Recension: Jiroekonomi - Nina Åkestam

07:58

Jiro Ono driver en sushibar i Tokyo. Trots att verksamheten är rätt liten - endast plats för tio sittplatser, extremt lång väntetid och ingen serveringspersonal - har stället fått tre stjärnor i Michelinguiden. Hemligheten är att Jiro Ono helt enkelt valt att fokusera på kvalitet istället för kvantitet.

I Jiroekonomi utreder Åkestam vad som egentligen skulle hända med samhället och människorna om vi lärde oss lite mer av Jiro Ono. Om vi fokuserade lite mer på kvalitet än på kvantitet. Om vi snöade in på saker och fick ordentligt med tid för det vi gjorde istället för att göra 30 grejer samtidigt.

Det här är en av det Novellix kallar för facknoveller - ett nytt koncept som de lanserade nu i början av september. Ärligt talat förstår jag inte riktigt skillnad mellan vad en "facknovell" och en styckutgiven artikel skulle vara. Men jag antar att det handlar om själva styckutgivningen och att ordet "novell" ger en mysigare och mindre vetenskaplig klang än ordet "artikel".

Själva innehållet är det definitivt inget fel på i varje fall. Det Åkestam föreslår som en lösning på problemet med ekonomisk tillväxt är intressant och tankeväckande. Hon pekar i novellen (gud, här vill jag hemskt gärna skriven ARTIKELN pga tycker verkligen inte att det är en novell. Nåja, använder väl samma begrepp som Novellix även om jag tycker det är missvisande) på hur vi skulle kunna få ett bättre och mer hållbart samhälle om vi lärde oss lite mer av Jiro Onos sätt att driva sin verksamhet på.

Delvis så blir det en reflektion över hur vi måste revolutionera hela vårt samhällstänk. Vi måste bygga nytt från grunden. Samtidigt exemplifierar Åkestam det hon skriver på ett sätt som känns nära mig - som gör att jag kan relatera och förstå sammanhanget. Med andra ord blir det tillräckligt lättförståeligt för mig som inte kan något om det här ämnet annars. Eftersom jag inte är insatt i ämnet kan jag dock inte uttala mig om rimligheten i hennes påståenden. Men jag tycker helt klart att det är tankeväckande både på ett personligt och samhälleligt plan. Novellen får mig både att fundera på hur jag kan optimera mitt eget liv, samtidigt som jag funderar på hur vi ska lösa världsproblemen.

Om Novellix andra facknoveller också är lika lätta att ta till sig som Jiroekonomi är jag definitivt positivt inställd till konceptet. Jag tycker att det är intressant att jag kan skaffa mig punktkunskaper - att jag kan välja att fördjupa mig (eh, fast på ett ytligt plan förstås) i det här lilla ämnet utan att först behöva läsa en kandidat i företagsekonomi. Som ni kanske vet är jag något av en kunskapsnörd - jag älskar att lära mig saker och vill helst kunna ALLT. Själva lärandet är målet liksom. Att tillgodogöra sig kunskap. För det tror jag att dessa små facknoveller kommer vara perfekta. Plus att det tar ju inte så lång tid att läsa en sån här liten bok.

« Jiroekonomi | Nina Åkestam | 28 s. | Novellix | 2014 | Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg