Jag är den som är den - Elin Lucassi

06:20

Okej, jag tänker inleda med att säga att det här inte är en recension. Betrakta det snarare som ett hyllande inlägg eller ett boktips. Det finns flera anledningar. Några av dem:

  • Jag är fortfarande värdelös på att recensera den här typen av serier.
  • Jag känner Elin Lucassi privat och hon är en så himla fin och bra person. Jag är så sjukt glad för hennes skull att jag omöjligt kan se något dåligt med det här albumet.
  • HUR ska jag kunna göra en objektiv bedömning när hon signerade boken med ett porträtt av mig? (se bild! Ni ser väl sidecut:en?)
Därför: Om ni inte vill läsa när jag höjer den här till skyarna och talar om för er hur mycket ni ska läsa (och framför allt köpa) den kan ni sluta läsa nu och komma tillbaka till Top Ten Tuesday imorgon. Pussokej? Hej så länge!
__________________________________________________________________________________

Såååå, ni är säkert flera som bekantat er med Elin Lucassi via till exempel Litteraturmagazinet. I så fall vet ni vad det hela handlar om. Lucassi ritar mest serier om samhälleliga skevheter, även om det inte stannar där. Allt är inte hysteriskt roligt hela tiden - men jag upplever inte det som att det är poängen och jag tycker inte att det behöver vara det. Ibland blir det bara obekvämt (på ett positivt sätt alltså. På ett börjar-tänka-och-ifråga-sätta-sätt), men alltid sjukt spot on. Ibland övergår det till sorglig igenkänning, till exempel här.

Men vad skiljer Lucassi från andra feministiska serietecknare? För de börjar ju faktiskt bli en hög nu (vilket givetvis är fantastiskt!). Jag tycker jättemycket om Lucassis tecknarstil, vilken känns unik och intressant. Hon spårar aldrig ur på samma sätt som jag tycker att till exempel Nanna Johansson kan göra. Det blir absurt, men aldrig knäppt och definitivt aldrig så knäppt att jag blir helt lost. Och den här boken är så himla smart. Alltså jag vet inte hur jag ska beskriva det bättre, men jag tycker att den innehar en skärpa som jag inte tycker att jag stött på så ofta innan (det här är en högst objektiv bedömning, jag lovar).

Nu ska ni gå och köpa den här, okej? Bra! Så vi får en till bok!

« Jag är den som är den | Elin Lucassi | 104 s. | Kartago förlag | 2015 | Goodreads »

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg