Rivers of London - Ben Aaronovitch

07:44

När Peter Grant står och vaktar en mordplats stöter han på ett spöke som säger sig ha bevittnat hela föreställningen. Mötet leder honom till Nightingale - en trollkarl i tjänst hos polisen, med uppdrag att hålla hela det magiska London på plats. Innan Peter vet ordet av har han tackat ja till att bli Nightingales lärling - ett uppdrag som är både förvirrande och livsfarligt.

Jag gillar ju egentligen inte deckare, och måste väl säga att inte ens den här föll mig på läppen - trots inblandningen av trollkarlar och andra övernaturligheter. Även om den definitivt passerar som urban fantasy, har den mer deckarkaraktär. Uppgiften att lösa brottet som har begåtts är huvudhandlingen i den här boken. Det hela försvåras så klart av att det är någon sorts mördande spöke de har att göra med, och att alla floder i London är personer och sådana saker. 

Den konstanta beskrivningen av platser i namn fungerar dock otroligt bra, även för mig som bara varit i London en enda gång. Det är ändå roligt att kunna känna igen sig, även om jag tror att någon som är mer bekant med staden skulle uppskatta det än mer. Stundvis är boken också sjukt rolig. Alltså fnissa-på-tåget-rolig. Jag förberedde till och med några citat för er medan jag läste boken. Det har bara inte blivit av att blogga om, och nu får det nog bli nästa vecka!

Över lag skulle jag dock inte säga att den här boken väckte några direkt starkare känslor hos mig (förutom ilska, vilket jag bloggat om här) - något jag i och för sig upplever alldeles för ofta när det kommer till vuxenböcker. Jag kan inte svära på att det är boken det är fel på. Det kan vara målgruppen (eller idén om målgruppen). Genusaspekten var ju förstås väldigt tröttsam, och jag tyckte det blev värre och värre ju mer jag läste. Mysig bok, men inte något mästerverk. Jag kommer definitivt inte fortsätta läsa den här serien, och har redan lagt boken i en påse som ska till second hand. Nä, det här är faktiskt en bok ni kan skippa.

« Rivers of London | Ben Aaronovitch | 392 s. | Gollancz | 2011 | Goodreads »

Du kanske också gillar

3 kommentarer

  1. Svar
    1. Ja, omslaget var anledningen till varför jag fastnade för boken. Så himla synd att det däremellan inte var så mycket att ha bara :/

      Radera
  2. Jag tyckte den här var rätt ok och köpte del 2 också. Men den kommer jag bara inte igenom, tycker den är hopplöst seg.

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg