Böcker som petar på precis rätt punkter

07:56

Tidigare i veckan när jag läste Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande reflekterade jag en del över en sak, nämligen denna:

Hur mycket vilka böcker vi läser och vad vi tycker om dessa säger om vilka vi är.

Jag kan inte ljuga och säga att jag inte älskade Egenmäktigt förfarande. Men jag vet inte hur jag ska kunna recensera den här boken utan att samtidigt blotta en alldeles för stor del av mig själv, som jag inte vet om jag vill visa upp här. Något liknande tänkte jag när jag läste Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna, som fortfarande står orecenserad.

Att skriva vad jag tänker om dessa böcker, som påtat i mitt inre på ett fantastiskt och ibland extremt olustigt sätt, skulle vara att skriva om mig själv. Och det är inte mig den här bloggen handlar om (även om jag i vissa situationer varit mer öppen om mig själv än vad som varit 100% bekvämt, för att det på ett sätt är oundvikligt. Av ovan nämnda anledning). Samtidigt kan jag ju inte förklara vad känner inför att läsa dessa berättelser utan att delge er den biten av mig själv. Jag inser också att genom att skriva det här inlägget kanske jag redan har gjort det (ni får jättegärna låta bli att dra några förhastade slutsatser utifrån det här, tack!).


Det här får mig också att återinse (i brist på bättre ord) hur extremt individuell läsningen av en bok är. Trots att jag redan vet det får jag en djupare insikt om att ingen kan läsa den här boken precis som jag. Ingen kan känna exakt på pricken precis som jag, för ingen är exakt på pricken precis som jag. Vilket är både svindlande och fantastiskt på samma gång. Ingen annan än jag har levt mitt liv och kan läsa in precis det i just dem orden. Samtidigt som kärlek är universellt, och det knappast finns någon som ensam om att ha vissa känslor.

Har ni någon gång läst en bok som ni inte velat recensera, för att den liksom betyder "för mycket"?
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg