Röd som blod - Salla Simukka

07:53

En dag upptäcker Lumikki att skolans mörkerrum är fyllt av sedlar. Sedlar som tvättats rena från blod. Utan att hon vill det dras hon in i en härva där tre andra elever hittat en påse med blodiga pengar. När de fyra tillsammans börjar nysta i var pengarna börjar saker hända - Lumikki blir jagad genom skogen och beskjuten. Någon vill att de aldrig ska få reda på vad det är som pågår.

 Lumikkis namn betyder Snövit på finska. Sagotemat är också något som kommer igen flera gånger i boken - till exempel i en sagomaskerad och hur boken är berättad. Frasen "det var en gång" återanvänds flera gånger. I övrigt vill jag inte påstå att boken är speciellt sagolik. En skulle ju kunna tro att hela sagotemat skänkte boken en air av magi, men till min besvikelsen infinner den sig aldrig riktigt.

Jag hade väldigt svårt för Lumikki som huvudperson i början. Jag har jättesvårt för att greppa henne - hon är en person som vill stå vid sidan av och verkar tycka att hon står över och vet bättre än andra. Hon har inga superkrafter, men har utvecklat nästan övermänskliga egenskaper. Hon har extremt doftminne, är hur anpassningsbar som helt och onaturligt uppmärksam. Detta förklaras med att hon tidigare i sitt liv blivit mobbad, och därför lärt sig detta för att kunde slippa undan sina mobbare.

Nåja, som sagt hade jag jättesvårt för att gilla Lumikki i början, just för att hon kändes så himla elitistisk på något vis. Hon menar att hon har insett saker om grupperingarna på gymnasiet som andra inte insett, och roas av att se på medan de andra försöker vara några de inte är. Jag störde mig oerhört mycket på det. Efter hand tyckte jag att det blev lite bättre - kanske för att hon faktiskt togs ner lite på jorden när hon började lära känns dessa människor istället för att endast betrakta dem på avstånd. Hon kommenterar fortfarande deras förehavanden med avsmak, men det är som att hon också ser personerna bakom. Och är det bara jag som tänker att hon är en sån himla stereotyp Lisbeth-karaktär? Det känns som att den här typen av starka, extremt uppmärksamma och vältränade tjejer som är avogt inställda mot allt, lite alternativa och dessutom har en flytande sexualitet alltid är i just det paketet. Alltså om de har flytande sexualitet måste de också vara alternativa (eftersom personer som är normbrytande på ett område måste vara det på alla områden, eller vaddå?).

Något annat som jag också fann irriterande var alla himla beskrivningar om omgivningarna. Jag tycker att sådana där stycken som bara ska finnas där för att stå och vara vackra blir så himla meningslösa. Det blir så överdrivet och pretentiöst tycker jag. Jag tycker liksom inte att det blir så himla intressant att det ska förklaras med jättemånga vackra ord hur frosten sträcker sig över fönsterrutorna eller sådana grejer.

Trots att jag störde mig rätt mycket på en del grejer i början fastnade jag ändå efter ett tag. Berättelsen blir ju ändå rätt så spännande - även om jag tycker att den lite för enkelt kom fram till en upplösning. Det blir inte så himla mycket innehåll mellan början och slut. Jag är alltså inte enbart negativ. Jag skulle ändå säga att boken är rätt så läsvärd och kommer nog läsa fortsättningarna.

« Röd som blod | Salla Simukka | 235 s. | Rabén & Sjögren | 2014 | Goodreads »
__________________________________________________________________________________

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg