PAX: Grimmen - Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson

06:51

Okej, nu blir det lite fuckat i min hjärna för att jag recenserade tredje delen PAX innan jag började skriva om den här... Det vill säga: Jättedumt. MEN!

I den här boken djupnar mystiken än mer, och det som jag kände som icke tillfredsställande skrap på ytan blir här istället något som river på exakt rätt ställen. Grimmen tar verkligen upp på pricken där Nidstången slutade. Någon typ av rovdjur hemsöker staden, och Alrik och Viggo måste stoppa det. Samtidigt överfallen börjar dyker det upp en person som behöver leta information i det magiska biblioteket. Är den här personen ansvarig för överfallen och försöker lura bröderna på fel väg?

Något av det jag tycker är bäst med dessa böcker är dialogen. Den känns äkta och är dessutom 90% av tiden skrattrolig. Så förutom att det är både spännande och finns ett visst mått av djup i böckerna i och med barnens bakgrund är det också så sjukt roligt. Ordvalen känns riktiga, det är precis så som jag tycker en hör kidsen prata.

Som sagt är jag betydligt mer positivt inställd till del två än till del ett. Alltså Nidstången var ju långt ifrån dålig, men jag kände ändå att det var NÅGONTING som saknades. Det är förstås fortfarande NÅGONTING med den här boken som gör att jag inte är 100% frälst, utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det är. Men - precis som jag trodde efter att ha läst första boken - hinner berättelsen få lite mer djup när sidantalet ökar från 142 till 188. Stort plus, för det var nog det jag saknade i den förra boken. Allt var bra, men jag ville ha lite MER. Liksom mer av ALLT.

Något som jag tycker att författarna gör så otroligt snyggt är planteringarna och de - till synes - lösa trådarna. Det som eventuellt kan upplevas som hål fylls igen i senare böcker, och det märks hur sjukt planerad hela berättelsen är. Det planteras små spår både inför vad som ska hända senare i boken, men även i kommande böcker. Det görs med finess och lagom diskret (även om vissa saker är mindre diskret - men det fyller ju också en funktion - speciellt med tanke på målgruppen). Med andra ord: Berättartekniskt sjukt intressanta böcker och otroligt skickligt skrivna.

« Grimmen | Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson | 188 s. »
« Bonnier Carlsen | 2014 | Goodreads »

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg