Bokliga namn och An Ember in the Ashes

06:06

Något som den här litteraturvetaren är rejält dålig på är att analysera karaktärers namn, och vad dessa betyder för intertextualiteten. I och för sig tror jag väl att den typen av litteraur jag läser inte har extra genomtänkta namn. Eller jag vet inte.

Jag håller just nu på att läsa An Ember in the Ashes i alla fall, och reflekterar förvånansvärt mycket över namnens betydelse för berättelsen. Min första reaktion på det hela var att boken innehåller otroligt mycket bibliska namn. När så Cain dök upp tänkte jag att det här måste googlas på. Vad gjorde egentligen biblens Kain?

Förutsättningar: Det här är dystopisk fantasy. Tänk militärdiktatur med seriösa klimatproblem (en saltöken och extrem hetta till exempel), fast de slåss med scims och daggers istället för eldvapen. Extrema klasskillnader, där de som helt enkelt föds in i en viss folkgrupp (scholars) ses som icke-värda och de som föds in i rätt folkgrupp (martials) står på toppen och får styra över alla andra.

I An Ember in the Ashes är Cain en urgammal... religiös ledare kanske är rätt ord. Han och de som är som han läser tankar och kan se in i framtiden. Cain kommer till en av huvudpersonerna (Elias) när denne är på väg att desertera. Cain övertalar Elias att stanna eftersom han menar att Elias kommer bli allt han fruktar om han lämnar. Så vad gör då den bibliska Kain? Kain var den första människa att mörda. Han ledde sin intet ont anande bror Abel till döden. Jag säger inte att den här bokens Cain gör det, jag bara säger att jag aldrig kommer lita på en boklig Kain/Cain igen.

Men så har vi ju då Elias. Bibelns Elia - en av de viktigaste profeterna. "[D]e from­mas hjälpa­re i fat­tig­dom, nöd och fa­ra", och han ska återvända till jorden för möjlighet till omvändning innan apokalypsen - enligt Svenska Bibelsällskapet. Han ska tydligen också komma för att kungöra att Messias ska komma tillbaka. Relaterat till An Ember in the Ashes: Elias är uppvuxen i en annan folkgrupp istället för med de andra militärerna. Han har därmed fått lära sig sådana normala saker som sympati och att vara snäll och gullig. Han tycker att det är dumt att döda folk, och vill inte hjälpa till att upprätthålla det nuvarande klassystemet.

Till sist: Helene. An Ember in the Ashes-Helene är kanske-eller-kanske-inte ett kärleksobjekt och beskrivs som fantastiskt vacker. Mina tankar dras till Helena som var orsaken till Trojanska kriget. Helt ofrivilligt bidrar dessa båda vackra kvinnor till konflikt mellan två sidor. Skillnaden jämfört med den mytologiska Helena är att AEitA-Helene inte är passiv - hon är faktiskt ganska bad ass och slåss på för jävla bra (även om hon måste räddas av Elias lite för ofta).

Nu har jag ju inte läst klart boken än, men det här bidrar helt klart till mitt läsnöje! Och det måste ju finnas fler böcker där namnen faktiskt spelar en roll.

Vilka böcker har ni läst där karaktärernas namn har en funktion?

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg