Som eld - Sara Lövestam

06:38

Anna bor med sin pappa i Rågsved. Varje sommar åker de ut till det lilla rucklet på Sländö, det som pappa byggt själv och skrivit över på Anna för att inte kronofogden ska ta det. Lollo kommer från en helt annan del av stan. Hon och hennes familj ska spendera en del sommaren i sitt nyköpta hus på ön, resten i Spanien. Lollo och Anna får syn på den andre redan på båten till ön och blir snart väldigt fästa vid varandra, trots att de har helt olika bakgrund och familjer med olika värderingar.

Det här är en otroligt fin idé om en berättelse, och utförandet är knappast sämre. Vi har den här klassmotsättningen - vilket jag uppskattar väldigt mycket. Jag upplever att klass är något som blivit så väldigt bortglömt i ungdomslitteratur, men att det har blommat upp mycket på senare tid - till och med i explicita kommentarer från karaktärerna. Vi har ju sett det dyka upp på vissa ställen - Patrik Lundbergs Onanisterna är väl det mest konkreta exemplet, men också Gunnar Ardelius Vill ha dig så illa och Marie-Chantal Longs Den blomstertid nu kommer. Ni har säkert noterat mina vänsterpackstendenser tidigare, och tja, klassfrågor är jätteviktigt för mig. Inte för att jag har någon extrem arbetarbakgrund - mina föräldrar har åtminstone gått på gymnasiet och jag har alltid bott i hus - men det är ändå svårt att vara den första som läser på universitet i sin familj, och det är svårt att vi när jag var tonåring aldrig hade råd med något när alla andra hade. Och det är svårt att sådana som jag så sällan funnits representerade i ungdomsböcker. Därför gör det mig så glad.

Det här är dock inte enbart en vänskapsberättelse med klass som motsättning. Det är också en kärlekshistoria där normer och konventioner skapar stora problem. Dessa besvärligheter är skildrade otroligt bra av Lövestam, som både använder ett trovärdigt språk och sätter fingret rakt på de tankar som uppstår.

Något som jag uppskattade väldigt mycket med den här boken var också de små iakttagelser som görs då och då. Det kan handla om Lollo i tanken kommenterar folk på båten, eller att Anna och Lollo pratar om några fåglar de ser. Det kan vara saker som jag tänkt en miljon gånger men aldrig sagt, eller ibland saker som jag aldrig tänkt med som är så sjukt spot on när jag väl läser det.

« Som eld | Sara Lövestam | 230 s. | Lilla Piratförlaget | 2015 | Goodreads »

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg