Man behöver inte räddas om de spelar dansmusik

05:47

Jag vill börja med att OBS:a på att detta ICKE är en recension (eh, även om den har fått etiketten recension...). Det är ju svårt att recensera sådana här böcker som är så brutalt älskade av alla, och därför väljer jag istället att göra en bloggpost som helt enkelt är en kärleksförklaring istället.

Jag har tidigare inte varit speciellt imponerad av Tove Jansson. 50 % av det jag försökt läsa av Jansson har jag lämnat halvläst för att jag inte fastnat (Trollkarlens hatt). Den andra 50 % var jag tvärsåld på (Sent i november). Med Sent i november fastnade jag för iakttagelseförmågan och vemodet. Vemodet är faktiskt också väldigt nära i Sommarboken - även om det också finns en rätt stor drös värme. Något av det jag älskade så mycket med Sommarboken var det här att hon återger observationer utan att tolka, analysera och döma, och att det också påverkas av vem som är fokalisator för tillfället. Läsaren får följa Sophia och hennes farmor genom deras olika äventyr på en ö i skärgården. Sophias associationskedjor är betydligt hoppigare och barnlika, medan farmorn istället drar lite mer verklighetsförankrade slutsatser. 

När jag slutade på Barnens Bokklubb fick jag den här av vik. chefredaktör. "Att lära sig utantill" hade hon skrivit på kortet jag fick till. Och alltså allvarligt talat, jag tänker sätta igång och plugga. Galet citatvänlig, verkligen! Tänker till exempel trycka en tygkasse med rubrikcitatet ASAP (det vill säga den 24 när jag får lön). Alltså jag menar - HUR GENIALISKT?! Och här följer även några andra av mina favoriter. När ni har läst klart dessa tycker jag att ni kliver i närmaste par skor oavsett storlek och springer till närmaste bokhandel och införskaffar ett eget ex (eller vid närmare eftertanke: du har inte tid med skor). Och ja - du kommer vilja ha ett alldeles eget ex. Inte bibliotekets. Jag känner på mig att det här är en bok jag kommer läsa många gånger - och att jag kommer hitta nya saker att stryka under och nya sidor att hundöra och nya detaljer att fnissa åt varenda himla gång.Du kanske också gillar

6 kommentarer

 1. Jag minns ännu mitt favoritcitat som Sofia säger åt hennes farmor: "Tror du man kan tänka på Jaffa när man talar om Gud och djävulen?''

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja, det har jag också understruket!

   Radera
 2. Jag tog ditt tips och köpte den på pocket shop idag - här ska det läsas!

  SvaraRadera
 3. Jag har klappat nyfiket på den här på jobbet några gånger redan :)

  SvaraRadera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg