Att vara jag - Anna Höglund

06:22Om detta talar man endast med kaniner var en av mina bästa böcker förra året (eh, okänt varför den blev bortplockad från den slutgiltiga hjärtlistan. Idag hade lätt Beijer eller Wegelius kunnat ryka till förmån för Höglund...) och därför blev jag väldigt glad när jag i våras fick höra att Anna Höglund skulle släppa en till bilderbok för ungdomar. Även om ämnena är något olika känns det här temat precis lika viktigt som temat i Kaniner.

Det handlar alltså om 13-åriga Rosa. Hon undrar varför killar får göra och vara som de vill, medan tjejer måste oroa sig hela tiden för om de är snygga eller inte. Hon är trött på att låta andra definiera vad hon är för typ av person. Hon är trött på att vara snygg. Hon är trött på att bli tittad på och granskad. Hon vill helt enkelt vara 13 år på helt sina egna villkor. Så hon bestämmer sig för att ta reda på varför det är såhär. Är det henne det är fel på eller är det alla andra?

Precis som i Kaniner varvas då den kortfattade texten med bilder. Eftersom Rosa ritar sin egen serie om patriarkat-historia blir det också lite sådana inslag. Jag gillar verkligen den här idén, och tycker att den ligger helt rätt i tiden. Jag uppfattar det i alla fall som att feminism kryper längre ner i åldrarna, och det känns som att fler föräldrar uppfostrar sina barn in i genusmedvetenhet. Det som är så bra med Att vara jag är att den liksom fungerar bra för alla trettonåringar - oavsett om de är lite intresserade av feminism, aldrig har tänkt i liknande banor innan eller har större insikt i varför saker fungerar som de gör.


Något som jag också tycker är bra med den här boken är att den inte svarar på alla frågor. Jag tänker att den skulle passa superbra som diskussionsunderlag just för att den sätter igång tankeprocesser - snarare än kommer med svar på varför det ser ut som det gör. Att det är lite text och mycket bilder gör den ju också lätt att ta till sig - även för att lite mindre van läsare tänker jag.

Utöver jämställdhet och genus tas även andra saker som trettonåringar tänker på upp. Till exempel hur det blir när ens kompisar växer ifrån en, när den en är kär i inte är kär tillbaka, vad sm händer med kroppen när en kommer in i puberteten. Sådana saker.

Gillar jag den lika mycket som Kaniner dårå? Nja, nej, det kan jag inte påstå. Även om jag tycker att det är en bra och viktig bok tycker jag också att den är lite för snabb. Jag hade velat ha mer tyngd, och fått mer begrepp om vem den här personen är. Fast tänker att det kanske inte riktigt är meningen heller - utan snarare att hon är lite vilken trettonåring som helst. Hursom gör det att jag inte bli berörd på samma sätt, men som sagt: Bra diskussionsunderlag är den definitivt.

Att vara jag
Anna Höglund
80 s.
Lilla Piratförlaget
2015
Goodreads

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg