Fighting evil by moonlight Winning love by daylight

06:50

Det här är kanske en bikt: Av okänd anledning fick jag för mig att youtube:a det första Sailor Moon-avsnittet på väg till frisören i fredags. Sen tittade jag och tittade och tittade på Sailor Moon tills min hjärna inte kunde sluta sjunga "Never running from a real fight / She is the one named Sailor Moon". Och ja, jag tittar på den engelskdubbade-versionen, trots att den tydligen inte är så true to originalmanus. Men jag har en ursäkt: Jag sitter och stickar samtidigt = tittar inte speciellt aktivt. Därför kan jag inte titta på den japanska, eftersom jag inte kan hänga med i vad som händer eftersom jag inte förstår japanska. Den svenska dubbningen ska vara närmare originalmanuset, men den är svårare att hitta... Nåja, det var faktiskt inte ALLS Sailor Moon-dubbningar vi skulle prata om idag, utan - dumdurum - NAMN. Nu IGEN. Japp.

I den engelska dubbningen heter nämligen Sailor Moon nämligen Serena. Hon är en prinsessa som fått fly från månen. En annan prinsessa som fått fly från månen är Selene i Cinder. Serena, Selene, samesame ish. När jag nämnde detta för Victor sa han: "jaa, men i Forgotten Realms finns det ju en Selûne som är mångudinna!" Så när jag hade lite svårt för att sova på fredagskvällen googlade jag på kopplingen - för jag menar: den måste ju finnas. Och det gör den (förutom det Selûnes uppenbara närhet till Luna som är måne på latin)! Efteråt känns det väl naturligtvis som att jag borde ha vetat det här, med tanke på att jag ändå har lite koll på grekisk mytologi. Men vad sjutton. Eftersom jag inte har något bättre att blogga om idag får ni helt enkelt också denna information som ni kanske eller kanske inte visste. Varsågoda:

1. Selena betyder måne på grekiska.
2. Selena/Selene (dyker upp lite olika stavningar när jag googlar) var helt enkelt mångudinna inom grekisk mytologi innan titanerna störtades (och den romerska motsvarigheten heter då naturligtvis Luna).

Däremot var jag lite nyfiken på vad som hände med Selene/Selena när Artemis tog över hennes ämbete. Det hittade jag dock ingenting om. Så om någon har något på vad som hände med henne får ni gärna utnyttja kommentarsfältet till att berätta om det eller hänvisa mig till var jag kan läsa. Jahapp, nu kan ni gå tillbaka till att titta på Sailor Moon eller läsa Cinder eller spela Forgotten Realms eller vad ni nu håller på med och veta att en av karaktärerna döpts efter en mångudinna.

(Åh, den här infon kan ni få också: Jag reflekterade lite över skillnaderna i de olika vinjetterna. I den svenska vinjetten fokuseras mer på Sailor Moon dåliga egenskaper, medan det i den engelska fokuseras mer på bra. Ex: "En liten tjej med jättelånga flätor / Sådär en fjorton år och rätt söt / Men om hon ramlar på sin lilla rumpa / du kan va säker på att hon tjöt" vs "Fighting evil by moonlight / Winning love by daylight / Never running from a real fight / ... / She would never turn her back on a friend / She is always there to defend / She is the one on whom we depend")

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg