Sagan om Sagornas kurs i Biblioteksvett: Lektion 8-10

07:30

Här kommer nu den tredje och sista delen i min kurs i biblioteksvett. Om du missat de två första delarna, inkluderat instruktioner för examination och betygskriterier bör du läsa dessa först. Del ett hittar du här, och här finner du del två. Här kommer alltså den avslutande delen innehållande lektion åtta till tio.
__________________________________________________________________________________


Lektion 8: Rita inte i biblioteksböckerna

Brukar du rita i dina egna böcker? Oavsett om du gör det eller inte bör du inte rita eller skriva i biblioteksböcker. Det är fler än du som ska läsa dessa, och böckerna håller betydligt längre om inte alla skulle rita i dem. Om alla ritade i biblioteksböckerna skulle ju texten inte gå att läsa till slut. Om du vill lämna ett meddelande till nästa läsare kan du göra detta på en lös lapp som läggs mellan bokens sidor.

Självstudier: Öva på att läsa din biblioteksbok och lämna ett meddelande till nästa läsare på en lös lapp.
__________________________________________________________________________________

Lektion 9: Det går att gå försiktigt i trapporna

Om du mot förmodan skulle ha hittat ett bibliotek som har trappor (jag har hittills bara hittat ett, och jag är ändå tjejen med sju bibliotekskort) är det inte tillfälle att stompa hårt i trapporna som om du var en sur tonåring. Prova istället att gå försiktigt i trapporna så att ingen annan störs.

Självstudier: Gå till ett bibliotek med trappor. Öva på att gå upp och ner i trapporna utan att någon annan störs. Om du inte har tillgång till ett bibliotek med trappor kan du öva i dina trappa hemma, i skolan eller på något annat ställe.
__________________________________________________________________________________

Lektion 10: Högljudda bebisar

Missförstå mig rätt - ingen är gladare än jag över att barn introduceras till biblioteket så pass tidigt att de inte ens kan läsa. Bibliotek är ungefär den bästa uppfinningen någonsin och den bästa resebyrå du och ditt barn någonsin kommer besöka. Om ditt barn är väldigt ledset och skriker högt kan det dock för allas trevnad vara bättre om du uträttar dina biblioteksärendet så fort du kan. Du bör alltså inte stanna i en halvtimme och promenera runt bland hyllorna och rumstera bland böckerna. Det är bättre att du gör detta medan din bebis sover.

Självstudier: Ta med din bebis till biblioteket. Om hen skriker, försök uträtta dina biblioteksbestyr så fort du kan. Om du inte har någon bebis att tillgå kan du be en vän skrika lite. Vännen klarar sig mycket bra själv, så hen kan du lämna utanför medan du uträttar dina ärenden på biblioteket i lugn och ro.
__________________________________________________________________________________

Sammanfattning av kursen

Nu var kursen i biblioteksvett slut. Jag hoppas att jag i framtiden möter fler som gått min kurs och därmed tar mer hänsyn till andra på biblioteket. Sammanfattningsvis skulle jag kunna sammanfatta kursen med följande punkter:
  • Var tyst
  • Ta hänsyn till andra som i lugn och ro vill läsa sina böcker eller göra sitt skolarbete
  • Förstör inte böcker

Tack till alla deltagare. Möjlighet till utvärdering kommer publiceras snarast.
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

1 kommentarer

  1. Bra kurs! Borde gå som följetong i alla dagstidningar så att allmänheten kan ta del av den. De flesta uppför sig bra, men sedan finns det dem som är i desperat behov av denna kurs (fast det kommer de själva tyvärr aldrig att inse).

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg