Bokbloggsjerka 13 – 16 mars

08:05

Nästa vecka ska jag försöka blogga lite bättre, men då är det hemtenta-skrivning, så vi får väl se. Enligt mina erfarenheter brukar dock just bloggande vara ett ypperligt bra sätt att prokrastinera, så jag lär ju knappast hålla mig bort härifrån!

Innan vi tar helg är det ju dock dags för jerkan, som denna veckan låter såhär:

Hur hinner du läsa så många böcker?


Det handlar ju om prioriteringar. Så frågan är snarare vad jag inte gör (men borde göra) när jag istället läser. Så här är en lista på saker jag inte gör:

- Läser dagstidningar. Varken DN på morgonen eller Metro på tåget. Har inte ens en nyhetsapp i telefonen.
- Städar. Alltså det klart jag städar NÅGON gång, men inte så ofta som det här hemmet skulle behöva.
- Väntar. Varför ska jag sitta och vänta och gör ingenting när jag kan läsa en bok?
- Praktiserar mindfulness. Se ovan. Alltid näsan i en bok.
- Tittar på TV. Den här månaden har jag dock tittat ovanligt mycket på tv! Det vill säga: Två gånger.
- Tittar på film/tv-serier. Någon månad hade jag och sambon som projekt att titta minst ett avsnitt per kväll. Det har liksom runnit ut lite i sanden nu...
- Spelar dataspel - även fast jag skulle vilja. Jag gillar att spela, men tycker sällan jag har tid för just det.
- Pluggar. Faktiskt. Är världens sämsta pluggare - åtminstone när jag tycker det är ointressant.
- Motionerar. Fast det tänkte jag förstås att det skulle bli ändring på rätt snart.

Sen måste jag ju säga att det lär handla om också att läsning föder läsning. Alltså ju mer en läser, desto snabbare blir en ju. Det handlar ju om att öva upp vanan. Jag kan känna att jag läser mycket långsammare efter perioder av lässvackor också - det räcker liksom för att tappa flowet.

Du kanske också gillar

20 kommentarer

 1. Mycket av TV-tittandet har jag också prioriterat bort.

  SvaraRadera
 2. Spelar spel gör inte jag heller nu, jag önskar jag hade ro till det men jag blir så snabbt uttråkad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner samma. Alternativt blir stressad för det känns som att jag kan göra bättre saker...

   Radera
 3. Kan hålla med om nästan samtliga punkter. Fast visst måste nästan läsning vara detsamma som mindfulness ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se vad jag svarade till Helen längre ner!

   Radera
 4. Morgontidningen släpper jag inte frivilligt. Men allt det andra kan jag välja bort till förmån för en god bok. Frågan är om det kan räknas som mindfulness när det inte är ens egen verklighet man är "mindful" av? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis! Jag har svårt att släppa min sudoku/korsord dock. Det hänger kvar!

   Radera
 5. Men är inte läsning ett sätt att praktisera mindfulness? Det tycker jag i alla fall =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det tycker inte jag. Minfulness handlar ju om att betrakta sin egen situation och öva på att inte vara sysselsatt. Eftersom läsning ändå är sysselsättning kan det knappast räknas.

   Radera
 6. Nickar igenkännande åt dina punkter. När jag läste vid universitetet hände det att den låg en bok i mitt knä under vissa föreläsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, näej, så långt skulle jag faktiskt aldrig sträcka mig.

   Radera
 7. Motionera och städa är två saker som faktiskt går att kombinera med läsning om boken är en ljudbok! Och båda dessa blir mycket mindre plågsamma med en ljudbok i öronen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt (här under) är jag inget stort fan av ljudböcker tyvärr :(

   Radera
 8. Men motion och ljudböcker borde funka ihop. Så blir det liksom ännu mer lästid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar inte ljudböcker så mycket, det fungerar dåligt för mig. Har svårt att komma ihåg och sådär när jag lyssnar. Podcast fungerar bättre då.

   Radera
 9. Vet inte heller om det kan räknas som ordentlig mindfulness men min kurator jag gick till för något år sedan tyckte det var bra att jag läste och kunde använda det hemma om ångesten började trycka på. För att hjärnan inte kunde läsa och springa iväg i panik samtidigt.

  SvaraRadera
 10. dagstidningar ett absolut måste. mindfulness är det väl när man läser en bok? motionen får naturligtvis inte glömmas. men det går ju att kombinera med bok. dataspel onödigt liksom städning

  SvaraRadera
 11. Roligt inlägg. Jag undviker i princip alla de punkter du nämnde, jag också. :)

  SvaraRadera
 12. Dataspel har jag inget intresse för och det verkar spara en del tid.

  SvaraRadera
 13. Ja det är mycket man inte gör på grund av att man läser :)

  SvaraRadera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg