Recension: Popmusik rimmar på politik - Anna Charlotta Gunnarsson

08:04

Nu är det rätt länge sedan jag läste ut den här, men vill ändå skriva om den. Ni som någon gång antingen har lyssnat på Pop och politik på radio, eller sett programmet på tv vet redan vad den här boken handlar om. För er som inte är bekanta kommer här en sammanfattning:

Programmet Pop och politik handlar precis om vad det låter som - pop och politik. Alltså hur politik påverkat populärmusik genom historien. I Popmusik rimmar på politik har programmet blivit ihopkokat till en bok. Boken är indelad i kapitel baserat på tema - som till exempel kan vara Melodifestivalen eller krig.

Det jobbigaste med den här boken är egentligen ett himla i-landsproblem. Det går fortare att läsa än att lyssna på låtarna som nämns. Det finns nämligen en spellista med alla låtarna, så att en ska kunna lyssna. Givetvis går det dock inte att lyssna på listan samtidigt som en läser, eftersom låtarna liksom är för långa för texten.

Utöver det har jag inga konkreta klagomål. Dock tycker jag nog att det är ett koncept som fungerar bättre både i radio och tv än som just bok. Jag blev lite okoncentrerad när jag läste, men vet med mig att jag har seriösa koncentrationssvårigheter när jag ska läsa fakta. Ändå är den här väldigt bra berättad. Ämnena känns relevanta och intressanta. Mycket fakta hinns med, samtidigt som författaren är personlig i berättandet. Faktan vävs in i anekdotiskt berättande snarare än beskrivs rakt upp och ner, vilket nästan är ett krav för att jag ska orka mig igenom en hel bok av det här slaget.

« Popmusik rimmar på politik | Anna Charlotta Gunnarsson | 249 s. | Atlas | 2014 | Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

1 kommentarer

  1. Radioprogrammet är en favorit så måste se till att läsa denna.

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg