Lista

07:33

Hittade den här listan hos UnderbaraClara.


Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Jag har lite lite svårt för att reda ut tillfällena, men antingen är det Svinalängorna av Susanna Alakoski eller så är det Foxfire av Joyce Carol Oates (vilken naturligtvis kan diskuteras om det är en vuxenbok eller ej).

Bok som förändrat mitt liv mest: Jag kan faktiskt inte komma på en enda bok som revolutionerat mitt liv. Det finns ingen bok som hjälpt mig upptäcka feminismen, eller liknande. Det är liksom internet som gjort allt sånt för mig. Det finns inte ens någon bok som jag kan säga fick mig att börja gilla böcker - för jag kan inte minnas att jag inte gillat böcker. Kärleken till böcker är så djupt inpräntad i hela mitt väsen att jag knappt kan föreställa mig att jag någonsin varit utan den. Men om jag ska säga någon kan jag ju säga Oel å faffa av Jan Carlquist, eftersom det var den boken som var den första jag läste själv.

Bok jag tycker är överskattad: Alltså gud, har sagt det här så många gånger, men alltså Twilight. VAD. ÄR. GREJEN? Fattar ej.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Magnus Nordin. Hans böcker lämnar mig bara med en känsla av att inte ha blivit tillfredsställd, men jag fortsätter ändå försöka. För det LÅTER ju liksom bra.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Ehe, var ska jag börja? Svindlande höjder och Brott och straff är två stycken som jag fortfarande inte läst klart. Men som jag åtminstone alltid kryssar i på alla listor att jag läst.

Jobbigaste bok jag läst: Det beror lite på om det är jobbig som i tung att läsa eller psykiskt jobbig som menas. Om det handlar om tung att läsa måste jag nog säga första gången jag läste Kafkas Processen. Fattade inte något av varför någon ens ville läsa den boken. Andra gången var den bättre. Rent psykiskt... så tja, Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall är en av de jobbigaste, men är osäker på om det är DEN jobbigaste.

Läser helst: I vanliga fall skulle jag säga fantasy och ungdomslitteratur - allra helst dystopier. Just nu känner jag mig dock lite mätt på det (HUR KUNDE DET HÄNDA?), så för tillfället vill jag allra helst läsa gamla fina klassiker och böcker om typ... politik? (Och jag läser det här och tycker själv att jag låter som världens torris, men tycker för tillfället att det är superintressant)

Önskar att jag läste mer: Lyrik och noveller kanske. Lyrik och noveller lämnar mig liksom ofta med en "meh"-känsla. Därför undviker jag det i största möjliga mån. Ibland händer det ju dock att jag snubblar över något som är riktigt, riktigt bra. Och då är det så bra att jag inte vet var jag ska göra av mig själv. Så jag tänker att om jag ägnade mer tid åt att leta efter lyrik och noveller jag gillar, så skulle jag kunna hitta fler sådana fantastiska guldkorn.

Bästa barnboksförfattaren: Eh, oj. Så svårt. Men Maria Gripe kanske?

Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Deckare. Det är sällan jag gillar deckare nuförtiden. Det är inte så att jag ogillar deckare, det är bara det att jag inte gillar dem. De är liksom bara... ointressanta (OBSOBS! De flesta. Jag hittar sällan deckare jag gillar, men det händer faktiskt. Allt som krävs kan vara en ovanlig miljö, eller något inslag jag gillar extra mycket. Typ internatskolor. Alla berättelser blir bättre på internatskolor).

Roligaste bok: Nu var det förstås alldeles för lång tid sen jag läste om den, men skrattade så jag grät när jag läste Liftarens guide till galaxen. Måste försöka leta reda på ett ex och läsa igenom alla fem igen.

Bok som berört mig mest: Tycker det är så svårt att svara på sådana här frågor, eftersom jag har en tendens att glömma hur mycket jag gillar böcker. Men jag tror kanske Inte som andra döttrar av Deborah Spungen, eller Vingklippt ängel av Berny Pålsson.

Recensera din senast lästa bok: I skrivande stund har jag precis läst klart Maria Svelands Hatet. Givetvis kommer den få en ordentlig recension senare, men kort: Gillar den mycket. Blir helt klart berörd, även om Sveland tappade mig lite i slutet. Det kan nog i och för sig lika mycket bero på värmedåsighet som på boken. Ska reda ut det här till det är dags för en ordentlig recension.

__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg