Scarlet - Marissa Meyer

05:59


Better late than ever, right? Jag läste den här ganska snart efter att ha blivit klar med Cinder, men har inte kommit mig för att skriva om den. Inte för att jag inte tycker saker om den, utan bara för att... jag vet inte. Ni vet hur det blir ibland.

Jag var rätt förvånad över att Cinder överhuvudtaget var bra (känns som att jag läst många sådana böcker på senaste tiden? Kanske helt enkelt borde lägga av med fördomarna...) - för det tycker jag fortfarande att den är mitt i all sin ostig- och klyschighet. Tyvärr håller Scarlet inte riktigt lika bra.

I Scarlet får berättelsen ytterligare en fokalisator - vi följer dels Cinder som försöker ta sig ut ur fängelse och undvika att bli tillfångatagen (igen), dels Scarlet som letar efter sin försvunna farmor. Jakten på hennes farmor leder henne rakt i armarna på Wolf (jag vet), som säger sig kunna hjälpa henne leta reda på farmodern. Självklart korsas även Cinders och Scarlets vägar så småningom, det uppstår en kärlekssituation, någon dör, lite fler håller på att dö.

Första boken är alltså en retelling av Askungen, och denna av Rödluvan. Medan sagan är grundlig inarbetad genomgående i första boken känns den mer ytligt applicerad och påtvingad berättelsen i bok två. Lite mer "ahmen justdet, det här är ju en retelling av en klassisk saga! Jag ger henne rött hår, kallar henne Scarlet, låter henne leta efter sin farmor som är tagen av vargarna och stoppar inte en varg som läsaren givetvis inte kommer lita på". Ungefär som att kalla Alice i zombielandet som en retelling av Alice's Adventures in Wonderland = inte riktigt legit.

Dessutom har vi något jag avskyr i den här berättelsen: Tjejen som blir kär i en bad boy och tänker att det där liksom löser sig. I efterhand upplever jag dessutom berättelsen som otroligt diffus - jag menar jag har fortfarande en helt klar bild av Cinder, men inte av Scarlet trots att jag läste Scarlet senare.

Är dock fortfarande helt inne på att fortsätta läsa - nu är jag ju liksom för insyltad för att sluta. Men jag tänker att jag väntar tills Cress kommer på pocket på svenska så att de matchar de böcker jag redan har!

Scarlet
Marissa Meyer
384 s.
Modernista
2015
Goodreads

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Håller med! Retade mig otroligt på just romansen... Jag menar, hur länge kände Scarlet Wolf innan hon "föll" för honom? 2 dagar? Nått sånt, om jag inte minns fel (läste i somras). Jag är igång med Cress nu i vart fall, alla säger att den är den bästa, så blir spännande att se om det stämmer! :)

    SvaraRadera
  2. Håller helt med, men gillade Cress desto mer. :-)

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg