Top Ten New-To-Me Authors I Read In 2014

07:35

Temat för veckans Top Ten Tuesday är nya författare en läst under 2014 - en lista som visade sig vara jättesvår att fylla ut. Inte för att jag inte läst författare som är nya för mig som varit bra, utan för att jag inte vet om jag kan säga att de verkligen utmärkt sig. Jag tänker också på: Hur kan en egentligen säga något om EN FÖRFATTARE efter att ha läst EN enda bok av denna författare? Och dessutom, hur bedömer jag hur bra en författare är? Till exempel har jag både Jakob Wegelius Mördarens apa och Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna på min lista över årets bästa böcker - men ingen av dem har tagit sig till den här listan. Istället har både E. Lockhart och Karen Bao tagit sig in, utan att böckerna jag läst av dem finns med på listan över årets bästa böcker. Vissa av dessa författare har dessutom stora brister på vissa områden, medan de är fantastiska på andra.

Nåja, såhär ser min lista ut, utan inbördes ordning:

1. Sandra Beijer
Det handlar om dig är en av de böcker som jag såg fram emot mest i våras, och jag blev inte besviken för en sekund. Det handlar om dig kan handla om dig eller precis vem som helst, och innehåller dessutom ett språk som gör att någon som jag - som inte ens är den som läser böcker på det här sättet - måste sitta med pennan i handen.

2. Gunnar Ardelius
Jag hade inga större förväntningar på Vill ha dig så illa, så jag blev verkligen överraskad när språket visade sig vara helt övernaturligt vacker. Jag vet inte om jag kan beskriva det lika bra igen, så citat från recensionen: "Okej, till att börja med så är Vill ha dig så illa ren magi. Jag vet inte hur det över huvud taget är möjligt att framställa något sånt här utan övernaturlig inblandning."

3. E. Lockhart
Även Kanske är det allt du behöver veta hade egentligen krävts att läsa med penna i handen. Det jag gillade mest med den här boken är att stämningen avviker så från berättelsen. Den blir liksom något helt annat än vad en tror att den ska bli (jag hade inte läst något om den innan, så jag visst faktiskt inte vad den handlade om). Otroligt välkomponerad berättelse.

4. Bea Uusma
Jag tror att det som talar mest för Uusma i det här fallet är hur mycket hennes egen kärlek och engagemang faktiskt lyser genom texten. Hennes bok Expeditionen handlar om ett ämne jag nog lätt hade kunnat se som torrt och tråkigt, men hon lyckas göra det fantastiskt.

5. Karen Bao
På vissa sätt är jag lite skeptisk till Uppstigandet (som inte har recdatum förrän på fredag, så jag ska försöka att inte bli alldeles för ingående här), för den är så otroligt lik vissa andra böcker. Men att Bao är en skicklig författare tycker jag inte att det är något tal om. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men jag gillar hur hon har låtit samhället i boken påverka karaktärernas språk - något som jag tycker gjorts i mindre utsträckning i andra dystopier jag läst. Jag kommer gå in mer på det här på måndag (för då kommer min recension), så jag får faktiskt be er kika in igen då!

6. Anna Höglund
För att Om detta talar man endast med kaniner är bland det finaste jag läst, och jag har knappt aldrig känt någon sätta så bra ord på saker jag känner.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Instagram

Populära inlägg