Wytches vol 1

08:04


Jag skrev ju några ord innan jag började läsa Wytches om vad jag förväntade mig av det hela. Eftersom jag sällan läser om vad böcker handlar innan jag köper dem/börjar läsa så händer det ju ibland att jag får en helt annorlunda bild av vad saker handlar om. Typ som i fallet Wytches. Jag förväntade mig något som liknade Blair Witch Project, vilket verkligen inte alls stämde.

Vi följer familjen Rooks - främst pappa och dotter. Han är en nykter alkoholist, hon har blivit anklagad för att ha dödat och sedan gömt undan kroppen efter en gammal skolkamrat. Bara hon själv vet vad som egentligen hände på platsen - att ett träd slukade kamraten. För att fly undan gamla minnen har hela familjen flyttat, men det är något konstigt med skogen på det nya stället. Det bor något där - uråldriga varelser som besitter en viss kunskap om hur världen är skapt som gör att de har förmågor bortom mänsklighetens. Och de är inte goda.

Även om det här absolut inte var vad jag hade förväntat mig gillade jag den ändå - eller jag tror i alla fall att den har potential att bli riktigt bra. I dagsläget tycker jag inte riiiiiktigt att den är helt framme. Teckningarna är jäkligt snygga - men ibland så röriga och abstrakta att jag inte ens fattar vad som händer. Så plus för snygghet - minus för tydlighet. Minus för tydlighet tycker jag dessvärre att det blir på själva storyn också. Kanske är det för att bilderna inte blir ett tillräckligt bra komplement, men ibland känns det som att det är stora hopp i berättelsen, och det har hänt något jag inte riktigt hängde med på.

Dessutom har jag enormt svårt för obestämbara monster - och dessa är verkligen extremt obestämbara. Snyder vill kalla de för "wytches" (som i stavningsvariation av häxor), men de har ingen som helst likhet med häxor, så ärligt talat fattar jag inte poängen med att dra den parallellen. Eller som jag förstår det av hans text efteråt är det baserat på en barndomslek - men alla barndomslekar är inte vettiga nog att bli en bok. Behåll känslan och idén, men redigera den lite - tänker jag.

Okej, en slutsats på det här: Otydligt, lite rörigt och hoppigt, inte jättetydligt koncept (är det här skräck eller fantasy?), men ändå potential att bli riktigt spännande. Jag är dock inte såld ÄN.

Wytches vol 1
Scott Snyder, Jock, Matt Hollingsworth & Clem Robins
144 s.
Image
2015
Goodreads

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg