Fighting evil by moonlight Winning love by daylight

06:50

Det här är kanske en bikt: Av okänd anledning fick jag för mig att youtube:a det första Sailor Moon-avsnittet på väg till frisören i fredags. Sen tittade jag och tittade och tittade på Sailor Moon tills min hjärna inte kunde sluta sjunga "Never running from a real fight / She is the one named Sailor Moon". Och ja, jag tittar på den engelskdubbade-versionen, trots att den tydligen inte är så true to originalmanus. Men jag har en ursäkt: Jag sitter och stickar samtidigt = tittar inte speciellt aktivt. Därför kan jag inte titta på den japanska, eftersom jag inte kan hänga med i vad som händer eftersom jag inte förstår japanska. Den svenska dubbningen ska vara närmare originalmanuset, men den är svårare att hitta... Nåja, det var faktiskt inte ALLS Sailor Moon-dubbningar vi skulle prata om idag, utan - dumdurum - NAMN. Nu IGEN. Japp.

I den engelska dubbningen heter nämligen Sailor Moon nämligen Serena. Hon är en prinsessa som fått fly från månen. En annan prinsessa som fått fly från månen är Selene i Cinder. Serena, Selene, samesame ish. När jag nämnde detta för Victor sa han: "jaa, men i Forgotten Realms finns det ju en Selûne som är mångudinna!" Så när jag hade lite svårt för att sova på fredagskvällen googlade jag på kopplingen - för jag menar: den måste ju finnas. Och det gör den (förutom det Selûnes uppenbara närhet till Luna som är måne på latin)! Efteråt känns det väl naturligtvis som att jag borde ha vetat det här, med tanke på att jag ändå har lite koll på grekisk mytologi. Men vad sjutton. Eftersom jag inte har något bättre att blogga om idag får ni helt enkelt också denna information som ni kanske eller kanske inte visste. Varsågoda:

1. Selena betyder måne på grekiska.
2. Selena/Selene (dyker upp lite olika stavningar när jag googlar) var helt enkelt mångudinna inom grekisk mytologi innan titanerna störtades (och den romerska motsvarigheten heter då naturligtvis Luna).

Däremot var jag lite nyfiken på vad som hände med Selene/Selena när Artemis tog över hennes ämbete. Det hittade jag dock ingenting om. Så om någon har något på vad som hände med henne får ni gärna utnyttja kommentarsfältet till att berätta om det eller hänvisa mig till var jag kan läsa. Jahapp, nu kan ni gå tillbaka till att titta på Sailor Moon eller läsa Cinder eller spela Forgotten Realms eller vad ni nu håller på med och veta att en av karaktärerna döpts efter en mångudinna.

(Åh, den här infon kan ni få också: Jag reflekterade lite över skillnaderna i de olika vinjetterna. I den svenska vinjetten fokuseras mer på Sailor Moon dåliga egenskaper, medan det i den engelska fokuseras mer på bra. Ex: "En liten tjej med jättelånga flätor / Sådär en fjorton år och rätt söt / Men om hon ramlar på sin lilla rumpa / du kan va säker på att hon tjöt" vs "Fighting evil by moonlight / Winning love by daylight / Never running from a real fight / ... / She would never turn her back on a friend / She is always there to defend / She is the one on whom we depend")

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg