Recension: Shopstop - Gunilla Brodrej

07:53

När jag slängde iväg en förfrågan om recex till Atlas trodde jag att Popmusik rimmar på politik skulle bli min stora favorit av de två jag beställde. Men det visade sig bli den här.

Gunilla Brodrej bestämde sig för att inte konsumera onödiga saker på ett helt år. Inga strumpbyxor, skönhetsprylar, hårfärg, ingenting förutom mat och transport och annat som är absolut nödvändigt. Boken Shopstop: Rapport från ett celibat innehåller Brodrejs dagbok från perioden, blandat med intervjuer med olika personer.

Medan jag packade inför Östersundsresan var jag tvungen att plocka ur den här boken, men i sista stund bläddrade jag lite i den och tänkte "jag tar den i handen om jag så måste", för det tog bara ett par sidor innan den fångade mitt intresse så pass att jag inte ville lämna den hemma. Det som jag mest fått ut av att läsa Shopstop är inspiration. I mitt liv är ett år fortfarande väldigt lång tid, och jag vet inte om jag skulle vara beredd att följa Brodrejs exempel och sluta konsumera onödiga saker i ett helt år. Däremot tänker jag att jag definitivt vill dra ner på min konsumtion av till exempel kläder och saker som jag köper för köpandets skull.

Jag vet att Brodrej fått mycket kritik för det här projektet. Dels för att hon som privilegierad har möjlighet att välja bort konsumerandet. Jag tycker att Brodrejs svar på det i boken är bra - att det inte betyder att hon inte ska göra det. Jag kan också hålla med henne om att det finns en bild av folk som försöker vara miljövänliga osv som präktiga, och att det nästan ses ned på dessa (kanske för att de gör något som alla borde göra, och därmed belyser andra personers svagheter och därmed ger dem skuldkänslor?). Jag tycker även att Brodrej belyser det hela bra från olika vinklar: Varför vi konsumerar, hur inpräntat det är i våra hjärnor, varför vi bör eller inte bör konsumera osv.

Det är en väldigt intressant bok, och jag tycker att alla åtminstone borde bläddra lite i den. Även om jag inte kommer stänga av all onödig konsumtion helt kommer jag härmed åtminstone reflektera mer över vad jag köper och varför jag gör det.

« Shopstop: Rapport från ett celibat | Gunilla Brodrej | 239 s. | Atlas | 2014 »
« Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

1 kommentarer

  1. Något jag dagligen försöker tänka på, men lätt är det inte! Det är verkligen inpräntat att man ska allt och köpa så mycket man kan!

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg