Recension: Villig - Christina Wahldén

14:13

Trettonåriga Nora blir våldtagen inne på en skoltoalett av sin pojkvän. Hon berättar inte för någon, utan ligger kvar i sängen och vägrar gå till skolan. Trots det vet snart hela skolan att Nora anklagat Edvin för våldtäkt och alla tar Edvins parti. Skolan bryr sig inte, och polisutredningen går långsamt.

När jag var på pressfrukosten där den här boken presenterades berättade Christina Wahldén att hennes bok Kort kjol lånades ut 10 000 gånger förra året. Eftersom Kort kjol nu har några år på nacken ville hon skriva en ny bok - eftersom ämnet fortfarande uppenbarligen är aktuellt.

Och visst är ämnet fortfarande aktuellt, och visst är den här boken betydligt mer uppdaterad än vad Kort kjol är. Något som jag tyckte var ett problem med Kort kjol var att den var snäppet för instruerande, att det snarare kändes som ett beställningsverk från ungdomsmottagningen än en faktisk roman. Här tycker jag att Wahldén har kommit bort från det. En får mer insikt i karaktärernas faktiska känslor, och inte bara själva händelseförloppet. Ändå tycker jag att den fortfarande är liiiiite för känslokall - kanske för att vi får insikt i allas känslor förutom Noras, som jag faktiskt är brottsoffret.

Jag gillar hur saker i boken faktiskt problematiseras explicit. Jag tror att det är bra när det kommer till ungdomsböcker - att problematiseringen faktiskt behöver vara så tydlig. Jag gillar också att det ges en form av förklaring till varför Edvin blivit som han blivit - även om det inte är en ursäkt.

Ärligt talat blev jag rätt chockad när jag läste den här boken. Att ungdomar använder ask och instagram och sånt vet jag ju - men alltså att de är såhär sexuellt utsvävande när de är så unga?! Fungerar det såhär på riktigt? Herregud, visst var jag sexuellt aktiv i samma ålder, men alltså... inte på det här sättet. Känner mig som en oskyldig ängel i jämförelse. Ser egentligen inget problem i att ungdomar är sexuellt aktiva, utan tycker att sex gott kunde vara mindre stigmatiserat än vad det är. Men tänker att det finns ett problem med våldsamt sex bland ungdomar, på samma sätt som det blir problem med nollning på gymnasiet: den naturliga begränsningen infinner sig inte. Det blir för mycket. Med det inte sagt att Edvin i alla fall inte skulle ha blivit en våldtäktsman. Förmodligen skulle det ha skett ändå.

Hela berättelsen är väldigt hemsk och tänkvärd och jag skulle säga betydligt mer intressant än vad Kort kjol är. Medan Kort kjol i princip bara skildrar våldtäkten och det som kommer efter, skildrar den här ett större sammanhang. Hur våldtäkt blir normaliserat i ett samhälle. Hur killen blir kung och tjejen måste flytta.

För att få ännu mer kött på benen angående ämnet tycker jag också att tolv år gamla Flickan och skulden är högst aktuell (släpptes i reviderad upplaga för två år sedan). Läs den också!

« Villig | Christina Wahldén | 208 s. | Rabén & Sjögren | 2014 | Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg