Mera vego - Sara Ask & Lisa Bjärbo

07:50

Jag fick den här boken i början av hösten, men kände mig inte jätteinspirerad att laga mat efter recept då. Därför har boken blivit liggande fram till nu, då jag bestämde mig för att helt enkelt hårdköra den ett par veckor.

Mera vego: Mat för hela familjen är alltså en kokbok med recept som fungerar både för den som vill prova på att äta mer vegetariskt och den som redan är veg (obs på att boken inte är helt vego dock, då recepten innehåller både mejeriprodukter och ägg). Recepten är indelade i fyra kapitel - "Kaos", "Vanlig vardag", "Äntligen helg" och "Sött och plock". I slutet av varje kapitel finns också ett infouppslag, som kan behandla bland annat vegomat till bebisen och vad en ska göra av sina rester.

Det som jag gillar allra bäst med den här boken är att den inte innehåller ett enda köttsubstitut så långt ögat kan nå. Det är ju liksom dödligt enkelt att slänga i quornbitar i en gryta när en är stressad, men den här boken är all about grönsaker.

Inte helt oväntat fastnar jag för alla grytor, eftersom jag är en grytperson. När jag skulle planera första veckan efter den här boken kom jag på mig själv med att skriva upp "Gul linssoppa" (s. 18), "Kikärtscurry" (s. 30) och "Linscurry i röd kokos" (s. 78) - allihopa kryddiga kokosmjölksbaserade grytor/soppor med citrus. Jag kände att det kanske var lite dumt att planera in tre så lika rätter samma vecka, så fick ändra om lite. Det dör jag dock inte av - alltså det finns typ ingenting i den här boken jag INTE vill äta. Tror definitivt att det här är den finaste kokbok jag äger. Nog för att bilder i kokböcker brukar vara fina och göra att maten ser aptitlig ut - men Mera vego har ovanligt välkomponerade bilder, med helt fantastiska färger.

I avsnittet som heter "Sött och plock" (självklart var jag tvungen att kolla in det även om det vara middagar jag skulle planera...) finns det recept vars blotta titlar får mig att stöna högt. Till exempel "Friterad avokado med limeaioli" (s. 133) och "Pannacotta med kardemumma och passionsfrukt" (s. 139).

Som sagt får dock boken minus för äggen och mejeriprodukterna, men ändå plus för att det finns tips på hur saker går att veganisera. Dock undrar jag varför inte dessa tips finns med i fler recept? Alltså att panera i ägg behövs ju egentligen inte. Det fungerar precis lika bra att pensla aubergineskivorna med lite vatten innan en vänder dem i paneringen. Och dessutom: Om de ändå besvärat sig med att ge tips på hur recepten går att göra helt djurfria - varför ser inte recepten ut så från början? Inget utav veganiseringstipsen går ut på att en ska ha i något jättekonstigt som ingen sett förut. (obs, det här gäller endast de recept som faktiskt går att göra veganska. Rätter som är baserade på till exempel haloumi som huvudprotein förstår jag är lite svåra att ändra på).

Jag kommer återkomma angående den här boken om ett par veckor, när jag hunnit laga flera recept ur! Så att jag kan berätta om hur maten faktiskt smakar också. Att den ser god ut är det ju liksom ingen tvekan om.

« Mera vego: Mat för hela familjen | Sara Ask & Lisa Bjärbo | 151 s. | Ordfront | 2014 »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Hellu! Du har blivit taggad hos mig under dagen! Tänkte att det kanske passade bra i lässvakan med lite TAGs? ;D http://bellasbok.blogg.se/2014/november/bok-till-film-gif-taggen.html

    SvaraRadera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg