Mera vego - Sara Ask & Lisa Bjärbo

07:50

Jag fick den här boken i början av hösten, men kände mig inte jätteinspirerad att laga mat efter recept då. Därför har boken blivit liggande fram till nu, då jag bestämde mig för att helt enkelt hårdköra den ett par veckor.

Mera vego: Mat för hela familjen är alltså en kokbok med recept som fungerar både för den som vill prova på att äta mer vegetariskt och den som redan är veg (obs på att boken inte är helt vego dock, då recepten innehåller både mejeriprodukter och ägg). Recepten är indelade i fyra kapitel - "Kaos", "Vanlig vardag", "Äntligen helg" och "Sött och plock". I slutet av varje kapitel finns också ett infouppslag, som kan behandla bland annat vegomat till bebisen och vad en ska göra av sina rester.

Det som jag gillar allra bäst med den här boken är att den inte innehåller ett enda köttsubstitut så långt ögat kan nå. Det är ju liksom dödligt enkelt att slänga i quornbitar i en gryta när en är stressad, men den här boken är all about grönsaker.

Inte helt oväntat fastnar jag för alla grytor, eftersom jag är en grytperson. När jag skulle planera första veckan efter den här boken kom jag på mig själv med att skriva upp "Gul linssoppa" (s. 18), "Kikärtscurry" (s. 30) och "Linscurry i röd kokos" (s. 78) - allihopa kryddiga kokosmjölksbaserade grytor/soppor med citrus. Jag kände att det kanske var lite dumt att planera in tre så lika rätter samma vecka, så fick ändra om lite. Det dör jag dock inte av - alltså det finns typ ingenting i den här boken jag INTE vill äta. Tror definitivt att det här är den finaste kokbok jag äger. Nog för att bilder i kokböcker brukar vara fina och göra att maten ser aptitlig ut - men Mera vego har ovanligt välkomponerade bilder, med helt fantastiska färger.

I avsnittet som heter "Sött och plock" (självklart var jag tvungen att kolla in det även om det vara middagar jag skulle planera...) finns det recept vars blotta titlar får mig att stöna högt. Till exempel "Friterad avokado med limeaioli" (s. 133) och "Pannacotta med kardemumma och passionsfrukt" (s. 139).

Som sagt får dock boken minus för äggen och mejeriprodukterna, men ändå plus för att det finns tips på hur saker går att veganisera. Dock undrar jag varför inte dessa tips finns med i fler recept? Alltså att panera i ägg behövs ju egentligen inte. Det fungerar precis lika bra att pensla aubergineskivorna med lite vatten innan en vänder dem i paneringen. Och dessutom: Om de ändå besvärat sig med att ge tips på hur recepten går att göra helt djurfria - varför ser inte recepten ut så från början? Inget utav veganiseringstipsen går ut på att en ska ha i något jättekonstigt som ingen sett förut. (obs, det här gäller endast de recept som faktiskt går att göra veganska. Rätter som är baserade på till exempel haloumi som huvudprotein förstår jag är lite svåra att ändra på).

Jag kommer återkomma angående den här boken om ett par veckor, när jag hunnit laga flera recept ur! Så att jag kan berätta om hur maten faktiskt smakar också. Att den ser god ut är det ju liksom ingen tvekan om.

« Mera vego: Mat för hela familjen | Sara Ask & Lisa Bjärbo | 151 s. | Ordfront | 2014 »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Hellu! Du har blivit taggad hos mig under dagen! Tänkte att det kanske passade bra i lässvakan med lite TAGs? ;D http://bellasbok.blogg.se/2014/november/bok-till-film-gif-taggen.html

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg