Sagan om Sagornas kurs i Biblioteksvett: Lektion 1-3

07:52

Den här kursen i biblioteksvett kom till efter att jag efter noggranna, ytterst vetenskapliga observationer konstaterat att det är en bristvara nu i dessa moderna tider. Kursen genererar dessvärre inga högskolepoäng (eh, jag jobbar på den delen), MEN ni kan ta den helt gratis här på min fina blogg (och vi vet ju att allt som är gratis är GOTT). Dessutom garanterar jag att du får färre sura blickar av bibliotekspedanter som jag själv.

Kursen är på heltid (under några minuter, ungefär lika många minutrar det tar att läsa de olika delarna faktiskt) och helt webbaserad. I övrigt är det enbart självstudier. Alla lektioner är utformade utefter empiriska exempel och tar alla upp saker som bör undvikas på ett bibliotek. Kursen kommer publiceras i tre delar, varav detta är den första och innehåller lektion ett till tre. Del två kommer innehålla lektion fyra till sju. Del tre kommer innehålla lektion åtta till tio. Ingen föranmälan krävs. Alla som skickar in examination kommer betygsättas.

För att genomgå kursen behöver du ett par saker, nämligen följande:
Ett bibliotek.
Ett lånekort på samma bibliotek (vilket går att fixa snabbt och helt gratis om du pratar med personalen på ditt bibliotek).
En mobiltelefon.
Till vissa uppgifter behövs även en vän.

Kurslitteratur:
Valfri biblioteksbok. Det kan hända att du behöver fler böcker, beroende på hur snabb du är på att läsa och hur svårt du har för att lära dig uppgifterna.

Examination:
Video på dig när du sköter dig på biblioteket. Videon betygsätts med en A-F-skala, där A är bäst och F är underkänt. Sista inlämningsdag: 31 juli 2038, kl 23:59.

Betygskriterier:
A - du kan uppvisa kunskap inom samtliga områden som kursen tar upp.
B - du kan uppvisa kunskap inom minst nio områden som kursen tar upp.
C - du kan uppvisa kunskap inom minst åtta områden som kursen tar upp.
D - du kan uppvisa kunskap inom minst sju områden som kursen tar upp.
E - du kan uppvisa kunskap inom minst sex områden som kursen tar upp.
F - du kan ej uppvisa kunskap inom fler än fem av dem områden som kursen tar upp.

__________________________________________________________________________________

Lektion 1: Stäng av ljudet på mobiltelefonen

Att en glömmer att stänga av ljudet på mobiltelefonen kan hända även den bäste (inklusive undertecknad). Om telefonen då skulle ringa eller göra ett ljud ifrån sig medan du sitter på biblioteket bör du snabbt stänga av ljudet för att inte störa de som sitter runt omkring. Du bör alltså inte låta telefonen ringa upprepade gånger med ljudet på.

Självstudier: Gå till biblioteket och öva på att läsa i din biblioteksbok utan att ha ljudet på telefonen på.
__________________________________________________________________________________

Lektion 2: Om din telefon ringer

Ibland kan det hända att telefonen ringer när du sitter på biblioteket. Om det händer bör du istället för att svara förslagsvis skicka ett sms till den som ringde för att meddela personen att du sitter på biblioteket och inte kan ta hens samtal just nu. Alternativt samlar du ihop dina saker och går ut för att ringa upp personen.

Självstudier: Gå till biblioteket och öva på att läsa i din biblioteksbok. Be en vän ringa dig och låt bli att svara.
__________________________________________________________________________________

Lektion 3: Om du ändå måste svara

Ibland kan det förstås hända att något har hänt som gör att du absolut måste svara. Till exempel kan det vara en förälder som hamnat på sjukhus, eller en arbetsgivare som ringer för att göra intervju. Om det går: Håll samtalet så kort som möjligt. Om du inser att samtalet inte går att hålla kort samlar du istället ihop dina saker och tar med dessa ut. Då kan du fortsätta samtalet där du inte stör någon annan.

Självstudier: Gå till biblioteket och öva på att läsa i din biblioteksbok. Sitt kvar till du får ett viktigt samtal som du måste svara på. Öva på att hålla samtalet kort alternativt att samla ihop dina saker med en hand
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

1 kommentarer

Instagram

Populära inlägg