Kvinnodagsläsning

08:08

Precis som jag gjort de två senaste åren (2013, 2012) tänker jag även i år tipsa om lite böcker som ni kan passa på att läsa idag när det är kvinnodagen och allt!

Vår kamp är en novellsamling som Mix Förlag släppt inför kvinnodagen. Det är alltså ett gäng feministisk noveller skrivna av olika svenska författare. Ärligt talat har jag bara hunnit läsa Jaguar av Julia Svanberg än så länge, men jag tycker att initiativet är så himla bra att jag tipsar ändå! Det bästa av allt är att om en inte vill läsa så många noveller går de dessutom att köpa styckvis. Jag tycker att Jaguar var fullkomligt fantastisk, som om ni bara ska köpa en, köp den! Dessutom: Om ni ännu inte är övertygade feminister kan ni läsa författarnas svar på varför de är feminister här.

Under stjärnor av glas handlar om Cordelia och hennes väninna som jobbar som skådespelerskor i 1800-talets London. De inser dock att de blivit alldeles för gamla för skådespelandet och bestämmer sig för att starta ett eget företag. Det är ju givetvis otroligt kontroversiellt, men deras affärer går riktigt bra. Så bra att de till och med snart kan byta upp sig från sin lilla källarvåning till ett hus!

Min mormor hälsar och säger förlåt hoppas jag verkligen att ingen missat! Jag hypar den här inför typ alla jag träffar, för jag gillade den så himla mycket. Boken är inte klockren att ta upp på en sån här lista, men jag är så himla glad över att Backman har skapat den fina karaktären Elsa. Elsa är sju år, en besserwisser som gillar Harry Potter och som har rejält med skinn på näsan. Hon är kaxig och målmedveten och det är fullkomligt omöjligt att inte älska henne.

Vad jag själv ska göra? Jag ska fortsätta varva Vår kamp med Prodigy innan jag ska bege mig in till stan för att äta tårta med F! för att fira att det är fler än jag som vill vara medlem i detta fantastiska parti. Efter det tänker jag vandra med alla andra tårtfirare till Mariatorget och demonstrera för makten över våra liv! Alltså, feminism ger mig en varm lyckoklump i magen och att vara feminist är som att hitta hem. Det är bland det finaste jag vet i livet.

Hur firar ni internationella kvinnodagen?
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg