension på Swedish Zombie. Boken som recenseras den här gången är Kvinnan i svart av Susan Hill ─ en bok jag både gillade och ogillade. Så jag tycker att ni ska klicka er in här och läsa min recension!

__________________________________________________________________________________

Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 21 - 24 februari

22:59

Jag har varit lite off sen jag lämnade in tentan. Det har varit så himla skönt att bara glida runt hemma i mjukisbyxor, sträckläsa Inte som andra döttrar och slappa i sängen, så jag har inte riktigt orkat blogga. Har tänkt att jag ska lyckas dra igång mig själv till imorgon, men passar på att svara på veckans Bokbloggsjerka så länge.

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Den absolut första bok jag kommer att tänka på är Harry Potter och halvblodsprinsen. Att det skulle vara en Harry Potter-bok är det ingen tvekan om. 

Men så börjar jag tänka. Att det ska vara en av Hogwarts-böckerna är det heller ingen tvekan om. Därmed utesluts bok nummer sju. Bok nummer fem är den jag gillar minst av alla, pga Umbridge och väldigt lite Dumbledore, så den blir det inte heller. Bok ett är tunnast, så den går också bort. Bok två är den som Hermione är med i minst, så den blir det inte heller. Kvar har vi då Fången från Azkaban, Den flammande bägaren och Halvblodsprinsen. Jag tror att jag väljer Den flammande bägaren i så fall. (Men helt skulle jag förstås välja min nya box!)

Om jag inte över huvud taget får välja en Harry Potter-bok tror jag att jag skulle välja Alice i Underlandet. Jag älskar den för att den är barnslig och tramsig, men ändå rolig. Jag tror även att det finns väldigt mycket att upptäcka i den boken. Den har liksom många djup och det finns många olika sätt att tolka boken på.
__________________________________________________________________________________

övrigt

I don't want to talk about the words / I want to talk about the birds / I want to take them places

14:48

Jag tror att jag kanske äntligen är klar med min hemtenta nu. Min sambo (som egentligen inte riktigt är min sambo längre, eftersom han nu bor i Östersund och jag i Stockholm) ska få läsa igenom ikväll och sen får vi se.

Den här tentan alltså. Jag har växlat mellan att vilja ligga på golvet och skrikgråta av frustration och att skriva febrilt. Jag har fortfarande stressen under huden, trots att det egentligen inte alls är någon fara på taket. Hela helgen ska jag unna mig att läsa läsa läsa (och skriva den där recensionen till SZ som jag har lovat... Kom på det nu, skit. Men det fixar sig), eftersom jag inte har någon skola förrän på tisdag (behöver dessutom inte ens förbereda mig!). Och sen ska jag äta chips och sen ska jag läsa lite till. Älskar helger där jag inte ens behöver plugga. Bästa typen av helg alltså. Tänker läsa något riktigt bra dessutom. Har blivit mer och mer sugen på att ta tag i Inte som andra döttrar. Då vet jag ju dessutom att jag garanterat kommer få bra läsning. Kanske ska måla naglarna lite också, för har ett nagelrelaterat paket från Norstedts att hämta ut!

Jag vet att det för de flesta inte är helg än på några dagar, men ställer ändå frågan: Vad ska ni läsa/göra i helgen?

Rubrikreferens
__________________________________________________________________________________

övrigt

Om jag känner mig själv rätt

09:21

Jag har det senaste året i början av tentaveckor skrivit om hur tyst det kommer bli under den kommande veckan. Nu har jag en sån där vecka igen - tenta som ska in på torsdag och har inte riktigt haft ork att schemalägga inlägg. MEN om jag känner mig själv rätt kommer bloggande vara ett välkommet avbrott från hemtentaskrivandet, så vi får väl se hur det blir.

Tänker göra en kort läsuppdatering också. Kvinnan i svart är utläst, och recensionen kommer komma upp nästa måndag på Swedish Zombie (om allt går rätt och jag inte hemtenta-avlider under tiden). Alltså inte här. Men du behöver inte vara orolig att du missar något, för givetvis kommer jag länka till den här också (eller så skulle du ju faktiskt kunna lägga in Swedish Zombie i din bloglovin'-lista, eller favoriter eller hur du nu brukar hålla koll på bloggar. Det råkar nämligen vara en himlarns bra blogg det där).

Men jag lyckades alltså ta mig igenom den. Utan några sömnlösa nätter alls faktiskt. Tänker inte avslöja vad jag tyckte om boken än, det får ni läsa om nästa måndag!

Nu då? Är lite sugen på Inte som andra döttrar. Parallell-läser Gudrun Schymans 100 brev som (inte?!) förändrade världen, men det blir mer något brev då och då. Läste den när jag skulle sova för att jag inte skulle behöva skrämma upp mig onödigt mycket med Kvinnan i svart. Sneglar även lite på Bram Stokers Dracula som blivit nyutgiven på H:ström förlag. Eller blir det kanske Plaths Glaskupan? Vet inte riktigt vad jag är sugen på än. Antingen suger jag lite till på den, eller bara blundar och pekar.

Hur brukar du göra när du inte riktigt vet vad du vill läsa?

__________________________________________________________________________________

Nytt i bokhyllan

Hallå Bokbörsen, jag älskar dig!

08:55

Jag är en sån där person som rent tvångsmässigt köper på mig King-klassiker, trots att de för det mesta står olästa i bokhyllan (hittills har jag faktiskt bara läst tre av hans böcker - Under kupolen, Raseri och Jurtjyrkogården. Eftersom halva Eldfödd och typ en fjärdedel av Staden som försvann inte räknas). Eftersom jag har bland annat Pestens tid, Jurtjyrkogården och Död zon i storpocket från Bra Böcker Förlag har jag länge haft ögonen på Carrie i samma format. Men ni vet hur det blir när en kollar in en bok. En tittar lite, tittar lite till. Tänker att den där kan jag ju kanske köpa NÄR JAG LÄST ALLA ANDRA STEPHEN KING-BÖCKER JAG HAR (hrmhrm!). Och sen en dag, helt hux flux, är den utsåld och FINNS INTE MER. Alltså fattar ni? FINNS INTE. Det hände mig typ lite efter jul när jag fick för mig att jag kanske skulle köpa den ändå.

Det är då jag älskar Bokbörsen. Köpte Carrie i rätt format och med rätt omslag för ynka 20:- (exkl. frakt). Är nöjd! Passade på att slänga med Deborah Spungens Inte som andra döttrar när jag ändå höll på (24:- exkl. frakt). Det var min favoritbok när jag var typ 13 år. Älskadeälskade Nancy Spungen av okänd anledning (förmodligen pga snygg och ihop med Sid Vicious. Har fortfarande kvar en extremt urtvättad tröja med henne på).

Borde verkligen börja köpa fler böcker begagnat. Och göra mig av med lite av mina egna böcker. Nu har jag för övrigt bockat av det enda jag var intresserad av på bokrean. Heja. Då kan jag spara min bokreabudget till en högst obokig tatuering istället (nej, jag har ingen sådan egentligen. Vill bara hitta på en anledning till att tatuera mig).

__________________________________________________________________________________

Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 14 – 17 februari

16:58

Veckans bokbloggsjerka låter såhär:

Skriv om för- och nackdelar med att vara en slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.

Nackdelar: Insikten att jag aldrig kommer hinna läsa alla böcker jag vill och en grej som min favoritbibliotekarie Jenny Lindh skrev i DN en gång: en måste offra annat för att läsa. Jag läser till exempel inga dagstidningar. Jag sysslar knappt alls med musik längre (vilket i och för sig också beror på att jag bara har en sketen keyboard att spela på, som dessutom har trasig tangent (tonen kommer typ en halv sekund efter att en trycker ned tangenten </3)). Spelar nästan aldrig datorspel eller tv-spel. Att älska böcker och kunna läsa mycket handlar om att offra andra saker som jag gillar, eftersom jag faktiskt inte HAR mer tid än jag har.

Fördelar: Läsningen är den allra bästa eskapismen. Jag får fly och lära på en gång. På nationella proven i svenska B på gymnasiet höll jag ett tal om varför böcker är så himla mycket bättre flykt än typ droger: En kan fly och utvecklas samtidigt. Böcker ger mig verktyg att bearbeta saker jag tycker är jobbiga, samtidigt som jag för en stund slipper tänka på mitt. Böcker stimulerar dessutom tankeförmågan mer än att titta på en film. När en ser en film får en liksom inte tänka och föreställa sig själv - medan när en läser en bok måste bygga allt själv (med lite vägledning så klart). Så ja, jag gillar det.

Hur jag skapar mer lästid: Min allra bästa läsplats är på buss eller tåg. Jag älskar att läsa samtidigt som jag reser. Det i kombination med att jag nästan alltid haft en timmes resväg till skolan (när jag bodde i Huddinge gick jag i skolan i Tumba, när jag bodde i Tumba gick jag i skolan först i stan och sen i Nacka. Nu bor jag fortfarande i Tumba och pluggar på universitetet) ger perfekt lästid. 
Och som jag skrev innan: Det handlar om uppoffringar och prioriteringar. Ingen morgontidning till frukosten. Inget slö-tv-tittande. Jag kan lova att även städningen här hemma också stundvis blir lite lidande...
__________________________________________________________________________________

historia

Recension: Apelsinflickan - Lena Kallenberg

08:10

Signe är uppvuxen på barnhem och får in början av boken lämna barnhemmet för att börja som piga. När hennes husbonde våldtar henne flyr hon från sin pigtjänst. Nu vet hon inte var hon ska ta vägen - att lämna sin tjänst sådär är straffbart och arbetsmarknaden för kvinnor är redan ansträngd. Av en händelse råkar hon springa på sin bästa vän från barnhemmet - Alice. Alice har ett jobb, någonstans att bo och råd att betala mat och hyra för de båda. Det enda problemet är att Alices jobb inte är anständigt. Hon är apelsinflicka - prostituerad - ett yrke som både är farligt och opassande.

Första gången jag läste den här var när jag gick i kanske femman-sexan. Jag har för mig att jag gillade den väldigt mycket - och så även nu.

Berättelsen utspelar sig under åren 1882-1883 med Stockholm som skådeplats. Jag är verkligen en sucker för böcker som utspelar sig HEMMA HOS MIG, i min stad och den historiska biten ger den här ytterligare en intressant touch. Jag uppskattar verkligen det ideliga nämnandet av gator - vilket jag kan tänka mig är rätt irriterande för någon som aldrig varit i Stockholm. Jag vet precis hur långt det är mellan Glasblåsarbacken och Ersta, hur en hittar till Kungsträdgården och Norrmalmstorg.

Jag tycker även att berättelsen är väldigt intressant. Jag gillar Signe som huvudperson - även om det stundvis kan bli otroligt moraliserande. Men jag tycker ändå att den här boken är en liten pärla som jag är glad att jag plockade fram igen.

Apelsinflickan | Lena Kallenberg | 218 s | En bok för alla | 2009

__________________________________________________________________________________

skräck

Jag dras alltid till skräck

08:35

Jag har en sorts inbyggd magnet som gör att jag alltid dras till skräck. Skräck får mig att känna mig hemma. Skräck ger mig gåshud och får mig att le av lycka. Och jag älskar liksom allt med det.

Jag och mina systrar var ute i skogen och gick en sväng igår. Marken vi gick på var gammal militärmark, komplett med ruiner (fast just ruinerna gick vi inte förbi. En annan dag, lovade min storasyster) och höga lampor mitt ute i terrängen. Hela miljön är som gjord för en skräckfilm. Marken är knölig och täckt av gräs. Det finns låga träd och bladlösa taggiga buskar som döljer sikten. För att inte tala om att träden står rätt så tätt. Vi var alla tre överens om att vi definitivt inte ville bli kvar efter mörkrets inbrott. Samtidigt kunde jag inte riktigt låta bli att älska den här platsen, FÖR ATT den är som tagen ur en skräckfilm. Den lämnar inte enbart en känsla av obehag - utan också en känsla av tillfredsställelse.

Mitt enorma skräcksug rimmar otroligt illa med att jag även är sjukligt mörkrädd. Med det följer också att jag blir väldigt skrämd. Jag kan se en film eller läsa en bok utan att bry mig - men när jag sedan ligger där ensam i sängen kommer det alltid tillbaka. Jag blir livrädd när Katniss hör något, går iväg och kommer tillbaka som om inget hänt - övertygad om att hon är besatt av en demon (Paranormal Activity). Under en lång period i mitt liv blundade jag alltid i mörkret, för jag var rädd för att se svart hår växa fram ur hörnen (The Grudge). När jag var så gammal som 16 år grät jag hysteriskt när jag var tvungen att sova ensam en natt.

Hela min rädsla för mörker rimmar också otroligt illa med att jag precis fått tillbaka min Letto (lagad och som ny!) och nu kan hugga in på Kvinnan i svart. Min sambo flyttade nämligen till Östersund i söndags, och just nu är det bara jag och Katniss. Och tja, jag dras alltid till skräck. Så vad ska det bli - abstinensfulla dagar eller sömnlösa nätter?
__________________________________________________________________________________

Deliriumtrilogin

Top Ten Books That Will Make You Swoon

12:40

Temat för dagens Top Ten Tuesday är himla svårt att översätta till svenska, men när jag läser listan på The Broke and the Bookish verkar det vara typ romantiska böcker som jag tänker känns i hela kroppen. Jag är inte så himla mycket för romance, så jag har inte supermånga på lager. Men det blir en liten lista i alla fall!

 1. Divergent - Veronica Roth
  När jag hade läst klart den här boken var jag helt sjuk av rastlöshet - det som jag brukar tänka på som avtändningen. Jag har varit så uppe i boken att jag får kallsupar när jag lämnar den.

 2. Farlig förmåga - Jessica Spotswood
  Låt mig citera recensionen: "Jag brinner under kärleksscenerna, får rysningar när det är spännande och blir arg när de bråkar. Jag brände igenom den här boken så fort jag bara kunde och läste varje ledig minut."

 3. Rädda mig inte! - Tahereh Mafi
  Jag tyckte att den första boken var lite FÖR intensiv, men bok nummer två har helt perfekt i intensitet.

 4. Delirium - Lauren Oliver
  Jag älskar det förbjudna i den här boken, och den första boken i serien är fortfarande bäst. 


__________________________________________________________________________________

fantasy/sf

Recension: Hollow City - Ransom Riggs

08:35

I Miss Peregrine's Home For Peculiar Children reser Jacob och hans pappa till en ö, vars namn är det sista Jacobs farfar säger innan han dör. Jacob har hela sitt liv fått höra konstiga berättelser berättade av farfadern. När han och hans pappa väl kommer till ön råkar Jacob hamna i en tid och får reda på att alla dessa berättelser är sanna.

Jacob träffar inte bara flera barn med fantastiska förmågor - han får också veta att han själv är "peculiar" - han har själv en kraft. Han kan se och känna hollowcast - peculiars värsta fiende. I slutet av första boken blir Jacob och alla barnen tvungna att lämna ön efter att deras ymbryne - den som vakar över dem - blivit skadad. Nu måste de snabbt ta sig till London för att hitta någon som kan göra henne frisk igen. Och det måste gå fort. Ymbrynen Miss Peregrine måste få hjälp inom ett par dagar, annars kan hon vara förlorad för alltid. I så fall kommer Jacob aldrig kunna ta sig tillbaka till sin egen tid och sina föräldrar.

Jag är av den här typen som inte jättegärna läser på engelska. Jag är helt enkelt inte tillräckligt bra på det för att fånga upp alla stämningar och nyanser. Det fantastiska med att läsa den här boken är att det inte gör så mycket. Den är så spännande att jag i alla fall är helt och fullt fast och knappt kan sluta läsa. Dessutom är språket så himla enkelt, samtidigt som jag faktiskt lyckas snappa upp nyanserna (jag kanske helt enkelt har blivit bättre på engelska på senaste tiden? Borde utforska detta mer!).

Något som jag älskar med dessa böcker är att barnens olika förmågor inte är enbart superkrafter. Den lilla Olive är lättare än luften och kan sväva högt upp - men hon kan inte stänga av sin kraft. Om ingen håller i henne flyger hon högre och högre och högre tills ingen någonsin kan nå henne. Barnens krafter är lika mycket förbannelser som välsignelser, och jag tycker att det är väldigt intressant. Jag upplever att krafter av det här slaget i många andra böcker är ensidigt positiva - medan de här ges mer djup och får vara både bra och dåliga.

Jag skrev senast igår att andra boken i serier oftast är den tråkigaste. Jag tycker nog att den här är ännu bättre än den första. I Miss Peregrine's Home For Peculiar Children presenteras hela världen, medan den i Hollow City får chansen att flyga. Barnens resa från Wales till London är stressande, spännande och fruktansvärt händelserik. Hack i häl på dem jagar fienden, och hela boken är väldigt dramatisk och den hinner liksom ALDRIG vara still. Precis när en tror att barnen ska få pusta ut händer något annat än mer spektakulärt än det som varit och hela grejen är igång igen.

Jag uppskattade verkligen läsningen av den här boken och ser mycket fram emot att läsa nästa. Jag vill att den ska komma typ nu. Alltså NU. Okej?

Hollow City | Ransom Riggs | 396 s. | Quirk Books | 2014
__________________________________________________________________________________

30 dagar

Dag 04 – Favoritbok i din favoritserie

10:07

I torsdags berättade jag om mina två favoritserier, och jag kommer presentera en bok ur varje serie.

I många serier brukar den andra boken vara den tråkigaste. Ett undantag hittas i Den mörka materian. Jag tycker att den andra boken - Den skarpa eggen - är den allra bästa! Jag sörjer lite att de aldrig gjorde klart hela filmserien för övrigt. Hade varit fint att se den här som film, även om den första boken förstås är mycket bättre än filmen.

I Delirium-serien är det nog den första boken som är min favorit. Det är då som Lena introduceras till allt det som är förbjudet. Jag tycker att det ofta är de första böckerna som är bäst, då en liksom bjuds in till hela den där världen i serien, även om det såklart finns undantag (Den mörka materian, Harry Potter, Engelsforstrilogin för att ta några exempel).

P.S. Jag har varit sjuk, och därmed blev det inte av något om mina anteckningsböcker. Men jag lovar att det kommer! Håll ut! D.S.
__________________________________________________________________________________

Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 7 – 10 februari

17:45

Veckans jerka lyder:

Hur håller du reda på alla böcker som du har läst? Förlitar du dig helt på din blogg eller har du en backup plan att dela med dig av?

Förra året förlitade jag mig helt på bloggen, året innan dess hade jag även Goodreads som jag använde. Innan DET brukade jag skriva i en liten bok, men slutade med det när jag började blogga ordentligt. Jag hade faktiskt tänkt visa upp en liten sådan bok här i bloggen, antingen imorgon eller på söndag! Nu har jag lovat, så då måste det blir av!

Nu har jag precis invigt en liten skrivbok att skriva ner alla böcker jag läser i, plus att jag har bloggen PLUS Goodreads. Kom att tänka på att det blir svårt att kolla bloggen varje gång under zombieapokalypsen som jag behöver veta vad för böcker jag läst liksom.
__________________________________________________________________________________

30 dagar

Dag 03 – Din favoritserie

08:02

Eftersom jag tror att ni fattat nu att min favoritserie - alla kategorier - är Harry Potter, så ska jag inte tjata om det. Istället tänker jag ta upp mina två bästa serier.

Redan efter att ha läst Resten får du ta reda på själv insåg jag att jag och Lauren Olivers författarskap skulle bli ett tight par. Delirium gjorde mig inte besviken, och nu är den nog en av mina allra bästaste serier. Jag har nämnt ett flertal gånger att det är den av alla dystopier som jag finner mest dystopisk - och det kanske är just därför jag gillar den så mycket. Men jag vet inte riktigt.

En kärlek som jag bekantade mig med förra julen var Den mörka materian. Alltså, det finns inte ord till att beskriva vad jag känner inför dessa böcker ens, så jag tänker faktiskt inte försöka mig på det.

__________________________________________________________________________________

utmaningar

Februaris hyllvärmare

08:27

Jag kom på att jag ju missade i min månadssammanfattning att plocka fram tre nya hyllvärmare och att presentera hur det gick förra månaden (vilket också går att se här). Jag tänker att det kanske är bättre om jag även i framtiden skriver ett separat inlägg för min hyllvärmarsammanfattning, så det här blir det första.

Januaris hyllvärmare var följande:
1. Sweeney Todd
2. Agnes Cecilia - Maria Gripe
3. Black Beauty - Anna Sewell
Av dessa nådde jag målet och läste en (Agnes Cecilia).

Februaris hyllvärmare blir dessa:
1. Den skräckfyllda skolan - Lemony Snicket

En gång i tiden blev jag helt besatt av att samla alla Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. När jag väl hade alla kändes det inte så himla spännande längre. Nåja, jag måste ju läsa klart serien någon gång. Det här är del nummer fem. och den är ju varken lång eller speciellt svårläst.

2. Apelsinflickan - Lena Kallenberg
Den här läste jag när jag gick i mellanstadiet - kanske femman, sexan? Vill minnas att jag tyckte oerhört mycket om den, och därför köpte jag pocketvarianten på bokmässan 2012. Sedan dess har den blivit stående.

3. Här - Kristín Ómarsdóttir
Sommaren 2012 volontärade jag på bästa bokhandeln Hallongrottan. Det var inte bra för min ekonomi. Förutom den här eminenta postern fick jag även med mig Här och När jag letar efter Max. Har inte läst någon utav dem. 

Ingen utav böckerna är speciellt tjocka. De går från ca 190 sidor (Här) till ca 240 sidor (Den skräckfyllda skolan), så jag tycker väl att det inte är för mycket begärt att hinna med minst en!

P.S. Jag har postat mig första recension på Swedish Zombie! Ni har väl inte missat den? Ta en titt här för att läsa vad jag tyckte om Spring så fort du kan av Sofia Nordin! D.S.

Edit från mobilen: aaaah! Missade visst en länk! Här är den: http://www.swedishzombie.com/2014/02/sofia-nordin-spring-sa-fort-du-kan.html?
Stoppar in den när jag sitter vid en dator. 
__________________________________________________________________________________

David Levithan

Top Ten Books That Will Make You Cry

09:15

I den här veckans Top Ten Tuesday ska det bli en lista med gråtiga böcker. Ni som gillar gråtiga böcker borde för övrigt spana in min etikett gråtvarning - där hamnar alla de böcker som jag recenserat och som fått mig att börja gråta! Det här kommer dock bli de tio med störst gråtvarning.

1. I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början - Kristian Gidlund
Den här borde vara så obvious att jag inte ens borde behöva förklara. MEN: Hallå cancer? Drömmar som aldrig blev uppnådda? En ung man som aldrig kommer bli pappa, trots att han blivit världens bästa pappa? Räcker det så?

2. I kroppen min: vägsjäl - Kristian Gidlund
Och den här behöver lika lite motivering den.

3. Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren
Alltså, när jag läste den här hade jag exakt varenda replik i huvudet ungefär en halv sekund innan jag läste den. Jag tyckte den var HEMSKT när jag var liten, men om möjligt tycker jag den är ännu sorgligare nu. Grät så det skvalade.

4. Jag, En - David Levithan
Alltså, slutet på den här. Det oundvikliga slutet, som en vill ska bli annorlunda. Men som omöjligt kan bli på något annat sätt. Så himla sorgligt!

5. Förr eller senare exploderar jag - John Green
Den här är ju också rätt uppenbar. Cancer är verkligen en gråtgaranti. Alla gånger.

6. Just Kids - Patti Smith
Bara det faktum att den här boken börjar "Jag sov när han dog.” räcker. Det börjar med slutet, med döden.

7. Pojken i randig pyjamas - John Boyne
Jag vet inte om jag grät så himla mycket när jag lyssnade på ljudboken - däremot när jag såg filmen! Jag låg ensam hemma och var sjuk och typ GRÄT ut all feber. Så sorgligt var det.

8. Kärlek är ett blandband - Rob Sheffield
Den här tog det ungefär tusen år för mig att läsa ut för att den var så sorglig. Orkade helt enkelt inte läsa klart hela på en gång. Tror inte att jag lämnade ett enda kapitel ogråtet.

9. Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian
Det här är en av de böcker som jag läst flest gånger i mitt liv. Och jag har inte läst den en enda gång utan att gråta ohämmat. Så himla fin och bra och sorglig bok. Alla borde läsa den här boken. Många, många gånger.

10. Harry Potter och dödsrelikerna - J.K. Rowling
Det här är typ den viktigaste punkten på min lista. Första gången en läser ut Harry Potter. Det är en utav mina största sorger i livet - att Harry Potter tog slut.
__________________________________________________________________________________

fantasy/sf

Recension: Stjärnmärkt - Jessica Spotswood

08:41

Det är lustigt vilken bild en har av böcker några månader efter att en läst dem. Nu när jag började läsa Stjärnmärkt var jag inte superpepp, eftersom jag ändå tänkte att Farlig förmåga var överdrivet superbra. Nu när jag skulle recensera Stjärnmärkt gick jag tillbaka för att läsa recensionen av Farlig förmåga, och inser att jag skrivit:
Jag älskar att den är så himla intensiv. Jag brinner under kärleksscenerna, får rysningar när det är spännande och blir arg när de bråkar. Jag brände igenom den här boken så fort jag bara kunde och läste varje ledig minut.
För det kan jag verkligen inte komma ihåg. Nåja, det kanske var bäst att jag började med boken med den förutsättningen, eftersom jag blev så glatt överraskad.

För övrigt vill jag också varna för SPOILERS under strecket för er som inte läst Farlig förmåga. 
___________________________________________________

I Stjärnmärkt befinner sig Cate hos systrarna i London. Systrarna som alltså egentligen är häxor. Konflikten mellan brödraskapet och häxorna trappas upp. Överstehäxan är sjuk och döende. Hennes rådgivare vill ge sig på brödraskapet - trots att häxorna inte alls är redo för ett krig. Samtidigt förväntas Cate bli nästa överstehäxa - eftersom hon antas vara häxan i profetian. Men vem av systrarna Cahill är egentligen häxan i profetian? Är det kanske Maura som vill handla först och tänka sen, eller är det kanske rent av Tess som är långt ifrån redo att ta befäl över alla häxor?

Som sagt hade jag helt glömt att jag gillade den första boken så himla mycket, och hade därför inga större förväntningar på den här. Jag blev därför glatt överraskad (åh, vad jag älskar att bli glatt överraskad av böcker!) när den visade sig vara superspännande! Jag kunde knappt sluta läsa, för jag bara ville veta vad som hände sen. Tycker att konflikten inom systraskapet är oerhört intressant, och även konflikten mellan Cate och Maura.

Jag gillar även att själva kärleksberättelsen inte får lika stort fokus i den här boken. Här handlar det mer om hur häxorna ska kunna få det bättre, och hur Cate ska kunna stoppa ett krig de inte är redo för - än vem en är kär i och sånt.

Det som jag irriterade mig på i förra boken irriterade jag mig inte alls på i den här. Kanske lite tack vare att jag inte kom ihåg att jag irriterade mig på det. För annars hade jag nog tänkt extra mycket på det när jag läst den här boken. Jag tyckte inte alls att den var lika förutsägbar som Farlig förmåga och det gjorde nog också att jag uppskattade den här mycket mer.


Stjärnmärkt | Jessica Spotswood | 362 s. | Rabén&Sjögren | 2014
__________________________________________________________________________________

30 dagar

Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger

09:00

Senast jag svarade på den här frågan valde jag Godnatt Mister Tom, eftersom det var en av mina absoluta favoritböcker när jag var yngre. Den här gången tänkte jag ta upp två stycken böcker, båda utgivna på samma förlag till och med! Det verkar dock som att jag skrivit om dessa böcker tidigare, så jag har helt sonika tagit samma text som jag skrev då.

Den ena är Cassie Palmers spöke av Vivien Alcock. Cassies mamma påstår att Cassie är ett medium. Men Cassie vill inte vara något medium. Hon vill bara vara en helt vanlig tjej. När hon ska försöka få kontakt med ett spöke för att bevisa för sig själv att hon INTE är ett medium lyckas hon med just det - att få kontakt med ett spöke. Och när hon väl fått kontakt med spöket blir hon inte av med det.

Bok nummer två är Sanne, gatubarn av Mecka Lind. Sanne bor i Köpenhamn och blir utslängd av sin mamma. När hon egentligen skulle ha gått i skolan måste hon klara sig själv på stadens vinterfrusna gator. Endast 13 år gammal behöver hon oroa sig för hur hon ska skaffa mat till nästan dag och hur hon ska överleva vintern.

Dessa två böcker är helt fantastiska, och om ni får möjlighet att lägga vantarna på dem tycker jag absolut att ni ska göra det! Sanne, gatubarn kan jag inte ens räkna till hur många gånger jag läst, så bra är den.

För övrigt är det lite sorgligt att jag knappt tycker att jag har tid att läsa om böcker längre. Jag kanske borde utnämna februari till en omläsar-månad? Tror inte jag hade speciellt mycket jag var intresserad av i utgivningsväg i februari, så det kanske är en bra månad att läsa om lite böcker på. Får klura på den!__________________________________________________________________________________

sammanfattning

Januari

14:10

Jag tycker att 2014 har börjat starkt. Totalt har jag läst sex stycken böcker, varav tre gick raka vägen in på listan över böcker jag gillar extra extra mycket.
Jag är med andra ord väldigt nöjd med läsningen den här månaden! Har typ hunnit recensera alla böcker också, fast två stycken har recdatum på måndag, så ni får vänta till måndag. Då kommer en publiceras här, och den andra blir min första recension på Swedish Zombie. Så håll utkik!

De böcker jag läst i januari är:
6. Beautiful Creatures : Det högsta priset, det största offret (bok 3) - Kami Garcia & Margaret Stohl
5. Pappersstäder - John Green
4. Stjärnmärkt - Jessica Spotswood
3. Spring så fort du kan - Sofia Nordin
2. Agnes Cecilia - Maria Gripe
1. I kroppen min: Vägsjäl - Kristian Gidlund


Totalt: 6 böcker.
Bästa bok: Pappersstäder eller I kroppen min.
Sämsta bok: Alltså, ingen var dålig den här månaden. Men om jag måste välja en så blir det Spring så fort du kan.
Största överraskning: Stjärnmärkt. Jag blev inte frälst av första boken, men blev det definitivt av den här.
Största besvikelse: Spring så fort du kan. Gillade första boken så himla mycket, men tyckte inte alls att Ante var en lika rolig huvudperson som Hedvig. Men ni får veta mer på måndag!
__________________________________________________________________________________

Instagram

Populära inlägg