Recension: Född fenomenal - Josephine Bornebusch

09:16

Rut skriver dagbok, eftersom hon tycker att det är viktigt att bevara sin berättelse för eftervärlden. Vad är det som gör Rut så himla speciell då, att hennes liv måste dokumenteras utan några som helst luckor? Tja, ingenting egentligen. Förutom att hon är exceptionellt smart - enligt henne själv. 

Förutom ovanligt bra självförtroende och ett nästan maniskt intresse för andra världskriget och Anne Frank är Rut en rätt vanlig tjej som behöver ta itu med rätt vanliga problem. En kille som hon avskyr som hon blir kär i och en skolklass som inte vet att den definitivt vill åka på klassresa till Amsterdam, till exempel.

Det som gör den här berättelsen exceptionellt bra är alltså den exceptionellt smarta och fantastiska Rut. Redan på sidan åtta (det vill säga två sidor in i själva berättelsen efter försättsblad och sånt) menar Rut att hon är lite smartare än gemene man. Jag gillar verkligen öppningen av den här boken. Läsaren kastas in i Rut på en gång. Ingen uppstart, inga krusiduller utan bara 100% Rut.

Utöver exceptionellt smart är Rut också exceptionellt rolig. Hennes tankegångar påminner stundvis om mina egna - hon kastas från ett ämne till ett annat på ett par rader utan att det finns någon synlig koppling mellan (men självklart finns det en lång associationskedja bakom). Det kan hända att alla tänker på det här sättet, men det kan jag ju inte veta eftersom att jag inte provat att tänka någon annans tankar. Jag och Rut verkar i varje fall fungera på ungefär samma sätt. På flera sätt påminner Rut även om Elsa i Min mormor hälsar och säger förlåt. Rut är väl lite som en äldre version av Elsa, och ni vet ju hur mycket jag avgudar Elsa. Jag uppskattar också extremt mycket att det här är en tjej som uppskattar sig själv och kan njuta av att vara just den hon är - vilket jag upplever är extremt ovanligt i ungdomsböcker. Dessutom är det en bok med riktigt vettiga värderingar i ämnen som utseende, välgörenhet med mera. 

Jag har funderat lite på om det egentligen finns något negativt med den här boken, men alltså nej. Förstår ärligt talat inte hur någon skulle kunna ogilla den (enlighten me jättegärna om ni inte gillade den! Är så intressant med folk som inte uppfattar böcker som en själv!), så tycker alla borde ta sig en titt på den.

« Född fenomenal | Josephine Bornebusch | 272 s. | BonnierCarlsen | 2014 | Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 1. Jag har läst denna bok. (Påtvingat på svenska lektionen). Jag tycker inte alls att den är så ¨fenomenal¨ som du vill beskriva. Mina åsikter lyder att varken miljö eller personbeskrivning har några kvalitér och budskapet av boken är lite väl gömd. Rut är en självgod person som tycker för mycket om sig själv vilket jag definitivt kan känna igen mig vid. Men tycker inte hennes handlingar gör rättvisa. Hon beskriver ju faktiskt själv att hennes klasskompisar liknar och tänker som djur. Varför en sådan lätt kamp isåfall? hennes lugn ändras ju längre in man kommer i boken vilket baserar på att det hela bara varit en lögn. Hon vet inte alls vem hon är eller vad hon står för. Om jag skall läsa en bok vill jag läsa just DEN och inte hur bra en annan bok är. I detta fall Anna Franks dagbok, då skulle jag läst den istället med en gång inte sant? Hon skriver att hon inte vill bli bortglömmen, och de skulle inte jag heller vilja, om jag hade gjort något för att förtjäna denna ihågkommelsen. Josephine skulle tänka lite utanför ¨boxen¨ och göra denna bok mindre trovärdig om den verkligen ville hetta upp stämningen. Om du tycker att denna är en bra bok skulle jag verkligen rekommendera en av världens bästa böcker som någonsin har skrivits. Jag lovar att du ej kommer att ångra dig om du lånar denna på bibloteket. ¨Catwalk¨ av Jessica Spindler. Finns på både svenska och engelska. Mvh =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, får kolla in den! Är alltid mottaglig för boktips!

   Tycker det är intressant att vi uppfattar boken så olika. Jag skulle inte alls hålla med om att hon inte vet vem hon är. Under bokens gång förändras hon, och det är det som är nyckeln. Jag skulle säga att hon är väldigt säker på vem hon är, och att hon i berättelsen och alla händelser får henne att upptäcka saker om livet eller att omvärdera vad som är viktigt gör inte att hon baserat sitt tidigare jag på en lögn. Bara att hon var en annan person.

   Jag tänker också att det är naturligt att vilja att folk ska komma ihåg en - oberoende av om en gjort något värt att komma ihåg eller inte. Känner inte du också att tanken på att ingen i framtiden ens kommer veta att just du har levt? Rut söker ju efter ett sätt att förtjänas att bli ihågkommen på.

   Radera
 2. Hej! jag undrar efter budskapet i denna bok! Gillar även den, men har svårt att se budskapet. skulle vara tacksam för snabbt svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels så tänker jag att det är väldigt individuellt, och dels är det för lång tid sen som jag läste den. Så kan inte riktigt svara på det.

   Radera

Instagram

Populära inlägg