The Disney Book Tag

09:04

Uff, riktig skitdag här hemma. Min sambo lämnade mig i morse för att han ska bo i Malmö fram till i mitten på augusti. Jag vaknade med halsont och ingen röst (allting sätter sig på halsen på mig, och det rejält. Så jag tappar rösten och bara kan viska och sånt. Hopplöst för någon som gillar att sjunga och sjunger när den gör exakt allt) och vill helst vara hemma och kurera, men har förstås ett födelsedagskalas att gå på.

Får väl väga upp med att jag hade en himlarns trevlig dag igår dårå.

MEN! Det var inte alls det jag skulle prata om. Vår Bokvärld översatta en tag till svenska och taggade mig. Närmare bestämt The Disney Book Tag. Så den tänkte jag svara på idag.

Frågorna:
1. Den lilla sjöjungfrun - en karaktär som är ur sitt rätta element, "en fisk på torra land" kan man säga.

Här säger jag Rosemary i Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler. Kan ju inte avslöja varför, eftersom det skulle förstöra halva grejen med att läsa boken. Men hon är helt enkelt inte riktigt som alla andra.

2. Askungen - en karaktär som genomgår en stor förändring.
Okej, jag säger June i Legend. Som går från att vara tjänare av regeringen till att vända sig emot den.

3. Snövit - en bok som har många snarlika karaktärer i rollistan.
Oj, ingen aning, har funderat men kan verkligen inte kommer på någon idag.

4. Törnrosa - En bok som fick dig att somna.
Första gången jag läste Franz Kafkas Processen höll jag på att somna typ konstant. Andra gången gick det lättare. Är lite sugen på att våga mig på den igen (fråga inte vad jag är för självplågare, jag bara tänker att jag kanske faktiskt skulle kunna uppskatta den nu. 1984 tog också tre försök innan jag gillade den, och nu är den ju en av mina bästa böcker någonsin).

5. Lejonkungen - en karaktär som gått igenom något traumatiskt i barndomen.
Melanie i The Girl with All the Gifts. Eller alltså, hon upplever det ju inte som överdrivet traumatiskt - säkert för att det är ehm... "fel" på henne (eller rätt, beroende på hur en ser på saken. Vet inte hur jag ska uttrycka mig bättre, ni som läst boken förstår). Men hon blir inspärrad och bor i en cell i flera år.

6. Skönheten och Odjuret - En odjursbok (en stor bok!) som du var lite rädd att plocka upp men som visade sig vara en skönhet med fin story.
Mitt största odjur någonsin får jag väl ta dårå: Under kupolen av Stephen King. Så sjukt avskräckande storlek, men en av få böcker jag läst av King där han faktiskt håller ihop det ända till slutet.

7. Aladdin - en karaktär som, på gott och ont, får sin önskan uppfylld.
Cate Cahill i serien om Systrarna Cahill kanske? Utan att spoila mer.

8. Mulan - en karaktär som låtsas vara någon eller något hen inte är.
Jag läser just nu en bok som kommer ut på Bonnier Carlsen i höst som heter Dit ljuset inte når och är skriven av Annika Thor. Huvudpersonen där heter Johan och klär ut sig till tjej för att kunna rymma från ett barnhem!

9. Toy Story - en bok med karaktärer du önskar skulle komma till liv.
Först tänkte jag svara typ Fangirl, men alltså Levi är så perfekt att han skulle bli urtråkig att hänga med och Cath verkar faktiskt urjobbig att vara kompis med. Och Wren är jag faktiskt inte ett dugg intresserad av att hänga med för det verkar så himla ointressant. Den enda jag VILL hänga med är ju hon... vad heter hon? Rumskompisen. Henne vill jag hänga med. Men okej, nu har jag diskuterat vilken bok jag INTE skulle svara på den här frågan... Okej, det gäller väl inte ALLA karaktärer? En får väl välja några? Skulle lätt välja Percy Jackson eftersom min han är min gulligaste hjälte atm (eller alltså, i sista boken då, och förutsatt att jag är 16. Vilket jag ju inte är... Men petitesser!), och skulle kunna tänka mig några till. Men jag är ju inte jättesugen på till exempel Kronos...

10. Disney Descendants - din favoritskurk eller din favoritkaraktär med dubbelsidig moral
Åh, jag tappar namn idag, men han prinsen i Saga. Jag gillar att det visas upp en liksom annan sida av honom, som gör honom till en karaktär - och inte bara ond liksom. Det går att förstå varför han handlar som han gör och hur hans situation ser ut. Sånt gillar jag.

Jag taggar väl Cecilia och Frida idag då som tack för trevligt middagssällskap igår. Andra Frida får ingen tag eftersom hon tydligen hatar sånt här och dessutom inte bloggar.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Tack för taggen! :)

    Svar: Jag älskade Kanske är det men jag har inget emot en lite annorlunda stil i Frankie. Internatskola, äventyr och galna upptåg låter som en väldigt bra kombination.

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg