Tusen och en chans - Annabel Pitcher

08:26

Alice dödat en person. Vi vet inte vem, vi vet inte hur. För att kunna bikta sig, och liksom få ut och bort hemligheten skriver hon brev till en mördare som sitter på death row.

När jag började läsa den här boken förväntade jag mig något helt annat än vad den faktiskt var. Någonting med Alice påminner mig om Rut i Född fenomenal, även om Alice varken är är lika besserwissrig eller självsäker som Rut är. Beskrivningen gör att det låter som en väldig tung bok, trots att den verkligheten är väldigt lättsam. Istället för att vara sorglig och svårbearbetad liknar den på väldigt många sätt en "vanlig" high school-bok (eh, fast inte high school då, eftersom den utspelar sig i England). Det är fjärilar i magen och kärlek och killar och att ljuga för föräldrar allt det där som hör ihop med att vara tonåring.

Jag är i vanliga fall den där typen som inte är speciellt frälst när det gäller vare sig brev- eller dagboksromaner. Jag tycker att det lätt blir lite krystad och icke-fullständigt, snarare än att kännas nära och äkta. Det i kombination med att jag trodde att det skulle vara en supertung bok gjorde att jag var liiiite skeptisk i början. Ärligt talat plockade jag bara med mig den för att jag vill minnas att jag sett någon annan bokbloggare läsa och gilla. Jag blev väldigt överraskad när den visade sig vara mycket intressantare än vad jag först trodde att den skulle vara!

Alice berättar alltså genom breven, där hon inleder med att beskriva nuläget, alltså det som hände efter att personen dog. Trots det är allt det där sorgliga inte speciellt närvarande i boken medan Alice (wah, jag vill kalla henne för Zoe hela tiden, för det är det hon kallar sig i breven) berättar om det som hände innan. Trots att hon själv sörjer och har skuldkänslor berättar hon med mycket humor. Så som sagt är boken väldigt lättsam, och dessutom väldigt lättläst. Jag plöjde igenom den på ett par dagar. Även om det knappast är något jag kommer komma ihåg jätteväl tycker jag att den är läsvärd!

Och ja, jag har satt "gråtvarning" som etikett på den här. Slutet alltså. Jag säger bara det. Slutet. Mitt hjärta gick sönder. Om ni är lika känsliga som jag finns det en liten risk.


« Tusen och en chans | Annabel Pitcher | 332 s. | Rabén & Sjögren | 2014 | Goodreads »

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Jag läste den på engelska, och slutet knäckte mig också!

    SvaraRadera
  2. Verkar spännande! Skriver upp den på min läs-lista!

    SvaraRadera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg