Sagan om Sagornas kurs i Biblioteksvett: Lektion 4-7

08:07

Igår postade jag första delen av min kurs i biblioteksvett. Om du missat första delen, som även innehåller instruktioner för examinationsuppgift och betygskriterier bör du läsa den först. Den hittar du här. Här kommer lektion nr fyra till och med sju. Resterande lektioner kan du läsa här imorgon!
__________________________________________________________________________________

Lektion 4: Prata inte privata samtal om saker du gjorde igår eller i helgen eller hur varmt badvattnet var

Förmodligen är det ingen annan på hela biblioteket förutom du själv som är intresserad av att höra hur varmt badvattnet är eller vad du gjorde i helgen, eftersom de andra som är på biblioteket är där för att läsa sin bok. Om de hade velat lyssna på vad du gjort i helgen hade de förmodligen frågat dig. Fast på ett annat ställe.

Självstudier: Gå till biblioteket och öva på att läsa i din biblioteksbok utan att prata med någon.
__________________________________________________________________________________

Lektion 5: Biblioteket eller dess tysta läsrum är inte ditt privata kontor

Vissa verkar tycka att det rummet med en skylt som säger "Tyst läsrum" på dörren är ett bra rum att gå till när de ska ringa telefonsamtal, eftersom resten av biblioteket då inte störs. Problemet är bara det där lilla ordet på dörren - "tyst" - vilket helt enkelt betyder att det ska vara tyst i just det rummet. Där för bör du inte gå in dit för att prata högljudda samtal, ens om de är jobbrelaterade. Det är bättre att du går ut ur biblioteket om du vill ringa den typen av samtal.

Självstudier:  Gå till biblioteket och öva på att läsa din biblioteksbok i det tysta läsrummet. Gå ut för att ringa ett samtal och kom sedan tillbaka när du är klar.
__________________________________________________________________________________

Lektion 6: Ät inte saker som prasslar mycket

Eftersom ett bibliotek är en plats för att läsa böcker och kanske plugga bör det även finnas ro för det. Det betyder att mat eller godis paketerat i plast som prasslar mycket. Lämpliga ätbara saker att ha med sig är till exempel banan eller en smörgås i plastfolie (vilket låter lite, men inte störande mycket). Undvik saker som till exempel chips, äpplen eller knäckemackor som låter väldigt mycket.

Självstudier: Gå till biblioteket och ta med dig mat som är tyst. Öva på att äta den samtidigt som du läser i din biblioteksbok.
__________________________________________________________________________________

Lektion 7: Om du vill titta på en video eller lyssna på musik

En fantastisk pryl att ha med sig på bibliotek är den eminenta uppfinningen hörlurar. Hörlurarna kan du koppla in i din telefon, dator eller platta så att du kan lyssna på musik eller titta på en video utan att någon annan hör att du gör det. I princip alla telefoner, datorer och plattor har utgång för hörlurar. Hörlurarna gör att ingen annan störs av din musiklyssnande, samtidigt som du själv kan njuta av din musik (tro det eller ej, men alla har inte samma musiksmak som du). Och du, glöm inte kolla så att hörlurarna faktiskt sitter i ordentligt.

Självstudier: Gå till biblioteket och lyssna på musik eller titta på en video med hörlurar på.
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg