Minnen kopplade till böcker

08:08

Jag vet inte hur det är med er, men några av mina allra starkaste minnen är starkt kopplade till böcker (förtydligande: minnen som jag minns tydligast). Jag kommer ihåg perioder i mitt liv som vilken typ av böcker jag läste. Jag minns en svår och infekterad 12-årig Anna med hjälp av Berny Pålsson och Deborah Spungen. Jag minns bilsomrar med hjälp av Rut-Emma. Jag minns stallet.se, hästdrömmar, Gyllene Tider och HV71 med hjälp av Pollux fullblodsserie. Guldkompassen får mig att minnas ett klassrum som luktade blyerts. Stalins kossor får mig att minnas att jag en gång träffade Susanna Alakoski (och den är för alltid den bok jag starkast kommer knyta till Alakoski - inte alls Svinalängorna, trots att jag läst även den). Med hjälp av Foxfire minns jag ungdomsbibliotekarien på Tumba Bibliotek - hon som blev besviken när jag inte kom dit och alltid plockade fram egna böcker till mig än till dem andra. Jag minns var jag läst, hur jag läst, när jag läst. Jag kan ta i böcker och minnas platser och lukter från läsningen av just den boken. Som om det egentligen vore en film som spelades upp i huvudet.


Jag tänker också på hur mycket dessa minnen faktiskt skulle kunna lura mig. Till exempel har jag bara ett enda minne från läsandet av Den hemliga historien. Det enda jag kommer ihåg är att jag sträckläste den i vår fåtölj hemma. Att jag var sjuk och hemma från skolan. I efterhand inser jag ju att jag omöjligt kan ha klämt alla 700 sidor på en endaste dag (goodreads säger att det tog 4 dagar, vilket ju också är jävligt snabbt), men det är så jag minns det. I och för sig kan det ju vara så att alla dagar såg precis likadana ut, och därför smälter ihop, jag vet inte.

Vad har du för minnen kopplade till böcker?

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Jag för läsdagbok, det är inget avancerat, jag skriver bara ner bokens titel, författarens namn och datumet då jag läste ut den. Men det roliga är när jag bläddrar igenom den kommer jag ihåg platserna där jag läste boken och grejer som hände under tiden jag läste. Så jag verkar också knyta minnen till böcker jag läser!

    SvaraRadera
  2. Håller med, (och vilket jättefint inlägg)men kan inte säga att det gäller alla böcker jag läst. Men vissa kan föra mig tillbaka till tillfället då jag läste dem först eller få mig att minnas saker - visst är böcker helt fantastiska ändå! :) ♥

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg